pâini umplute cu piept de pui şi legume

Ni se face uneori poftă de tot felul de mâncăruri de import, shaorme, hamburgeri, pizza ori alte bazaconii care atentează la sănătatea şi buzunarele noastre… În astfel de momente, un remediu sigur este pâinea umplută cu legume şi piept de pui; e gustoasă, suculentă, ţine de foame şi nu ne dă defel bugetul peste cap… Cu aproximativ 16 lei obţinem 4 porţii mari şi late, de ar suspina şi cei  de la McDonald’s zicând „I’m loving it!”

Ingrediente:

Umplutura: 300g piept de pui, 100g caşcaval, un morcov măricel, 3 ardei kapia, 2 cepe, 100g de varză, un ardei iute (opţional), sare, piper, cimbru, 2 linguri de untdelemn.

Aluatul: 350g făină, 40g de unt (sau 4 linguri de untdelemn), 2 ouă, 12,5g drojdie proaspătă, un ou, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă de sare, 200ml lapte sau apă.

Preparare:

  1. Începem cu aluatul. Punem drojdia la desfăcut în laptele călduţ şi o linguriţă de zahăr. Amestecăm făina cu untul topit şi sarea până ce obţinem o compoziţie nisipoasă. Când drojdia s-a desfăcut în lapte, turnăm totul peste făină, adăugăm şi vreo trei sferturi din ouăle bătute… Frământăm bine, până ce coca nu se mai lipeşte de mâini. La nevoie, mai putem adăuga puţin lapte, dacă aluatul ni se pare prea tare, apoi, îl lăsăm la dospit în loc călduţ, cam 35 de minute.
  2. Pieptul de pui de spală, se tamponează cu un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de apă, se taie fâşii subţiri, de grosimea unui deget, se dă cu puţină sare, piper şi cimbru, doi-trei stropi de untdelemn, se amestecă şi se lasă la odihnă în frigider.
  3. Între timp, ne ocupăm de legume. Morcovii îi tăiem bastonaşe, cam de 10 cm, ardeii îi feliem subțire, pe lungime, ceapa o tăiem julien, iar varza o facem fideluţe. Sotăm apoi legumele începând cu morcovii, vreo 2 minute, apoi ardeii şi ceapa, încă 2 minute şi în final varza, cel mult un minut. Pe parcurs, le dăm sare, piper şi o idee de cimbru.
  4. Scoatem legumele din tigaie şi în untdelemnul rămas sotăm şi pieptul de pui, foarte puţin, până ce îşi schimbă culoarea.
  5. Aluatul dospit îl împărţim întâi în patru bucăţi aproximativ egale. Pe blatul presărat cu făină încercăm să întindem, pe rând, din fiecare bucată câte o pătură de aluat dreptunghiulară. Pe pătura de aluat întinsă aşezăm apoi umplutura, două fâşii de piept de pui, două bastonaşe de cașcaval, vreo 3 linguri bune de legume, iar deasupra grămezii încă o fâșie de piept de pui şi un bastonaş de caşcaval. Ungem puţin marginile păturii cu ou şi rulăm… Obţinem un fel de franzeluţă de vreo 20 de centimetri lungime. Când avem 4 astfel de franzeluţe, le putem aşeza într-o tavă, pe care am tapetat-o iniţial cu doi stropi de untdelemn şi puţină făină… Mai simplu e cu hârtie de copt, că nu trebuie să mai tapetăm tava… Ungem timid franzeluţele cu oul rămas, le înţepăm din loc în loc cu furculiţa, să poată respira sărmanele în timpul coacerii, şi le dăm la cuptorul încins vreo 30-35 de minute. Dacă vrem, putem presăra deasupra lor susan, mac sau chimen, dar nu e obligatoriu.

Cam asta-i tot. După ce le scoatem din cuptor, le lăsăm să se odihnească puţin, să le treacă fierbinţelile, ş-apoi sunt numai bune de mâncat, iar dacă le însoţim cu câte o halbă de bere, nici supei n-o să-i ducem dorul.

PS. Dacă rămân cumva şi pe a doua zi, lucru ce m-ar mira nespus, se pot reîncălzi în cuptorul cu microunde şi sunt ca noi.

Poftă bună !

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la pâini umplute cu piept de pui şi legume

  1. O idee super…la care nici nu m-am gandit vreodata…

  2. cora zice:

    O idee excelenta …multumesc !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s