Slănina

 

 
Am primit nu demult un mail pe care mă simt dator să-l public, nu de alta dar am văzut multă lume care fuge de slănină ca de dracu: ba că îngrașă, ba că le crește colesterolul, ba că ei au probleme cu inima și slănina le-ar cauza baiuri fatale… În sfârșit, ca unul care am mâncat slănină de când mă știu, chiar și după ce m-au declarat medicii cardiac – să nu mint,  medicul meu mi-a spus nicodată că slănina ar fi un aliment fatal – mă simt dator să public cele de mai jos, încredințat fiind că nu fac nimănui vreun rău. (Ardelenii știu ce zic eu, că, de când lumea, dorința lor supremă a fost pita, clisa – a se citi „slănina”- și concediul.)
 
 Când cercetările medicale au descoperit acţiu­nile negative ale produselor alimentare noi, care au încer­cat să înlocuiască grăsimile tra­diţionale, specialiştii şi-au îndreptat atenţia către slă­nină, un aliment fără E-uri, coloranţi şi conservanţi.
Şi au primit răspuns la  întrebarea: de ce strămoşii noştri au fost  sănătoşi şi puternici?
Ei bine, s-a dovedit că slănina în­tăreşte siste­mul imunitar. Această calitate se datorează acidului ara­hi­donic, care favorizează scăderea coleste­ro­lului, îmbu­nătăţeşte  funcţiile de protecţie ale organis­mului şi, de ase­menea, este necesar pentru  producerea compuşilor chimici responsabili  pentru răspunsurile  imu­ne şi reac­ţiile inflamatorii.Cantităţi mici de grăsime sunt de folos pentru inimă şi vasele de sânge, reglementează  contracţiile mus­culare ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului car­diac, şi sprijină tonusul vascular.
 Fumătorii au, de asemenea, un beneficiu dacă mă­nâncă puţină slănină, datorită faptului că ea conţine  sele­niu.Acest microelement întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în organism. Astfel, pagubele produse de ţigări se reduc  parţial.
 Slănina încetineşte şi intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsim  şi crearea pan­­samentului gastric, care previne absorbţia rapidă de al­cool din stomac.
 Alcoolul trece mai departe în intestin, unde, totuşi, va fi absorbit, dar treptat. Grăsimea de porc este  utilizată pe scară largă în medicina populară, încă din negura timpului.
 Iată câteva reţete din bătrâni:
 Remediu pentru dureri de articulaţii.
 Înainte de culcare, se freacă bine articulaţiile bolnave cu  untură topită sau cu slănină veche, tocată prin  maşina de carne,  la care se adaugă o lingură de miere de al­bine. Deasupra se aplică celo­fan sau hârtie de pergament, se  înve­leş­te cu un fular  sau un batic de lână şi se lasă să acţioneze peste noap­te.
 Tulburarea mobilităţii  arti­culare după traumatisme.
 Zona afectată se freacă cu 100 g grăsime de porc, amestecată cu o lingură de  sare, apoi se bandajează cu un strat gros de lână.
 Mastită. Pe locul inflamat se aplică o felie subţire de slă­nină veche, deasupra  se pune o bucată de staniol de la o cio­colată sau dintr-un pachet  de ţigări şi se bandajează sau se lipeşte cu leucoplast.
 Eczemă. Se topeşte slănină nesărată şi se răceşte la 35 de grade. Se amestecă bine 2  linguri de grăsime topită cu albuşuri de la 2 ouă  crude, 100 g pastă din  fructe de solanum (zârnă, lăsnicior), 3 linguri suc de  ros­topască.Alifia se lasă la macerat 2-3 zile, la rece, apoi se ung locurile bolnave, de 2 ori pe zi.
 Dureri de dinţi. O felie mică de slănină nesărată se aplică pe dintele dureros,  între gingie şi obraz, pentru 15-20 de minute. Durerea de dinţi dispare treptat.
 Pinten osos (ciocuri). Preparaţi un unguent din 100 g slănină nesărată de porc, tocatămărunt, un ou crud şi 100 ml oţet concentrat (esenţă). Borcanul cu amestecul se ţine într-un  loc întunecos, până la dizolvarea completă a slăninei, amestecând periodic. Înainte de procedură, călcâiul se ţine în apă fierbinte, apoi se aplică pe zona dureroasă un tampon de vată îmbibat în  unguent. Com­presa se aplică pe timp de noapte,dimineaţa se spală  talpa cu apă caldă. Durata tratamentului este de 5-7zile.
 
Reclame
Acest articol a fost publicat în de altele și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Slănina

  1. Alfred Schneider zice:

    Mulțumesc pentru acest articol interesant și curajos. La noi în Germania nu prera există slănină adevărată, ei numesc slănină ceea ce în Ardeal Keiserfleisch.se numește. Noroc, că mai sunt câteva prăvălii și măcelari străini, de unde pot cumpăra slănină adevărată Cel mai mare necaz este, că aici nu există rase de porci adecvate, aici sunt necunoscute rasele ca de ex. Mangalița, sau Bazna. Acum termin cu scrisul, mă duc să tai o bucată de slănină, că am primit o poftă teribilă de slănină cu usturoi!.

  2. Maria Barbu zice:

    Nu stiu c’è sa mai cred …. Dar eu am mancant sonc si slanina de cand ma stiu cu usturoi si ceapa …. Acum …nu manca din aceasta .. Nu din aceea …. Colesterolo nu era o problema …. De o saptamana mananc din lucrurile acestea Luni Fac analizele dupa aceea va raspund …rezultatul la colesterol cu dieta de slanina ( clisa )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s