Mămăligă împăturită

Chiar dacă doar noi purtam pe vremuri porecla de „mămăligari”, ea se consumă cu mare drag aproape în toată Europa, dar ce-i drept, cele mai variate reţete pe bază de mămăligă tot la noi se găsesc. Era o vreme, una pe care o mai ţin minte şi eu, imediat  după ultimul război mondial, când mămăliga era nelipsită de pe masa românului, căci pâinea era destul de rară şi se cumpăra pe cartelă… pâine neagră, care ni se părea, sau poate chiar era, nemaipomenit de gustoasă. Ei bine, acum, când magazinele abundă de tot felul de sortimente de pâine, majoritatea pline de înlocuitori,  amelioratori şi agenţi de te mai miri ce, cred că ar fi timpul să ne mai amintim din când în când de vechea mămăligă.

Mărturisesc că nu mă dau în vânt după mămăligă, dar o accept lângă o tocană de porc, viţel, miel, pui ori curcan, fie laolaltă cu nişte cârnaţi de casă prăjiţi şi un strop de brânză de burduf,  mai ales în compania unui castron cu murături… Nici de mămăliga cu lapte, de cea brânză şi smântână, ori de cea cu ochiuri de ouă  nu mi-e ruşine, şi nu mă dau înapoi nici s-o mănânc cu o supă de salată ori o ciorbă de peşte… În fine, cred că se poate mânca cu orice fel tradiţional.

Astăzi e rândul unei mămăligi împăturite, sau „în pături”, cum îi mai zice, care nu-i cu nimic mai prejos decât altele. La origini e un fel consistent, care se făcea iarna, când cămara gospodarului avea de toate, şuncă (adică jamboane puse la sare şi apoi afumate), costiţe, pastramă, jumări, brânză şi cârnaţi… Eu, neavând de nici unele, am folosit ce mi-a fost dat să găsesc prin magazine.

Ingrediente: 1/2 kg mălai, 400g kaizer afumat, 400g brânză de burduf, 500g smântână, 2 linguri de untdelemn, apă, sare şi cam atât.

Preparare:

  1. Kaizerul se taie cubuleţe, se prăjeşte puţin în untdelemn, iar apoi se pune la aşteptare.
  2. Brânza de burduf se freacă insistent cu smântână până ce devine o cremă groasă, cu mici boţi de brânză pe ici pe acolo.
  3. Facem apoi o mămăligă mai moale pe care s-o putem întinde în straturi. Cum o facem ? Punem apă, hai să zicem 2 litri, la fiert, îi dăm şi ceva sare, să nu ne iasă mămăliga lihodă, iar când apa clocoteşte turnăm mălaiul în ploaie amestecând mereu. Şi tot aşa, amestecăm vreo 15-20 de minute, să nu se prindă mămăliga sau să iasă cu cocoloşi. Dacă nu ni se pare destul de moale, apă mai este şi mai putem adăuga câte un strop. Când am isprăvit cu zoala şi timpul, stingem focul şi o dăm de-o parte.
  4. Luăm apoi un vas termorezistent, îl ungem cu grăsimea şi uleiul în care s-a  prăjit kaizerul şi, cu o spatulă sau cu o lingură, întindem pe fundul lui un strat subţire de mămăligă. Peste el răspândim uniform o pătură de brânză cu smântâna, apoi întindem iar un strat de mămăligă, iar deasupra lui împrăştiem bucăţelele de kaizer, şi iarăşi un strat de mămăligă, peste care întindem un o pătură de  brânză cu smântână… Dăm totul la cuptor cam 30 de minute, până când se rumeneşte o ţâră brânza de deasupra.
  5. Se lasă la odihnă apoi, preţ de vreo jumătate de oră, după care se poate servi în porţii garnisite cu câte o lingură sănătoasă din crema de smântână şi brânză. Cam asta e mămăliga împăturită, sau în pături… Lângă ea se potriveşte de minune un castravete murat şi un pahar de vin roșu.

Poftă bună !

PS. Bineînţeles, kaizerul poate fi înlocuit cu ce vrem noi, cârnaţi de casă prăjiţi, jumări de porc, ori carne de porc prăjită şi tăiată bucăţele, depinde de gust şi de nivelul colesterolului… Oricum, o dată pe an, ne putem permite un dezmăţ culinar… chiar şi de două ori.

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Mămăligă împăturită

  1. Cristina spune:

    wawww,cred ca tare buna,precis o sa o incerc !!!!

  2. Gabriela spune:

    Foarte buna ideea, am si executat-o! Mamaliga mincam mult oricum, prezentata asa a avut succes si mai mare. Multumim!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s