Transilvania

S-a dovedit pentru a nu ştiu câta oară că Transilvania e altă „ţară”, una care şi-a păstrat verticalitatea de-a lungul anilor, care nu marşează la manevrele şi manipulările mocirloase ale politicii dâmboviţene. Ca orice ardelean molcom, nici măcar nu voi face vorbire despre ele, nu eu doresc să mai alimentez ura oarbă care a fărâmiţat  ţara cu ocazia referendumului, transformând-o într-un loc în care nu te mai simţi acasă. Îi înţeleg pe cei care au votat pentru „schimbare” şi pe cei ce n-au votat de loc, printre care mă număr şi eu. Sincer, aş fi votat şi eu pentru schimbare, dar mi-a fost întemeiată teamă că n-are cine-o face şi chiar nu are.

Revin la Transilvania: şi nouă ne-ar conveni să ne meargă mai bine, dar  noi contăm pentru Bucureşti doar ca plătitori de taxe şi votanţi, iar în rest n-avem decât să ne descurcăm singuri. Încă ne descurcăm. Ideal ar fi să uite de noi de tot sau să ne vândă cuiva, să ne piardă la poker, ori să ne lase să ne administrăm singuri. Atunci cu siguranţă ne-ar fi mai bine. De fapt, la Marea Unire, vorba era că vom avea independenţă administrativă, dar vorbele s-au uitat şi, în loc să ne unim cu ţara, am fost anexaţi, iar de atunci încoace lucrurile merg cam de-a-ndoaselea şi stăm mereu cu mâna întinsă la mila guvernelor de la Bucureşti.

Convingerea mea e că nici regăţenii, nici moldovenii nu ne iubesc şi nu ne-au considerat niciodată de-ai lor. Pentru ei suntem nişte fiinţe ciudate care îşi văd de treabă, muncesc, gândesc prea încet şi niciodată pe gustul lor. Dacă apuci să stai la un pahar de vorbă cu un „mitic” (să-mi fie iertat, dar unul de ai lor, Caragiale, i-a botezat aşa), primul lui gând, mărturisit de altfel după două, trei păhărele, e că ai fi ungur, iar dacă nu eşti, nu uită să îţi spună cum că el şi strămoşii lui te-au eliberat, dar scapă din vedere faptul că, după mult lăudata „întoarcere a armelor”, erau împinși de la spate de ruşi … Mulţam de aşa eliberare. Adevărul e că nici în război n-am ştiut să pierdem cu demnitate, fapt pentru care ne-am atras atât dispreţul vechilor cât şi al noilor aliaţi, ruşii, care ne-au folosit drept carne de tun şi apoi ne-au tratat ca pe nişte gunoaie. Noi n-am fost eliberaţi, am fost rusificaţi, bolşevizaţi şi nu datorăm nimănui recunoştinţă.

Amuzant e că, în nici o conversaţie, un sudist nu uită să te întrebe cum te descurci cu ungurii şi e de-a dreptul intrigat şi suspicios când îi răspunzi că n-ai nici o problemă. Cum adică n-ai probleme când el ar avea… el are mereu probleme, îl supără orice, că vecinul lui are găini mai multe, că coşul celuilalt prea cântă cu noaptea în cap, sau că altul are albine care intră în curtea lui… E mereu nemulţumit şi are de dat pe cineva în judecată, căci, dacă altuia îi merge mai bine, nu încearcă să muncească şi el ci mai degrabă să distrugă ce a făcut celălalt… Bine, să nu duc discuţia în derizoriu, există între noi o mare barieră culturală, noi avem ştiinţa şi cultura convieţuirii, a respectului pentru aproapele nostru, indiferent de naţia lui, şi pretindem acelaşi respect. Aşa trăim de sute de ani şi n-avem a ne plânge.

De aceea zic: ce-ar fi domnilor guvernatori să mai organizaţi un referendum, tot pe banii noştri, pe tema „Vreţi o Transilvanie cu independenţă administrativă?” Veţi fi surprinşi. Vrem! Noi ne-am săturat să sponsorizăm incompetenţa şi scandalurile de pe Dâmboviţa… Vorbesc de toate partidele politice, nu doar de unul.

Apropo de convieţuire, un amănunt oarecum ciudat pentru neavizaţi: mi-am cumpărat de vreun an un petic de pământ într-un sat cu populaţie predominat maghiară (peste 95%) şi m-am apucat de grădinărit. Oamenii mă salută, îmi doresc spor la lucru ori de câte ori trec pe lângă grădină, m-au ajutat cu una cu alta şi cu sfaturi gospodăreşti, s-au minunat cât de frumoşi sunt ardeii, roşiile şi vinetele mele şi nu mi-a călcat nimeni în picioare grădina peste noapte pentru că nu sunt ungur… Ştiţi cine nu mi-a dat vreodată bineţe ? Un român, unul care stă cu două case mai jos şi al cărui nume se termină în –escu. Oare de ce, o fi timid ?

Acu, cei care vor să mă înjure, sunt liberi dacă la atâta îi duce mintea. Cei care vor să mă combată, de asemenea. Le doresc tuturor numai bine, eu rămân cu ale mele; sunt sătul de politică, de certuri, de ciutaci şi de ciuvici. Reconcilierea e singura noastră şansă. Nu trebuie musai să ne iubim, e suficient să ne înţelegem.

Reclame
Acest articol a fost publicat în vorbe și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

141 de răspunsuri la Transilvania

 1. Cristina Guler zice:

  Excelent! 🙂

 2. Cristina Szabo zice:

  Super….sant mandra ca santem neamuri !!!!!

 3. Da, aș vrea o Transilvanie liberă 🙂

  • O....ardelean zice:

   Ce-i aia Transilvanie libera ? fata de cine , fata de ce ? ai vreo opreliste acum in a vorbi de bine sau de rau pe cineva ? eu cred ca altceva ai vrut sa spui . Eu cred ca vrei o Transilvanie a liberului consens si a liberei concurente si a libertatii in general,. Asta o vrem toti , toti suntem sufocati de bucuresteni , nu mai avem aer de ei , toata coruptia , minciuna si nevrednicia vine de acolo. vrem autodeterminare financiara si regionalizare dar fara amestec maghiar…si din pacate asta nu se poate. Ii stim, ne cunoastem, suntem vecini de casa , mai bine oricand si oricum romani decat europeni unguri

   • Bohm Elisabeta zice:

    Eu sant un „MAGHIAR” si va iubesc pe toti , imi iubesc PATRIA Romanesca , vreau sa traiesc cu voi in pace si iubire.

   • Si eu sunt roman …sudist cum mi se spune :))…si va iubesc pe toti…chiar daca vorbiti maghiara (intr-o buna zi sper ca o voi putea invata si eu)…pentru ca suntem oameni si crestini…si nu putem trai unii fara ceilalti…ca asa ne-a lasat Dumnezeu…Intre romani si maghiari nu a fost niciodata altceva decat iubire…numai ca ne lipseste modul de a o exprima…si cadem foarte usor in capcana politica…

 4. Foarte bine scris! Felicitari!

  • De ce nu expui tovarase Zoltan Marton si ceea ce pui tu pe FB ca sa vada lumea cum gandesti. Citez mai jos de la sursa:
   „Voi fi siner si deschis, n-am fost niciodata mare roman, nascut si trait 30 de ani in Oradea, (2 ani in Budapesta) 3 ani in Timisoara din parinti, bunici si strabunici get-beget maghiari n-am simtit niciodata ca sunt la fel ca oltenii din Caracal, Colonesti sau Strehaia, nici ca moldovenii din Barlad, Dorohoi, sau Buhusi sau ca cei din Clejani, Videle, Raca sau Marsa, si nici ca bucurestenii din Ferentari si Rahova, dar calatorind ceva prin lume si in special in ultimii ani i…ncepeam sa fiu mandru ca-s roman, am vazut ca in Israel cand ziceam ca-s din Romania se vedea pe ei ca se bucura, ca e de bine, pe la Bulgari la fel si la Sarbi in Egypt sau in Cuba nu peste tot eram considerati o natie de hoti si de lenesi, de curand au fost rude din Budapesta la noi in Bucuresti si au remarcat ca ne-am dezvoltat frumusel (desigur le-am dus in locuri mai frumoase, dar erau pt. cateva zile) si ca am supravietuit binisor crizei, care se simte peste tot in Europa.
   Acum intr-o luna si ceva s-a schimbat totul. Ne suna prietenii si rudele la telefon, ne scriu mailuri daca suntem OK, sa explicam ce se intampla la noi? Acum cand vom iesi din tara (deocamdata pentru a calatorii, dar accentul e pe deocamdata) si ne intreaba lumea de unde suntem am 2 optiuni, ma folosesc de pasaportul unguresc si zic din Ungaria, sau mai corect suntem din Transilvania, doar lucram in Bucuresti.
   Am prieteni chiar buni din Sud, chiar si din Craiova, la fel si in Moldova, deci nu e vorba de o generalizare menita sa starneasca ura, dar in mare majoritate e cam asa.

