Toros Kaposzta – (în traducere liberă, “carne de porc cu varză acră”)

După câte am observat, vizitatorii blogului meu sunt ahtiați după preparatele cu vază murată și bine fac, e bună, sănătoasă și unde mai pui că e și ieftină. De aceea zic că musai în fiece an, măcar o dată, dacă nu chiar de două-trei ori, să facem și câte un tosos. E  e o mâncare grasă de iarnă, iar la ardeleni e chiar o tradiție culinară ce nu poate fi ignorată.

Ei bine, la origini, acest preparat simplu și absolut delicios, este unguresc și ardelenii l-au preluat păstrându-i și numele, iar xenofobilor le doresc să nu se atingă de el că le-ar putea cauza amarnic la lingurică.

Ingrediente (pentru 6 porții sănătoase): 1kg carne de porc, de preferință mai grăsuță, 1,5kg varză tocata murată (dacă n-o găsiți așa, puteți lua și o căpățână mare de varză și o tocați acasă), o ceapă, 2 linguri de untură de porc (fie și untdelemn), o cană de bulion (200-300ml), o linguriță de cimbru uscat, una de mărar, una de boia și una de piper măcinat, o foaie de dafin, sare după gust și cam atât. E drept că la capitolul opționale ar mai fi smântâna și ardeiul iute, cu care se poate servi acest fel de mâncare.

Preparare în patru pași:

  1. Carnea de porc se taie cubulețe, preferabil cât mai egale, iar acesta nu e neapărat un criteriu estetic. Tăindu-le astfel, timpul lor de gătire va fi același.
  2. Rumenim ușor carnea în untura fierbinte, să zicem vreo 7-8 minute, apoi îi permitem să fiarbă, adăugând apă fierbinte (cam o ceașcă de apă), oride câte ori e nevoie, până ce carnea e pe jumătate fiartă (adică se poate mânca, dar e încă destul de tare). Am zis ori de câte ori deoarece porcul poate fi mai tânăr sau mai bătrân.toros1
  3. Când ni se pare că bucățile de carne au fiert pe jumătate, lăsăm să scadă bine apa de pe ele și adăugăm ceapa mărunțită, boiaua, mărarul, cimbrul, foaia de dafin și piperul. Le lăsăm singurele vreo 3-4 minute, amestecând din când în când.toros2
  4. Urmează varza și bulionul. Înglobăm treptat varza toccată, dându-i răgaz să se călească puțin (4-5 minute) alături de carne și celelalte minunății. Apoi adăugăm bulionul și oarece apă, până aproape să acopere varza… Cum vine asta? Așa: atunci când apăsăm ușor cu lingura lichidul să iasă la suprafață. Se fierbe totul la foc mic cam o oră, o oră și jumătate, asta depinde de noi și de ceea ce avem în cratiță. Dacă varza și carnea sunt fierte pe placul nostru, putem opri focul. În final se potrivește mâncarea de sare – doar în final pentru că varza murată e sărată și s-ar putea să nu fie nevoie de sare prea multă. (Bine ar fi să desărăm varza în prealabil, ținând-o câteva ore, 4-5, în apă rece.)toros3

Și… după cum anticipam mai sus, se sevește cu smântână și ardei iute.toros6

Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s