rulada cu dovleac si mere

De o bună bucată de vreme, prins fiind cu alte treburi gospodărești, n-am mai publicat nimic în jurnalul meu culinar, căci așa e la țară, te iei cu treaba și uiți de năravurile urbane ale blogerului de ocazie, zic eu filozofând pueril despre noul meu statut rural.

În sfârșit, povestea plăcintei vine cam așa:   Se făcea că într-o bună zi m-am împiedicat în curte de un dovleac  plăcintar (producție proprie) și prinzând nețărmutită pizmă pe dânsul i-am pus gând rău, căci bostanii de teapa lui sunt făcuți pentru dulcea desfătare a mesenilor, nu pentru frângerea mădularelor. Cugetetând acestea, m-am gândit să-l însoțesc cu niscaiva mere și nuci, să-l înveșmântez în aluat răsucit și să-l botez cu numele de ruladă. 

Ingrediente:

Aluatul : 400g de făină, 2 ouă, drojdie cât o nucă, coaja rasă a unei lămâi, un praf de sare și o linguriță de zahăr, 50ml de lapte și tot atâta untdelemn.

Umplutura: vreo 700g de dovleac ras (dovleac plăcintar), 5-6 mere rase, coaja rasă a unei portocale, scorțisoară după gust, nu mai mult de o linguriță, 5-6 linguri de zahăr ori alt îndulcitor, 200g de nuci tăiate mărunt și o mână de stafide dacă avem, dacă nu, merge și fără.r1

 Preparare:

Aluatul: topim drojdia în laptele călduț cu zahăr iar, când se umflă bine în pene, o amestecăm cu făina, oul (doar unul), sarea și untdelemnul, frâmântând aluatul cu spor până ce se desprinde de pe mâini, sătul de atâta agresiune fizică. Îl lăsăm apoi la dospit preț de 30 de minute, timp în care ne ocupăm de prepararea umpluturii.r3

Umplutura: E foarte complicat… Dăm dovleacul si merele pe răzătoare iar după ce le stoarcem bine, scăpând de excesul de lichid al sucului de mere și dovleac, le amestecăm cu nuca, zahărul, stafidele, scorțișoara și coaja de lămâie și cam atât.r4

Odată aluatul crescut, îl împărțim în două și îl întindem în foi subțirele, cam de 5-6mm. Foile le divizăm în dreptunghiuri de lungimea tăvii de copt și aproximativ de lățimea unei coli de hârtie A4. Batem cel de al doilea ou și , cu ajutorul unei pensule, ungem ușor marginile dreptunghiurilor de aluat. De-a lungul fiecărui dreptunghi, cam pe la mijlocul lui, așezăm umplutura sub forma unui cârnat,  gros încât să-l putem cuprinde în dreptunghiul de aluat. Când isprăvim acest aranjament împăturim umputura cum ne vine nouă mai bine, de la stânga la dreapta, sau invers… zic asta să curm emoțiile  gospodinelor care cu greu deosebesc dreapta de stânga. r5

Procedăm la fel și cu aluatul rămas și în cele din urmă așezăm ruladele într-o tavă pe care am uns-o în prealabil cu un strop de ulei și am tapetat-o cu un strat fin de făină.

Pentru că în astă vreme cuptorul trebuie să se fi  încins destul mai facem o operațiune delicată: împugem ruladele noastre cu furculița, cam tot la 3 centimetri, le ungem cu oul ce ne-a mai rămas și introducem tava în cuptorul potrivit la foc mediu.

Coacerea durează între 20 și 30 de minute. r6

După ce s-au rumenit destul în cuptor, scoatem ruladele pe un fund mare de lemn, le acoperim cu un prosop și le lăsăm o jumătate de ceas la binemeritată odihnă. Le tăiem apoi în porții potrivite, le pudrăm cu zahăr praf și le putem îndemna  fără sfială pe calea gâtlejului.r7

Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la rulada cu dovleac si mere

  1. Cristina N spune:

    Vai, arata intr-un mare fel…. mniam mniam. O sa o incerc si eu cat de curand, musai!
    P.S. ma bucur ca ati reluat indeletnicirile blogaresti, Chiar ma intrebam zilele astea ce se intampla de nu mai vin vorbe de pe-aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s