   Si nici macar nu e in totalitate vina lor, pur si simplu le lipseste cultura de convieturie, n-au fost sub austrieci, nu au habar de lucruri care prin 1800 erau normale in Transilvania. Se mira ca daca cineva cauta un document din 1880 prin Transilvania il gaseste, casele aveau CF, oamenii se saluta, multumesc pentru lucruri si asa mai departe!
   Sunt oameni OK peste tot si in Sud si in Moldova, doar ca nu sunt majoritari si nu sunt la putere.
   Nu ma mai intereseaza articole despre situatia politica, despre cine ce a declarat, cu toate ca am alte optiuni imi mai pasa atat incat sa ma deranjati cand ziceti ca iesim in strada!
   Acum liber la unfriend, dar comentariile le voi modera.”

   • Multumim tov. Nicolau si apreciem ca a citat corect, desigur imi asum fiecare cuvant.

   • Nu stiu…pana la urma asa este…situatia din Ardeal o cunosc numai ardelenii…Nu pot sa va dau decat dreptate si pentru ca va iubesc nu va doresc decat ce o fi mai bine pe lume pentru voi, Intrucat ca om sanatos psihic imi dau seama ca sunteti nefericiti de situatia actuala. Insa nici nu pot sa admit sa fiu jignit. Desigur daca voi nu ma vreti pt. ca sunt sudist nici nu sunt vreun nebun sa ma impun cu forta la voi. Dar asa omeneste va spun ca nu este normal sa etichetati oameni pe care nu ii cunoasteti, sa aveti o atitudine fixista numai pentru ca exista pareri diferite. Daca nu exista intelegere…atunci mai bine fiecare pe drumul lui!

 5. A nu se intelege ceea ce nu trebuie de aici, nu inseamna ca toti din sud sau din Moldova is intr-un fel, am prieteni chiar buni din Sud, chiar si din Craiova, la fel si in Moldova, deci nu e vorba de o generalizare menita sa starneasca ura, dar in mare majoritate e cam asa.

  Si nici macar nu e in totalitate vina lor, pur si simplu le lipseste cultura de convieturie, n-au fost sub austrieci, nu au habar de lucruri care prin 1800 erau normale in Transilvania. Se mira ca daca cineva cauta un document din 1880 prin Transilvania il gaseste, casele aveau CF si asa mai departe!
  Sunt oameni OK peste tot si in Sud si in Moldova, doar ca nu sunt majoritari si nu sunt la putere.

  • Bine punctat, Zoltan. Nici eu nu vreau să fiu înţeles greşit, în sud am neamuri la care ţin mult, am şi în Moldova amici… Mă refeream doar la felul cum suntem percepuţi acolo, nu de toţi, dar, din păcate, de marea masă. Asta era.

  • Zoltan toti suntem buni …insa uneori te mai inseli si tu:)) Ce sa o mai plimbam…oamenii nu sunt roboti…nu poti sa-i pui sa faca tot ce ai dori tu sa faca. Daca ar fi asa…tot tu ai fi primul care te-ai plictisi:)) Oamenii sunt la fel in orice parte a tarii asteia…fiecare cu experienta si modul lui de exprimare…Totusi nu este elegant sa-i pui pumnul in gura nimanui caruia vrea sa-si exprime experienta lui, modul sau de a privi lucrurile ascunzandu-te dupa niste cuvinte pe care nu le poti patrunde cu adevarat cum ar fi verticalitatea. Pana la urma atributele omului inteligent…intelectual sunt : flexibilitatea si adaptabilitatea…Si asta este sustinuta de societatea moderna unde trebuie sa ajunga toata lumea. Nu putem mereu sa ne raportam la o lume moarta deja de la anul 1800…Aici cred ca este adevarata problema…care nu imi vine sa cred ca se intampla…Pana la urma si occidetul la care facem mereu referire…au renuntat si ei la anul 1800 pentru ca asta este legea progresului. Pana la urma nici tie nu ti-ar placea sa traiesti in trecut stiind ca totusi esti o persoana care esti conectata la tehnologie…In fine eu te inteleg in buna parte insa trebuie sa te adaptezi si tu la viata asta si de asta inca te mai astept sa te intorci la ceea ce ai fost atunci cand ne-am cunoscut prima oara…

 6. adrian sas zice:

  bravo

 7. Cristi zice:

  Cred si eu ca este necesar , o administrare teritoriala , autonoma de ex. un federalism cum e in Germania .

  • Gerard Gui zice:

   Vezi cum o sa sara toti in sus! Vezi ca ne fura tara… vezi ca ungurii… vezi ca evreii…

   • O....ardelean zice:

    Nu confunda ungurii cu evreii si oricum nu crezi ca amaratii aia de arabi palestinieni au un dram de dreptate ?

 8. Andrei zice:

  Excelent scris. Felicitari!

 9. iodo77 zice:

  Sunt din craiova, numele meu se termina in escu, dar impartasrsc cele scrise, desi nu sunt de acord cu generalizarile. Daca ar fi są ma intorc in tara, sunt medic in franta in momentul de fata, in ardeal as face-o, la cluj, sibiu sau brasov. Am prieteni buni in ardeal, chiar si sotia mi-am ales-o de aici. Mai cred ca politicienii, fie ei uslistii cu mesajul antimaghiar din ultima vreme, fie extremele din randul maghiarilor sunt departe de realitatea bunei convietuiri romano-maghiare care este cat se poate de … reala.

  • Din păcate generalizarea e un procedeu artistic de care omul se ajută când vrea să facă portretul unei comunităţi anume. N-am avut intenţia să supăr pe nimeni, dar, dacă vei încerca să cobori vreodată între oamenii de rând şi să discuţi fără patimă, vei obţine aceleaşi reacţii ca şi mine… Eu am relatat din întâmplări trăite, nu mă uit în gura politicienilor… soţia mea e tot din sud, iar eu nu urăsc pe nimeni, povestesc doar, iar ceea ce spun e trist şi adevărat.

 10. Claudiu zice:

  Nu-s de acord cu cateva chestii din cele afirmate in text
  In clasa politica conducatoare nu-s numai regateni sau moldoveni ci si ardeleni. Politica e „damboviteana” nu pentru ca se face la Bucuresti ci pentru ca asta-i nivelul specimenelor
  Toti oamenii obisnuiti din Romania (si nu doar ardelenii) conteaza doar ca masa de jupuit, de platit taxe si impozite. Sunt din Arges si ma simt la fel ca dvs. , un om jupuit.
  Nu-mi aduc aminte de sudisti sau moldoveni care sa nu aiba drag si respect de ardeleni. Chiar nu-mi vine nici un caz in minte.

  Am fost in inima Harghitei si nu mi-a intors nimeni spatele intr-adevar. Oamenii imi raspundeau la tot ce-i intrebam, contrar povestilor despre vorbitul numai in ungureste

 11. Laurentiu zice:

  Cu toate că mai la sud de mine (de fapt de unde m-am născut și am copilărit) mai sunt doar vreo 2-3 localități (din curtea părinților se vede Bulgaria) și cu toate că acum locuiesc în cel mai mare sat cu blocuri de pe Dâmbovița sunt cu totul de acord cu ce ai scris.

