Supă de cartofi cu afumătură

O altă fiertură de iarnă e zeama de croampe (cartofi) cu carne afumată. Afumătura, fie ciolan, costițe, mușchi sau jambon, în  Ardeal și în toată Trasilvania, e  ingredientul principal în  mâncărurile cu varză, fasole, cartofi, mazăre și chiar paste (din cele de casă: găluște și tăieței). Supa de cartofi cu afumătură e deosebit de simplă și se poate prepara de oricine în maxim 30-40 de minute.

Ingrediente (aproximativ 8 porții): 300g ciolan afumat (sau ½ kg costiță afumată, 300g jambon ori mușchi afumat), 700g cartofi, o ceapă mare, un ardei, 100g țelină, un pătrunjel mare, cimbru, frunze de țelină uscate sau tarhon, pătrunjel verde, 2 linguri de smântână, o lingură rasă de făină, un pahar de bulion, sare, ulei de floarea soarelui (3 linguri) sau untură (2 linguri).

Cantitatea de carne afumată poate fi mai mare ori mai mică – dacă vrem afumătura doar pentru aromă, 200-300g e suficient, iar dacă vrem doar un singur fel la masă (la țară cam așa e), putem crește cantitate de carne – e alegerea noastră.

Preparare:

  1. Primul pas e să ne supărăm puțin și să facem totul bucăți, adică să mărunțim zarzavaturile și facem cartofii și afumărura cubulețe.sc1

2.Stropim fundul unei oale cu untdelemn (cele 3 linguri) și sotăm superficial bucățile de carne, atât cât să-și elibereze aroma, vreo 3-4 minute, după care aruncăm în oală și ceapa, ardeiul și rădăcinoasele. Le lăsăm oleacă să se îmbibe cu aromă de aumătură și turnăm apoi peste ele o cană de apă. Le dăm răgaz să fiarbă vreo 15 minute, până ce legumele sunt aproape făcute, după care slobozim peste ele cartofii și apă până să le acopere bine pe toate. Tot acuma intră în joc și frunzele de țelină (uscate sau verzi) și o târă de sare.sc2

sc33. Când socotim că au fiert cartofii dregem supa cu o combinație de făină, smântână și buluion (într-un castron desfacem făina cu smântână și adăugăm apoi treptat bulionul). Mai lăsăm totul la fiert încă 5 minute și aromăm fiertura cu tarhon și o idee de cimbru.

Atât. Se poate servi cu smântână alături de niște ceapă tăiată julien, frecată cu sare și îmblânzită cu câțiva stropi de oțet și ulei.sc4

Poftă bună!

 

 

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s