lasagna cu vinete şi ragu de pui

Bineînţeles, lasagna e pentru mulţi un fel de mâncare pe care îl ocolesc deoarece preţul unor lasagna de calitate, făcute în ţara lor de baştină, nu e pentru orice buzunar, căci pastele ajung să fie mai scumpe decât carnea.  Totuşi, dacă ne ambiţionăm să mâncam aşa ceva, nu trebuie să uităm că pastele ni le putem prepara singuri, acasă, dintr-un pumn de făină şi 2 ouă, la un preţ mai mult decât acceptabil, şi ies la fel de bune, dacă nu şi mai şi.

Ingrediente:

  1. Lasagna: 200g făină albă, 2 ouă, 4 măsuri de apă, cam cât încape într-o jumătate de găoace de ou, o jumătate de linguriţă de sare.
  2. Vinete, 2 bucăţi, curăţate de coajă şi feliate orizontal sau longitudinal în felii de aproximativ un centimetru.
  3. Ragu de pui : 2 ardei graşi, 2 cepe, 4 căţei de usturoi, 3 linguri de untdelemn, 330-400ml bulion,  o legătură de frunze de pătrunjel, un piept de pui, sare, piper negru măcinat, cimbru (după gust).
  4. Sos bechamel : 50g de unt, 2 linguri de făină, 250ml lapte, sare, piper, nucşoară măcinată, cam o jumătate de linguriţă.

Preparare:

  1. Începem cu pastele, adică cu lasagna de casă. Amestecăm ingredientele până ce obţinem un aluat destul de tare, hai să zicem de consistenţa plastilinei, pentru cei care mai țin minte cum arată aşa ceva. Întindem apoi o pătură cu ajutorul unui sucitor lung, până ce obţinem una cam de 2mm grosime. Din când în când, ca pătura să nu se lipească de masă sau de sucitor, presărăm deasupra puţină făină pe care o răspândim cu mâna pe tot cuprinsul ei şi întoarcem pătura cu faţa cu făină spre masă. Când obţinem grosimea dorită, tăiem pătura de aluat în dreptunghiuri asemănătoare produselor din comerţ, sau decupăm 4 bucăţi de forma vasului în care urmează să ne desăvârșim opera – eu aşa am făcut, e mai simplu. Lăsăm apoi pastele la odihnă şi ne ocupăm de ragu şi sosul bechamel.
  2. Ragu din piept de pui. Tăiem ceapa, ardeiul şi usturoiul cubuleţe şi le sotăm în untdelemn cam 5 minute. Adăugăm apoi pieptul de pui (spălat şi tăiat bucăţele mici) şi îl prăjim uşor încă vreo 3-4 minute, după care acoperim totul cu bulion, condimentăm şi  lăsăm vasul la foc mic până se bulionul se reduce. În final încorporăm şi frunzele tocate de pătrunjel şi stingem focul.
  3.  Sosul bechamel. Topim untul într-o tigaie, cu grijă să nu se ardă, încorporăm făina şi stingem totul cu lapte fierbinte. „Stingerea” asta se desfăşoară treptat… nu turnăm tot laptele deodată, putem trage tigaia de pe flacără şi adăugăm laptele cu binişorul, amestecând mereu în tigaie, să nu ne procopsim cu cocoloaşe. După ce am încorporat tot laptele, putem trage iarăşi tigaia pe foc mic, adăugăm mirodeniile (sare, piper, nucşoară) şi amestecăm mereu până de obţinem un sos semi fluid de consistența smântânii groase.
  4. Vinetele. Cu ele n-avem prea mult de lucru, le curățim de coajă, le tăiem felii şi le dăm niţică sare.
  5. Montarea, adică aşezarea în straturi decurge în felul următor: luăm un vas termorezistent, sau unul de lut ori ceramică, îl ungem cu unt sau untdelemn, şi întindem în el prima pătură de aluat (lasagna)- dacă sunt cumpărate din magazin, nu strică să le fierbem un minut, dar dacă sunt făcute acasă, nu se fierb. Peste primul strat de lasagna urmează un strat de ragu, apoi unul subţire de bechamel. Şi iarăşi un strat de lasagna, peste care aşezăm vinetele. Peste vinete, iarăşi o peliculă de bechamel, apoi iar lasagna, ragu şi în final iar lasagna şi tot sosul bechamel rămas. Astfel aranjate, le dăm la cuptor până ce se rumenesc deasupra, în funcţie de cuptor, căci al meu fiind clasic nu îmi povesteşte despre temperatură… poate dura 30-40 de minute. Asta e; apoi, după ce se domolesc la temperatura camerei încă vreo 30 de minute, se pot servi garnisite cu câteva frunze de pătrunjel verde tocat sau oregano.

Poftă bună şi nu uitaţi de un păhărel de vin ! Vinul cu măsura mică nu te-omoară, te ridică !

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s