 12. razvanrc zice:

  Intr-un trecut relativ recent, cred ca as ti taxat aceasta postare drept una iredentista. Acum, dupa ce a trecut ceva timp si am vazut ce fel au evoluat lucrurile, am senzatia ca de fapt orice regiune din tara asta – ma refer la cele istorice in principal – ar trebui sa se uneasca un jurul unui lider regional si sa isi declare oficial autonomia, chiar independenta. Mi-ar placea sa ramana Bucurestiul singur-singurel si cu politrucii aia din Parlament acolo, sa se certe pana crapa intre ei iar restul cetatenilor onesti din tara asta sa isi vada de munca si de progres.

 13. JOS PALARIA! Ma inclin si spun: RESPECT!

 14. Gerard Gui zice:

  Generalizarea este intr-adevar gresita! Dar dar altfel reactioneaza maasele de manevra in diferitele regiuni ale Romaniei Generalizarea facuta de Dl. Teorean se refera probabil la masele de manevra si nu la individ. In Romania se vorbeste de masacrul de la Ip si de alte asemenea intamplari dramatice. De Remetea nu se vorbeste in schimb. Aceeasi chestie dar invers. Pana cand de la Bucuresti se dicteaza ce sa invete la ora de istorie un copil din Oradea de ex. care iese de la scoala si se intreaba cine-i Sf. Laszlo, dar il vede pe Mihai Viteazul tronand in centrul orasului, eu voi considera ca sunt sub ocupatie si nu eliberat!!!!!!!!!!1 Sunt ungur, evreu si poate si roman????? Ar trebui sa ma comport ca si Johnny English in al doilea episod cand mana lui dreapta se lupta cu stanga!? Nu! Ma simt bine in pielea mea! Pana cand nu mi-o jupoaie Miticii.

 15. cos zice:

  Eu am o propunere pentru voi dragilor: Mergeti in Ungaria, ca aici a fost, este si va fi Romania… dar Ungaria nu va primeste ca nu va recunoaste… asa ca sunteti niste oameni fara tara, iar pentru asta exista un singur termen, pe care cu siguranta il stiti

  • Gerard Gui zice:

   Fratye! Doar de 96 de ani!!!!!!

  • Da, „pertinent” comentariu, în Transilvania, suntem cu toţii, români, unguri, saşi, slovaci şi secui nişte lichele, nişte vânduţi, iredentişti şi tot ceea ce mai spune Vadim Tudor… Noi, chiar dacă suntem cetăţeni români, trebuie să plătim doar taxe şi să nu scoatem o vorbă, iar dacă nu ne convine să plecăm în Ungaria… Eu aş avea altă propunere, dar n-o spun, căci invitaţia mea finală era să ne înţelegem, să ne suportăm şi să facem în aşa fel încât să ne fie tuturor bine.

  • Szabo Kinga zice:

   Destept!!! Nu faci cumva politica? ca te-ai potrivi de minune intre ei…

   • Pentru Kinga : Eu nu fac politcă, cred că domnul Coş e politician, de aceea ar vrea să-i scoată din ţară pe toţi cei care nu gândesc ca el… Ei, noroc că încă nu ne-a înjurat, dar nu e timpul pierdut…

  • was-ile zice:

   cos, auzi ma prostime! mai citeste si tu ceva ca esti cam ramas in urma cu una alta.

   …nu ai auzit cumva prin media ca incepind de anul trecut Ungaria acorda cetatenie la toti ungurii de peste granitele tarii??? …asa cum Romania a facut cu Soldovenii? (au intrat frumos fara vize in UE si au facut neamul roman de minune (mani i mano cu tiganii).

   Sa nu vii cu porcariile astea luate de la Tov. Vadim etc, Sunt Muresean, ungur cu o gramada de cunostinte, rude (dupa casatorii mixte) care sunt romani, Ii resoect si ne respectam reciproc, cei mai multi prieteni se trag din copilarie, am crescut in clai gramada fara provocari si fitze. Daca tu si compatriotii tai, cei cu acelasi „tuning” vreti sa schimbati acest fapt va spun ca nu veti reusi. Te bagam acolo unde mamma-ta are barba! fraiere!

  • ildiko zice:

   Acestea sunt vorbele unei persoane inculte, care probabil nu a învăţat în viaţa lor istorie. Vă rog să nu ne trimiteţi în Ungaria, pentru că noi aici ne-am născut şi tot aici s-au născut şi strămoşii noştri. Dacă nu avem ţară, aşa cum menţionaţi mai sus, se datorează unori persoane care gândesc ca Dvs.

  • Paleria zice:

   Au fost și sunt națiuni fără țară. Evreii – au făcut o țară pentru ei, și numai de război au parte de atunci, țiganii n-au țară, sașii n-au (ai au ales Germania)…și mai sunt. Ce bine că românii au o țară și în afară de asta sunt peste tot: Italia, Spania, America, chiar și Ungaria, toți îi primesc cu drag. Dar oare românii din Basarabia de ce nu vin în România, România nu le recunoaște? Deci sunt oameni fără țară, iar pentru asta există un singur termen… Am și eu o propunere pentru mulți români din Transilvania: mergeți înapoi peste munte, de unde v-a adus Ceaușescu și regimul lui. Fiecare acolo să meargă unde are bunicii înmormântați. Eu în țara asta m-am născut, aici vreau să trăiesc, indiferent că sunt român, maghiar, slovac, secui… Prolema e cu mentalitatea, nu cu naționalitatea oamenilor. Statele Unite este o țară foarte puternică, și are locuitori din sute de națiuni…și toți sunt mândrii că sunt americani, și nu trimite nimeni pe nimeni niciunde, și nu se zice: bă, aici e Statele Unite, dacă nu vă place plecați. Cine scrie un comentariu ca cel de sus, se gândește puțin înainte? Are puțin minte?…sau chiar că puțin are.

   • O....ardelean zice:

    Problema este cu mentalitatea ta!!! , ai mei strabuni s-au nascut aici , inainte de a veni si ai tai aici, deci nu tu ma poti trimite pe mine peste munti , ci poate eu te pot trimite pe tine inapoi in Asia !!! deci…. nu te mai arunca in „gandiri” profunde … care te depasesc … nu pune pe seama altora ce faci si tu insuti…Sa nu uitati niciodata, Ca Noi Nu Uitam Niciodata „Unio Trium Natiorum”.
    Domnule Teorean , nu va cunosc si nu vreau sa deranjez sau sa jignesc dar specimenele care-si dau cu parerea pe pagina asta sunt de multe ori jalnice.
    Cred ca aveti acces la mail-ul meu prin site , deci va rog sa-mi spuneti care este scopul acestui site ?

   • O....ardelean zice:

    Statele Unite „sunt” o tara ….mandrii ca sunt americani poate ca sunt , dar sa sti de la mine ca procentul de „mujici”e mult mai mare in America decat in Rusia, de analfabeti si de inculti… . Pe vazute!
    Si spune-mi te rog mie unde are in US ungurul scoala in maghiara si facultate si decan si prefecti senatori si deputati ? Eiii???

