ostropel de pui

Cuvântul ostropel este de origine necunoscută, așa că nu știm ce nație a botezat acest fel de mâncare în halul ăsta, dar putem bănui că ar fi de origine turcă deoarece, până la un punct, se aseamănă cu ciulamaua care de la turci ni se trage. S-ar putea să n-am dreptate, dar amănuntele etimologice sunt însă mai puțin importante pentru preacinstitele noastre mațe decât mâncarea în sine, care e deosebit de gustoasă și se poate prepara din ce soi carne avem prin casă, pui, porc, vită, miel, curcan și chiar pește, deși varianta din urmă n-am încercat-o încă niciodată.

Ingrediente (4 porții): un piept de pui, o ceapă, un morcov binecrescut ori 3 mai amărâți, 7-8 căței de usturoi, vreo trei rămurele de cimbru, 2 linguri de făină, 2 pahare de bullion, un pahar de vin (merge și berea dacă n-avem vin, ori niște supă de pui), frunze de pătrunjel, sare, piper, untdelemn.ingrediente

Prepararea nu durează mai mult de o jumătate de oră… hai, fie 40 de minute dacă n-avem elan în bucătărie.

1. Feliile de piept de pui, cărora le-am dat o țâră de sare și piper, le prăjim ușor într-o tigaie în care am înfirbântat vreo 2 linguri de untdelemn (Ușor înseamnă cam 1 minut pe o parte și încă unul pe cealaltă.) și apoi le scoatem pe o farfurie și le dăm timp de gândire.

2. În uleiul rămas în tigaie sotăm legumele preț de trei minute, apoi le stingem cu vin, bere, supă de pui sau apă. După ce dramul de alcool se evaporă adăugăm și bulionul și le lăsăm pe toate să dea într-un clocot. După vreo 30 de secunde, îmbăiem și bucățile de carne în sos. Acum pot fierbe împreună preț de 15-20 de minute, deoarece pieptul de pui nu are nevoie de prea mult.o2

3. În final, desfacem făina în apă sau o țâră de bulion și o adăugăm în tigaie. În 2-3 minute, când  sosul se îngroașă puțin, totul e gata. Presărăm deasupra niște pătrunjel verde și stingem focul. Se servește cu cartofi piure sau natur, mămăligă, cus-cus ori chiar orez.03

 Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s