piept de pui „chinezesc” cu cușcuș

Aversiunea mea moderată pentru pieptul de pui, ca şi cea pentru ţigani, s-a transformat cu vremea în dorinţa de a înţelege.  Dacă e vorba de pieptul de pui, zic că am reuşit câte ceva; aici trebuie să ne străduim să ascundem textura aţoasă şi seacă a cărnii, ajutând-o cu ingrediente care pot să-i dea savoare, frăgezime şi tot ce-i lipseşte.

Ziceam că e vorba de un „piept de pui chinezesc”,  dar adevărul e că reţeta asta e o chestie aproape originală, că eu prin China n-am trecut  şi nici n-am habar ce ar face chinezii în locul meu. Pot doar să spun că a avut un succes nesperat, iar asta mă determină să împărtăşesc tuturor „secretul”.

Ingrediente:

1. Pieptul de pui :Un piept de pui cât mai mare, o căpăţână de usturoi, (nu vreau să ofensez pe nimeni, dar căpățână de usturoi nu-i tot una cu un căţel de usturoi, căci am surprins astfel de confuzii), o rădăcină de ghimbir de vreo 6 centimetri, un ardei iute (sau mai puţin, pentru cei ce se îngrijesc de ziua următoare), frunze de pătrunjel (cât mai multe), sare, piper, o lingură de zahăr, 2-3 linguri de făină şi untdelemn.

2. Garnitura:  un morcov, un ardei mare, roşu şi gras, un ardei gras verde sau galben, frunze de pătrunjel, sare, piper, untdelemn.

Preparare:

   a) Pieptul de pui de desface de pe oase (zic asta pentru economi, fiindcă pieptul de pui cu os e mai ieftin decât cel file, iar oasele rămase pot fi folosite altădată, după ce se mai adună, la o ciorbă sau la o supă), se spală, se scurge de apă şi se taie fâşii aproximativ egale, care, înainte de a ajunge în tigaie, se sărează, se pipărează şi  se tăvălesc bine prin făină.

     b) Ghimbirul, curăţat de coajă, se taie julien, adică în fâşii   subţiri, iar usturoiul la fel. Se trag apoi la tigaie vreo 3 minute, după care se scot într-un castronel. Apoi, aruncăm în tigaie ardeiul iute, tăiat julien sau rondele, şi fâşiile de piept de pui pudrate cu făină. Le sotăm până ce îşi schimbă culoarea şi le acoperim în final cu bulion (e preferabil unul de casă, mai gros), adăugăm ghimbirul prăjit şi usturoiul, presărăm şi zahărul deasupra şi lăsăm totul la foc mic, până de sosul de bulion se reduce încetişor. Când suntem mulţumiţi de consistenţa sosului, stingem focul şi presărăm deasupra frunzele tocate de pătrunjel.

ghimbir şi usturoi

piept de puipiept de pui, bulion, etc.2. Garnitura e chiar simplă… De fapt, nici restul n-a fost mare filozofie. Morcovul  se taie cuburi măricele sau julien (eu, contrar obiceiului am ales sa le tai cuburi). Apoi, într-o tigaie se încinge puţin untdelemn, cam o lingură, fie chiar două, în care prăjim puţin morcovul vreo 2 minute, apoi cuşcuşul (cam o ceaşcă de cafea, sau cât doriţi). Când pastele şi-au schimbat puţin culoarea (cușcușul e o pasta făinoasă, de asta zic), se adaugă ardeiul şi se mai sotează împreună vreo 2 minute. Le le dăm după aceea apă sau supă de pui, de 2,5-3 ori cât cantitatea de cuşcuş pe care o gătim şi lăsăm la fiert cam 10-12 minute. Stingem focul, presăram frunzele de pătrunjel tocate (cât mai multe – pătrunjelul înseamnă vitamina C din abundenţă, magneziu, calciu, fosfor, cupru, zinc), le amestecăm cu conţinutul şi acoperim vasul cu un capac. Cam în 10 minute, cuşcuşul se umflă, absorbind tot lichidul rămas în tigaie. morcovul

morcov şi cuşcuşmorcov, cuşcuş şi ardeiAsta e tot. final 2

Poftă bună !

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s