 16. Petre zice:

  Acum câţiva ani la fel gândeam şi eu. Dar între timp, mi-am schimbat optica. Nu mai sunt ardelenii de mai demult…mă refer la cei de acu 7-8-10 ani. Nici noi nu mai avem cu cine. Degeaba s-ar încerca acuma o astfel de reorganizare adiminstrativă, pe baza unei federaţii, unei regionalizări, spuneţi-i cum doriţi, pur şi simplu nu mai avem cu cine. Cei din Cluj se cred buricul pământului şi nu le ajungi la nas nici cu un băţ de 10 metri, restul Ardealului este prea mâncat şi prea separat de ura pe care-o propăvăduiesc politicienii noştrii, ura interetnică. Eu îi respect pe unguri că sunt atât de disciplinaţi, dar câteodată trebuie să vadă binele comun, nu doar binele comunităţii maghiare. Degeaba stai pe strada Szent Nagy Istvan (Ştefan cel Mare şi Sfânt) dacă tu nu ai apă, canalizare, asfalt sau alte servicii de altfel normale-n 2012 într-un stat european. Degeaba vrei să stai într-un oraş unde să scrie şi-n ungureşte la intrare dacă tu nu ai un loc de muncă acolo. Eu am fost la referendum, este dreptul meu să merg, să votez, şi trebuia să meargă toată lumea, indiferent de ce se vota. Părerea mea, Băsescu, numai scandal ne-a adus, scandal şi umilire. Antonescu şi Ponta, probabil că ne aduceau o perioadă de linişte, dar dacă se continua scandalul, gândiţi-vă…anul acesta în noiembrie sunt alegeri parlamentare…acolo puteai fi taxaţi. Deci fraţilor ardeleni, pur şi simplu nu mai avem cu cine. Şi la noi totul se face pompieristic, nu mai se face nimic cum se făcea pe vremea părinţilor sau bunicilor noştrii sau pe vremea imperiului. Când totul era pus la punct. Legislaţia românească şi statul român ne-a uniformizat pe toţi, din păcate.
  Aceasta este părerea mea!

  • Gerard Gui zice:

   Si-atunci ce facem? Ne culcam si vedem cum se omogenieaza si mai mult? Daca nu-ti convine ca se calca pe iarba din fata casei atunci i-ti tragi gard! Iar vecinnii care s-au mutat la tine in curte i-i inveti sa coabiteze. Nu cobori tu la nivelul lor, ci ii ajuti sa se ridice la nivelul tau! Voi credeti ca austriecii au venit si automat ardelenii s-au conformat? Nu! A trebuit sa treaca timp mult. Dar odata tre sa incepem. Si din Bucurest nu n-i se arata exemple bune. Ma rog de la guvern?!?!?!!

   • Petre zice:

    Nu e vorba de austrieci aici. Transilvania nu a fost niciodată sub austrieci nici sub unguri. Dacă citiţi un pic istoria Transilvaniei, în cea mai mare pare a sa a fost autonomă. Aproape 1.000 de ani a fost autonomă. Semi-independentă a fost în vremea turcilor pe la 1500 şi ceva, nu mai ţin minte exact anii. Că au venit ordine de la Viena, asta a fost în întregul imperiu Austro-Ungar. Că ordinele care au venit, au fost îndeplinite de către conducătorii de atunci, bravo lor. Dar la noi ce să impui? Cui să-i impui? Nu vedeţi, la noi nu există respectul pentru lege. Nu există respect pentru nimic. Nu mai ştim coabita, noi între noi. Un exemplu elocvent de ajutor este cu făcutul farurilor la radar. Nu se mai face cu farurile când este poliţie pe drum, indiferent dacă este sau nu radar. Nu contează dacă este radar, nu contează că iei sau nu iei amendă, pur şi simplu, ai grijă că este un bou în mijlocul drumului, dute mai încet să nu dai naibii peste el dacă el îi prost. Nu ne mai ajutăm noi între noi, vecinii, nu ne mai întrebăm unii pe alţii, nu ne mai vizităm. Înainte, dacă cineva rămânea cu maşina-n intersecţie săreau 3-4 să-l ajute măcar să o împingă din drum, să nu încurce circulaţia, acum, abia dacă mai sare 1-2. Cui să ceri un minim de civism, cum era înainte, un minim de bun-simţ de a nu-l claxona pe cel care poate nu-i atent la semafor, are alte probleme mult mai grave decât nenorocitul ăla de semafor. Nu se mai predă nimic elevilor la şcoală, de când s-au scos orele de educaţie civică. Nu îi mai pregăteşte nimeni pentru viaţă. Totul s-a redus la bani! Dacă mi se merită sau nu, din partea nimănui nu mai există dedicare. Nu mai există orgoliu regional! Aici am pierdut! Şi din păcate, aici trebuie să lucrăm…dacă ne redobândim orgoliul regional, să nu ne lăsăm la alţii, să respectăm legea pentru că este lege, nu să n-o respectăm doar că nu ne convine. Să-i respectăm pe cei din jur, să avem răbdarea acea a ardeleanului care ne caracteriza. Ardealul nu se rezumă numai la „no”, la accent, la fainoşag, şi la minţi strălucite dar cu viteza melcului. Este mult mai mult…asta trebuie redescoperit, predat la şcoală, insuflat copiilor de mici…că sunt ardeleni şi cum trebuie să se comporte ca ardelenii.
    Aici am pierdut!

   • Gerard Gui zice:

    Chiar nu am ce comenta la asta. Ai dreptate. Aminteam doar de Austrieci pt ca au fost ultimii pe la noi de la care ar tre sa-nvatam! Apoi doar rushii cu pufoaicele si Iliescu cu minerii. Dar nu poti da 30% dn venitul tau ca apoi sa nu vezi nimic din el. Nici macar un rahat de autostrada! La asta rezolvarea e foarte complicata. In 40 de ani de comunism s-a vandut varietatea etnica din Ardeal. Au disparut mi de sasi, nemti, unguri, ma rog evreii mai repede. Am ramas cu cei care au venit de altundeva si au acaparat posturi de conducere. Multi s-au conformat atmosferei de aici dar majoritatea au impus noile reguli dupa care se ghideaza acum Transilvania. Au unii dreptate ca nu se mai vede diferenta. Tragic!!!!!!!!!!

 17. tati zice:

  Românii, cei care nu te salutâ, pentru ca sunt „timizi”, sunt cei care îşi fac cumpărăturile din Ungaria, iau de acolo mobilă, mâncare, haine, zicând că toate sunt mai ieftine şi mai calitative;
  În aceeaşi categorie intră şi cei care îşi cumpără case făcute de unguri la graniţă cu câteva mii de euro şi se bucură de condiţiile de acolo. Sunt fericiţi că măcar ungurii le dau case, că românii nu sunt în stare.

  • Petre zice:

   @tati:
   Românii care-şi fac cumpărăturile în Ungaria sunt foarte puţini acuma. Nu mai sunt vremurile dinainte când te întâlneai cu prietenii şi vecinii în Metro în Debreţin (cazul celor din Oradea). Acum e un pic invers. Şi da, sunt români, destul de mulţi, care în preajma sărbătorilor îşi fac cumpărăturile-n Ungaria pentru că ungurii au înţeles că dacă scazi preţurile de sărbători s-ar putea să vinzi mai mult decât dacă ridici preţurile. Şi da, la unguri se găsesc modele de haine şi de încălţăminte, ale firmelor cunoscute, câteodată şi cu un an înainte ca să apară pe piaţa românească…cel puţin cea orădeană, nu vorbesc de Bucureşti. Şi într-adevăr, produsele ungureşti sunt mai calitative decât cele de la noi, prin prizma faptului că ei încă se mai respectă între ei. Am mărturii ale unor comercianţi care vând fructe şi legume în piaţă, că preferă să meargă să-şi cumpere produsele din Ungaria, pentru că ştiu, că dacă iau en-gros, ce este pe marginea sacului sau primul rând din lădiţă acelaşi calibru este şi în mijlocul sacului şi pe următorul rând din lădiţă. Pe când, ai noştri, afară-i vopsit gardu’, înăuntru-i leopardu’. RESPECT domnilor, RESPECT! De asta avem nevoie! Să ne respectăm pe noi, ca să putem cere respect de la cei din jur. Să ne respectăm libertăţile, fie ele cetăţeneşti, legislative, ale liberului arbitru, individualitatea, pentru că sloganul UE este „Unitate prin diversitate”…acelaşi ar trebui să fie şi sloganul Ardealului. Eu aş trece acest slogan pe steagul Transilvaniei: „Unitate in diversitatem”. În caz că nu ştiaţi, avem şi steag, avem şi imn. Or fi ele de pe vremea imperiului dar sunt încă de foarte mare actualitate. Ar trebui înregistrat steagul, să fie folosit, alături de steagul naţional, local (dacă este cazul) şi al UE. Deci, nu mai blamaţi românii că-i urăsc pe unguri, nu mai blamaţi ungurii că-i urăsc pe români…blamaţi-vă pe d-voastră înşivă că d-voastră nu puteţi contribui la a face ţara mai bună. Complacerea asta care este omniprezentă-n România ne-a distrus pe noi ca popor român şi pe noi, ardelenii, ca identitate regională, aş putea chiar să zic naţională. Noi nu vrem să fim ardeleni, noi vrem să fim români. Ungurii nu vor să fie ardeleni, ei vor să fie unguri. Dacă împreună am acţiona, să facem ceva spre binele nostru, prin respectarea legilor sau prin abrogarea celor care ne dezavantajează…prin blamarea întregii lumi politice de la noi, prin anularea votului, nu prin absenteismul care ne caracterizează (nu vorbesc doar despre referendum ci despre alegeri în general) atunci poate am reuşi să facem ceva, până atunci, nu avem decât să ne complacem şi să ne adâncim tot mai mult în mocirla care ne caracterizează pe noi ca popor român. „Nu te întreba ce poate să facă ţara pentru tine, întreabă-te ce poţi face tu pentru ţară!”. Ne legăm de austrieci, de germani, că ar trebui să fim ca ei, că aşa, că pe dincolo….sunt două ţări perdante ale celor două războaie mondiale, uitaţi-vă unde au ajuns, şi anul acesta au plătit ultima tranşă a datoriilor de război. Noi nu suntem în stare să ne adunăm de pe jos, ce să ne mai ridicăm în două picioare.
   Către domnul Mircea Teorean: Îmi pare rău să vă spun, nu vă cunosc personal, nu am avut plăcerea să vă citesc cărţile, dar, părerea mea, această postare a venit într-un moment cât nu se poate mai prost. Întotdeauna Transilvania a fost o regiune de centru-dreapta, cu oameni care îşi preţuiesc libertatea, dar votul blamant care l-au dat ardelenii pentru menţinerea lui Băsescu, a fost unul degradant. Îmi cer scuze dacă v-am adus vreo ofensă personală, dacă v-am jignit inteligenţa, dar nu am căzut din vârf…ci ne-am prăbuşit de-a dreptul. Ca o regiune întreagă să ajungă în doar 10 ani unde este acum Ardealul, este o catastrofă.
   Aştept comentarii!

   • tati zice:

    Domnilor Petre si Teorean, aveti dreptate, avem toti dreptate. Pentru ca vorbesc si limba maghiara am avut experiente neplacute si m-am referat la asta.(romanii urasc ungurii, dar tot la ei merg sa-si cumpere „nimicurile”). Cer scuze daca am jignit pe cineva.

   • margareta zice:

    Referitor la „votul blamant care l-au dat ardelenii pentru menţinerea lui Băsescu” – sunt cu totul de acord cu domnul Mircea Teorean şi redau un citat din articolul aparut in Mesagerul de Covasna, semnat de Nina Ţînţar. Fac asta pentru a va arata si punctul de vedere al ungurilor si motivul pentru care ei nu s-au prezentat la vot: „Românilor dezamăgiţi de rezultatul referendumului şi care îşi varsă nemulţumirea în capul secuilor, lăsîndu-i cu nemeritate cucuie, îmi permit a le spune: cred că nemulţumirea noastră trebuie îndreptată doar împotriva politicienilor din ambele tabere şi a propagandiştilor, pentru că abuzurile, minciunile şi manipulările lor neruşinate ne-au adus pe noi, cei fără de putere, într-o situaţie FĂRĂ SPERANŢĂ, indiferent dacă am mers la vot sau dacă am stat acasă. Pentru că eu am mers la vot fără speranţă, doar pentru că văd în Traian Băsescu răul cel mare. Aşa cum prietenii şi colegii mei maghiari au stat acasă tot fără speranţă, de frică ca votul lor să nu deschidă calea unui rău mai mare decît cel reprezentat de Băsescu. Eu cred că mulţi secui ar fi mers la vot, dacă nu ar fi fost speriaţi şi dezgustaţi de naţionalismul primitiv promovat de Crin Antonescu şi ceilalţi lideri uselişti. Mai cred că mulţi cetăţeni români din toate judeţele ţării ar fi mers la vot, dacă Ponta şi-ar fi recunoscut grosolanul plagiat şi dacă nu ar fi comis inadmisibile abuzuri de putere pentru a-şi acoperi impostura.”

   • gabysz zice:

    Felicitari, imi place ceea ce a-ti scris d-le Petre si d-le Teorean, daca ar gandi asa marea majoritate a tarii am avea un altfel de nivel de trai , eu m-am nascut in Ardeal, am crescut si traiesc in Ardeal, parerea mea este ca nu sint , nu au fost vreodata probleme intre cetatenii din aceste zone , totul este o manipulare politica pentru a distrage atentia de la alte probleme ,mai grave,

  • Pentru tati : Nu, nu-i chiar aşa, cei din satul de lângă graniţă, unde am de gând să mă stabilesc pe perioada „vacanţei de moarte”, că aşa îi zice în şagă la pensionare, nu îşi fac cumpărăturile dincolo, ci în Oradea… Dincolo te duci pentru haine şi alte nimicuri, destul de rar…. e altă poveste… Oamenii care nu salută cred că nu ştiu că la ţară saluţi pe oricine, de-l cunoşti, de nu-l cunoşti, aşa e obiceiul, să-i dai fiecăruia bineţe, că nu te doare gura, adică din ziua ta bună să-i dai şi lui o bucăţică şi să-i doreşti bine… Minunat obicei ! Orăşenii au pierdut dorinţa de a vrea binele aproapelui, dar cei veniţi la ţară se vor obişnui cu timpul… Asta e.

   • Petre zice:

    Pot să întreb ce sat sau ce zonă, cel puţin? Nu de alta, da’ în jenere, aşe mere la noi, Ciea dă la ţară mărg la oraş să-şi ieie una alta, şi ciea dă la oraş mărg la Ungaria şi-şi ieie ce le trabă. Îi mai greu păntru aiştea dă la ţară şi margă-n Ungaria, că vezi, ai iosag, ai pământ, ai galiţe, inde şi mei, cum şi mei, nu ştii ce-i p-acolo. Măcar la Orade ştii ce-i şi dacă nu ştii poţi întreba dă oaricini ce şi cum…da-n Ungaria…dă cine întrebi!

    Asta aşa, ca un mic descreţitor de frunţi, pentru cei care nu sunt obişnuiţi cu graiul bihorenesc!

   • tati zice:

    ok 🙂

   • Petre zice:

    Zâua bună îi dată dă la Dumnezo!

   • O....ardelean zice:

    Scuzati , acesta este un raspuns pentru Margareta , care vad ca nu mai admite replica , parerea ei fiind absoluta…Referitor la “votul blamant care l-au dat ardelenii pentru menţinerea lui Băsescu” etc etc – NU ARDELENII – UNGURII !!!! UNGURII SUNT FRATII LUI BASESCU
    Cred ca la toate taierile economice , voi ungurii ( sper ca nu va asteptati sa spun maghiarii ) ati suferit la fel ca tot acest popor … daca-l vreti presedinte pe Basescu …il dam cu placere…vreti sa-l luati ? pentru voi mocca !!!

 18. BIBÓ Lajos zice:

  EZT EL KELL OLVASNI !!!!! ES EL KELL GONDOLKOZNI RAJTA !!!!!!
  ACEST ARTICOL TREBUIE CITIT !!!!! SI DUPA, REFLECTAT !!!!!
  BRVO A SZERZONEK !!!!!
  BRVO AUTORULUI !!!!

 19. anna g. zice:

  Asta e vocea noastră, vocea Ardealului indiferent de naţionalitate. Mă bucur enorm că noi ne înţelegem, că avem o limbă comună a culturii şi a înţelepciunii. Nimic n-ar fi mai bun Transilvaniei decât autonomia locală. Nici maghiarii ardeleni cu cei din Ungaria, nici românii ardeleni cu restul ţării nu se înţeleg atât de bine, ca noi între noi şi cu saşi. Aici avem probleme identice, cultură identică şi nu avem probleme naţionale dacă ne lasă în pace.
  Nimeni altcineva nu vrea duşmănie între etnii, numai politicienii din Bucureşti să obţină astfel voturi de la românii duşi de nas, care cred că există „pericolul de ungur”, astfel nu observ că e pericol de dictatură. Pericolul de unguri este nisip în ochi.
  Se zice în OTV că ungurii au construit un tunel până la Ungaria. Mamă ce nebunie! În timp ce ungurii din Ardeal vor doar să lasă să trăiască în pace, să au drepturi şi libertate în locul lor natal. Numai atât trebuie să dea Bucureştiul Ardealului şi să nu mai folosească ca momeală în politica dezgustătoare.

  • Fodor Kalman zice:

   Un ochi se bucura iar celalalt plange,De ce se bucura pt, ca mai aud si astfel de pareri despre unguri,De ce plange pt, ca putini oameni sint cu astfel de pareri,Se stie ca credinta la ortodox si la romano catolici este tare,NU ITELEG UNDE ESTE CREDINTA CIND ESTE VORBA DE NATIONALITATE,ESTE VALABIL PENTRU ORICINE,AVEM LOC PT,TOTI PE ACEST PAMINT,CEL CARE URASTE PE CELALAT DIN CAUZA NATIEI NICI PE EL INSUSI NU IUBESTE.SI ESTE CONTRA BIBLIEI.EU NU SINT RELIGIOS DAR STIU SA RESPECT OAMENI,NU CONTEAZA UNDE TRAIESTI NUMAI DACA NU TRAIETI BINE ATUNCI E PROBLEMA,SINGURA REZOLVARE A PROBLEMEI DIN ROMANIA SE REZOLVA NUMAI CU REGIONALIZARE,CA FIECARE REGIUNE SA SE DESCURCE DUPA CUM STIE MAI BINE.DESPRE SUDIST CEL CARE N-A FOST DIN ARDEAL LA EI SA SE DUCA SA CONVINGA CA TOTI SINTEM LA FEL IN FATA LOR

  • O....ardelean zice:

   Dear Anna , vocra Ardealului in romaneste sau in ungureste ? scurt – vreau autonomie financiara, altfel …nics …si sa stii , nu ne intelegem bine , si care sasi ? s-au dus demult in Germania . ba ungurii sunt un pericol si s-a vazut la referendum , sunteti aici si ne sunteti ca praful in ochi

 20. crisuadi zice:

  ” Convingerea mea e că nici regăţenii, nici moldovenii nu ne iubesc şi nu ne-au considerat niciodată de-ai lor.”

  Vezi , asta-i defectul tau , exagerezi si generalizezi . Daca , maine , Transilvania isi obtine independenta administrativa , as fi primul care s-ar bucura si si-ar face o casa de vacanta , acolo , unde as cultiva si eu legume si as creste gaini ! Ii iubesc sincer pe ardeleni si-i admir pentru felul lor de a fi , opus total felului meu de afi . Eu prefer marea , dar tanjesc dupa munte . Imi plac toti romanii , ungurii , jidanii , americanii , nordicii, teutonii , egiptenii , dar , te rog , nu-mi baga pe gat romi , singura natie neevoluata .
  Sint mandru cu Transilvania , dar fara nationalisme ieftine si patriotism putrezit !
  Bucurestiul politicienilor ar trebui lasat singur si fiecare regiune istorica , in cadrul statului unitar , sa se autoadministreze , fara a da bani nimanui !

  • O....ardelean zice:

   ce naiv esti

   • crisuadi zice:

    N-am nevoie de etichetarile dumitale . Si ca sa-ti faci o idee , la referendum , ca tot ai adus discutia , au votat 42,6 la suta din vreo 19 milioane . Nici eu nu am fost la vot , sint ungur din acest punct de vedere . Ungurii la referendum au stat in banca lor , spre deosebire de regatenii Voiculescu , Ponta si Crizel care au bagat tara intr-un carusel periculos si nici nu se stie daca s-au potolit !Deocamdata ei sunt cei mai periculosi din tara !

   • crisuadi zice:

    Pai , daca am comentat n-am stat in banca mea . Esti prea incoerent pentru mine ,nu stii ce vrei si ceea ce spui aduce prea mult cu „Romania mare” a lui Vadim . Nu te mai mandri atat cu luptele tale , tu n-ai luptat nicaieri !
    Nu te mai obosi sa-mi raspunzi , n-as vrea sa treci la jigniri…Get your head out of the box and chill !Se vede de la o posta ca avem formatii si culturi diferite . Daca dumneata esti autorul articolului , am gresit blogul , daca nu , nici o paguba , pentru ca vad ca autorul permite orice pe blogul lui .
    Hai , la revedere , din regat ! 🙂
    Take it easy , man !

   • Pentru „crisuadi”: Nici o grijă, nu e el autorul articolului… Cei care vor sa dea cu parul nu au ce cauta aici, aşa că i-am dat „spam”… n-a înţeles nimic din ceea ce spuneam eu. De fapt, un lucru trebuie priceput, „pământul nu e al nostru, noi suntem ai pământului” şi atâta vreme cat trăim pe el, e bine să ne înţelegem, indiferent de ce naţie am fi. Noi suntem trecători şi numai imbecilii trăiesc dominaţi de ură şi dorinţe de răzbunare.

 21. Livia zice:

  Adevarate multe dintre lucrurile pe care le spuneti. Unele ar mai trebui nuantate insa, si cred ca ar fi buna si un pic mai multa onestitate. N-am putut sa nu remarc in textul dumneavoastra, eticheta ‘sudist’, de exemplu. Nu cred ca trebuie sa spun mai mult, contez 100% pe buna dvs. credinta in a duce mai departe rationamentul :). Remarcile astea provin de la o moldoveanca venita in Ardeal in urma cu 12 ani cu tot entuziasmul de care dispunea, cu inima deschisa si mare drag de ardeleni si care a invatat in primele zile petrecute aici mai intai despre sensul peiorativ al cuvantului ‘moldovean’, insotit de priviri pe masura cand era pomenit, si un alt apelativ, rostit cu aceeasi intonatie – cel pe care l-ati folosit si dvs.: ‘sudist’. Am fost, marturisesc, surprinsa. Credeam si eu ca exercitiul convietuirii exclude astfel de referiri si/sau atitudini. Pana la urma, daca e sa fim onesti pana la capat, e adevarat ca unii oameni (poate multi) din alte parti ale tarii ii privesc, din lipsa de informatii de calitate, cu suspiciune pe ardeleni. Dar la fel de adevarat e ca si unii oameni din Ardeal (poate la fel de multi) ii privesc cu certa superioritate pe restul. Fara a avea argumente, exact ca si ceilalti. Cinstit e sa admitem ca oameni faini 🙂 sunt peste tot si ca, la fel, mitici se gasesc in absolut orice coltisor de tara. Nu-i fair sa constatam trist ca suntem priviti ciudat de ‘restul’, un ‘rest’ pe care il sugeram, fara foarte multa subtilitate, inferior. Si cred foarte tare ca nu exista, procentual vorbind, o majoritate covarsitoare platitoare de taxe in Ardeal (raportat la restul tarii). Ba cred ca, daca e sa ne uitam la cifre, dimpotriva. Adica, vorba dvs., oameni care isi vad de treaba, muncesc si sunt la fel de jupuiti de sistem ca si ardelenii. Si, printre ei, sunt sigura, multi care stiu a da binete :). Ceea ce fac si eu. Zile bune va doresc.

 22. Geza Farkas zice:

  Jumătate de viaţă activă mi i-am trăit în Bucureşti. Am cunoscut mulţi oameni. Conclud şi eu că nu se poate generaliza. Revenit acasă de 24 de ani, reclădându-mi statutul de transilvănean am lăsat în urmă mulţi cunoscuţi şi puţini prieteni. Printre ei unii, care subscriu/ar subscrie la cele scrise de Mircea Teorean. Ei sunt cei care ar putea candida la un statut de „transilvănean de onoare”, şi cred că i-am accepta.

 23. Olaf zice:

  Impresionant articolul. Se tot vorbeste de independenta administrativa a Transilvaniei, este o utopie minunata, dar cum spunea Petre, si Ardealul se duce incet incet. Locuiesc in Transilvania de cand ma stiu. Ba in Judeul Sibiu ba in Judeul Cluj. Iar schimbarile de care a avut Ardealul parte sunt mizere, cum spunea bunica mea s-a „cânit” lumea si pe aici. Sperante mai sunt. Cat despre ura interetnica care este alimentata constant de mass-media este doar pentru a gasi un motiv sa ne distraga atentia de la adevaratele probleme, sunt doar urmarile unui regim captialist. Nu imi amintesc cine spunea „Cand am acceptat Coca Cola am acceptat si prostia si toate lucrurile mizerabile care vin cu ea” Facand evident referire la visul American, care este mai utopic decat socialismul. Este o chestiune dupa care fiecare mucos tanjeste, si lasa uitate principiile si standardele morale de care trebe sa ne folosim pentru a avea acea convietuire pasinica pe care o dorim. Cel mai tare ma sperie instigarea la incultura prezenta pe toate gardurile. Targetul este sa ajungem un popor prost pentru ca un popor prost nu pune intrebari. Profesori slabi pregatiti, elevi mai mult decat impertinenti, parinti care uita sa isi mai mustreze odraslele, pustietatea locurilor de joaca, absenta zgomotului de minge batuta pe strada. Imi e teama ca si prin eliberarea Transilvaniei procesul nostru evolutiv va fi unul descendent. Revenind la etnie, eu sunt 100% roman, prietena mea 100% secui. Nici macar cea mai mica problema nu intampinam, pentru ca intelegem si facem diferenta intre realitate si melodramele care sunt difuzate la televizor. Am fost de multe ori in judetul Harghita, si nu se uita nimeni urat la tine si toata lumea iti da binete si e politicoasa. Extremisti sunt si nici nu cred ca vom duce lipsa vreodata de ei, din pacate lor li se acorda cea mai mare atentie, pentru ca ridicolul si stupidul se vinde si face rating. Am renuntat sa ma uit la televizor de ceva vreme, recomand cu caldura.

  Sper sa ajungem sa o ducem bine si in tarisoara noastra. Si sa alegem ca si MOTTO:
  „Everybody Love Everybody”

 24. Biro zice:

  La – cum îi zice – „Marea Unire”, occidentul care ne-a dat drumul, pentru că nu prea mai avea ce să facă, se gândea, că poate că noi, ardelenii, (indiferent de etnie sau naţionalitate), vom ridica cumva, – sau să folosesc un cuvânt puţin extrem – vom „civiliza” ţara asta.
  În schimb am ajuns noi la nivelul acelora, la care am fost anexaţi…
  O fi umor, însă cea ce găsiţi aici http://www.resursadefun.ro/pov_jurnal-de-prefect.htm – ne dă de gândit.
  Cu câtă vehemenţă au luptat strămoşii noştri în 1848-49, ca să ne elibereze de austrieci… Noi, stră-strănepoţii lor, cred că am fi în stare acum să ridicăm armele, pentru a fi conduşi din nou de ei! :-)) :-J

 25. Diana Hero zice:

  Uite, eu sunt moldoveanca , dar traiesc si-n Ardeal si nu am nimic nici cu ungurii , nici cu ardelenii , insa multi mi-au spus ca nu trebe sa ma dau batuta in fata lor , insa eu am ales sa ne intelegem. 🙂

 26. Am citit cele de mai sus si sustin ca in orice moment as renunta la ceea ce am pentru a ma muta in Ardeal…asta daca mai este loc, voi fi primit acolo si asta in special pentru oamenii de acolo. Insa de curand am avut o experienta trista cu Zoltan Marton…care a scris mai sus in post. L-am primit intre prietenii mei, ne-am simtit bine impreuna, ceva luni comunicand pe FB, ne-am facut cateva servicii unul altuia chiar mi-a promis ca o sa ma duca sa cunosc Budapesta si prietenii sai de acolo. Pana intr-o zi in care m-a eliminat din lista lui de prieteni pe motiv ca nu am o atitudine verticala…Nu stiu dar mi se pare ca maghiarii din Romania au o atitudine prea pasionala fata de evenimentele care se petrec acum in Romania. Fratilor nu are rost sa va ambalati aiurea pentru atitudinea unor conducatori politici in care nu crede nimeni…si nu mai sapati prapastii aiurea intre noi. Sa stiti ca romanii va apreciaza mai mult decat va apreciaza cei din Ungaria care va considera Vlahi cand va duceti acolo. De bine de rau aici numai cei needucati va urasc, elita intelectuala va apreciaza foarte mult. Ce sa mai spun saptamana viitoare ca in fiecare an de 2-3 ori ma duc la Sibiu pentru ca sunt indragostit de meleagurile astea…nu am de gand sa iau nimic cu mine inapoi in Bucuresti decat pozele frumoase facute acolo. Si nici nu mi-am propus sa fur ceva din Ardeal:)) Atunci de ce nu ne privim in ochi unii cu altii…de unde atat de multa mandrie prost inteleasa…Toata lumea va iubeste…nu inteleg de unde atitudinea asta? Iar o chestiune care nu o inteleg este de ce inca Ardealul nu a desemnat inca un presedinte al Romaniei…si se blazeaza? Pana la urma in sinea voastra nici voi nu ati putea sa traiti fara noi…si fara toata frumusetea din partea cealalta de tara…dar sunteti prea mandri ca s-o recunoasteti…

  • Markó Zsolt zice:

   Nu stiu cine-i d-ul Zoltan, dar dupa nume e ungur, si daca te-a acuzat de lipsa de verticalitate e clar, n-ai cum sa intelegi, la unguri asta e o chestie importanta, iar de primit poti fi primit daca esti corect si deschis, miticii nu-s iubiti. Iar in Ungaria merg lunar de 2-3 ori si nu doar pana la primele sate de langa granita, ci si la Budapesta si la Balaton, si e clar ca nu prea ai fost, ca Vlahi, mai exact ”oláhok” i se zice la romanii din Romania nicidecum la maghiarimea din Ungaria, de istorie nu-ti explic ca tu ai citit alte carti, si gresesti noi chiar am putea trai fara voi si inca bine! Noi pe aici ne intelegem foarte bine, invatam romana de la ei, ei invata ungureste de la noi, gatesc bunatati ce manaca la noi si mai furam si noi cate-o reteta de ciorba. Din banii produsi si munciti aici se fac drumurile din Oltenia si Moldova si autostrada sa va duca la mare, in mizeria lui Mazare. Iar Ardealul va desemna presedinte cand capitala va fi la Cluj sau Targu Mures. In rest nu ne deranjeaza ca duci poze din Ardeal.

   • Eu am ales sa-l ignor.

   • Draga Zsolt, nu ma deranjeaza termenul de „mitici” este chiar haios atunci cand il atribui cui trebuie. Eu spun treaba asta cu Vlahi dintr-o experienta cu un alt prieten maghiar ce s-a nascut la Bucuresti si care atunci cand s-a mutat la Budapesta era denumit cum spui tu. Nu stiu dar atata timp cat am fost prieten de FB cu Zolly nu i-am spus niciodata ca este ungur si asta poate sa o confirme daca mai are un pic de caracter. Cat despre „banii produsi si munciti aici se fac drumurile din Oltenia si Moldova si autostrada sa va duca la mare, in mizeria lui Mazare. ” acolo sunt si banii nostri la fel de furati ca si ai vostri in egala masura, si pana la urma si banii nostri au zburat catre sosele/autostrazi neterminate in Ardeal. La Budapesta am fost in copilarie in trecere catre Germania si inca mai am in minte peisajele frumoase de acolo. Mi-as fi dorit sa vad si Oradea intrucat am vazut prin poze ca este frumos si in urma mai multor promisiuni ale lui Zoltan urma sa le vad si eu. Nu-i nimic pana la urma voi gasi si eu un ardelean care sa ma introduca si pe mine…pentru ca nimic nu are valoare mai mare decat daca omul care locuieste iti este prieten cu adevarat si te primeste la fel cum il primesti tu pe el in Bucuresti.

   • @Zsolt …Zoltan a demonstrat intotdeauna ca este vertical…dar nu pana la tampenie:))…Verticali suntem si noi sudistii dar din chestia asta trebuie sa rezulte ceva bun pt. toti…ca de aia suntem frati…Chiar daca la un moment dat nici voi nu ne inghititi pentru apucaturile noastre… pana la urma asa este intre frati …ne mai ciondanim…ne mai impacam…viata merge inainte…Ce ar trebui din chestia asta sa fim toti batzoshi si sa ne dam la geoale mereu …sau sa ne folosim de stiinta voastra in arta convietuirii ca lucrurile sa evolueze?…Pana la urma…daca aveti ceva bun pe care noi nu-l stapanim atat de bine…este necesar sa ne invatati si pe noi…ca sa ne putem civiliza…Inca nu e totul pierdut!…Eu unul am invatzat toata viatza de la toata lumea…nu mi-a fost rusine nici de la cei de varsta mai mica decat mine…daramite de la cei de varsta mai inaintata…Omul poate fi modelat…intrucat este o primata…si e in stare sa deprinda lucrurile destul de repede si fara sa-i dai cu parul la cap….Nu stiu poate gresesc…astept si parerea voastra…

   • O....ardelean zice:

    Dar va rugam sa traiti fara noi , chiar nu am avea nici un regret !
    Banc: romanul , ungurul si tiganul prind pestisorul de aur …deci…3 dorinte:
    – ungurul vrea o tara a ungurilor , unde sa traiasca toti ungurii si doar ei
    – tiganul , vrea o tara doar a tiganilor , unde sa traiasca doar ei
    – romanul : la astia doi le-ai indeplinit dorinta ?
    – Da
    – si au o tara a ungurilor , unde sa traiasca toti ungurii si doar ei?
    – Da
    – si astia au o tara a tiganilor , unde sa traiasca toti tiganii si doar ei?
    – Da
    – ATUNCI MIE DA-MI O CAFEA !!!!!!!!!

   • O....ardelean zice:

    E chestie importanta la fiecare om nu bun simt domnule Zsolt , e clar , n-ai cum sa intelegi in gandirea ta nemeseasca .
    Din partea mea nu ai decat sa mergi la balta aia de tot . si sa stii ca orice tratare a noastra drept „vlahi”sau pe limba voastra „budos olah” ne jigneste . Iar voua in ungaria – am scris intentionat cu u mic – vi se spune roman tzigan … pe vazute!!!!
    Din aurul si sarea Ardealului s-au facut palatele din pesta si din Viena…deci …voi ati adus in limba roma doua din cele mai urate cuvinte: buda si pesta

 27. Papp Szabi zice:

  Tot respectul pentru dumneavoastra, domnul Mirecea!!!

 28. krk zice:

  Bravo, mai nene! Sa dea Domnu sa-ti creasca gradina frumoasa si tara sa ajunga ca gradina ta!

 29. Acum,cind tendinta mondiala este de a dispare granite ,cind fiecare om poate sa locuiasca oriunde (aproape)doreste sau sa se mute cind si unde vrea ,cind exista o limba aproape mondiala,cind interferentele culturale (cintece,filme,moda,romane,)le gasesti in orce colt de lume,cind esti liber sa spui in orce limba ce gindesti fara sa-ti fie frica,voi vreti sa faceti satucul bucolic cu oameni cumsecade numit Ardeal? Suna frumos,dar mi se pare tare depasit.Sigur vom mai vedea bivoli pe strazi,dar cel care le mina va avea leptopul sub brat.Omenirea merge numai inainte.(nu stiu unde)Istoria nu se intoarce(se mai repeta citeodata)Dar de ce ardeleanul sobru si sfatos,harnic si serios ar fi mai bun decit moldoveanul aprig la bautura (si degraba…)iute la minie,dar vesel si jovial destins si relaxat,sau decit regateanca frumoasa si apriga care toata ziua cinta si se gateste.Eu vad omul ideal un amestec din toate astea.

  • marosan emil zice:

   Disparitia granitelor, mobilitatea, drepturile unitare, dreptul de a te muta unde vrei nu au de-a face cu autonomia regionala si cu ceea financiara. Pur si simplu in ultimii 20 de ani – poate si inainte – Transilvania intotdeauna a cotizat semnificativ mai mult catre Bucuresti decat a primit inapoi. Daca ar avea de-a face asta ar insemna ca intr-un anumit moment la nivel de UE toate tarile sa isi piarda suveranitatea si sa ajunga sa fie conduse dintr-o capitala a Europei, respectiv sa ajunga sa fie dependente de un buget comun. Asa cum germanilor nu le este pe plac sa contribuie o anumita suma de bani la si sa primeasca inapoi doar o parte, la fel nici ardelenilor nu le convine sa primeasca inapoi doar 30-40% din ceea ce trimit la Bucuresti, Pe linga asta nu este corect nici ca troate societatile care au peste o anumita cifra de afaceri sa vireze impozitele catre capitala. Germania este un stat federa, si fiecare regiune are propriul parlament. De ce oare? Cu toate astea nimeni nu a pus la indoiala unitatea federala a germaniei.

 30. georgemotoc zice:

  Faceam, in cercuri restrinse, cu ani in urma, o gluma, relativ la anul 2018. Un an pe care il cam prindem cu totii. Il numeam Anul Marii Dez-uniri, ca dupa 100 de unire cu miticii fu destul, „bai nene”…

  • Gerard Gui zice:

   Dah…

   • O....ardelean zice:

    haida de si hai sictir , ungurii nu au votat la referendum pentru ca USL i-a lasat fara facultate de medicina in limba maghiara , acuma… sincer mai bine cu basescu decat cu facultate in limba maghiara , macar basescu oricum se duce in doi ani … si la cat bea si cat f… oricum se duce repede… hihihi

 31. Morar Calin zice:

  Cum am putea transmite oare ca mandria noastra regionala nu ar trebui criticata ci ar trebui copiata?
  Trei mari regiuni autonome cu administratii proprii pot face mai mult decat un haloimas fals unitarist. Nu suntem omogeni si e foarte bine asa.
  Discutiile interminabile cu unguri, romani, si secui, slovaci si sarbi ar trebui sa fi fost demult inchise.
  V-o spune un roman verde care isi iubeste copiii, dar nu poate sa spuna de ce nationalitate sunt acestia… sangele e romanesc, sasesc, poate putin polonez. Ce stiu sigur e ca sunt ardeleni. V-o spun ca roman cu radacini in Blaj, in Reghin, in Sibiu, cu multi veri primari secui, cu morminte pe care scrie si Gheorghe si Johann.

  De fiecare data cand se da de greu, ardeleanul din mine incepe sa devina centripet. Sunt, fara discutie, in favoarea unei Romanii mari, puternice si stabile insa cu administratii autonome. Cred ca asta ne-ar ajuta si pe noi sa pricepem ca nu suntem chiar atat de grozavi (ardelenii), dand in acelasi timp ocazia altor regiuni sa descopere cum e sa te bazezi pe propriile decizii si sa depinzi de sine insuti. Ar fi un test de demnitate.

 32. Zsolt zice:

  Facem o petitie?

 33. Da, ca muntean va spun, ca da va consideram pe voi ardelenii „molcomi” dar tare ne mai mandrim cu atentia voastra pentru detalii. La fel cum ii consideram pe moldoveni „imputiti” dar tare ne-am dori sa prindem vreo doua moldovence, pe olteni „iuti la manie” dar cel mai tare radem la bancurile lor… Destramarea si destrabalarea politica sunt in stransa legatura cu destramarea sociala. Desi nu stiu care o atrage de la sine pe cealalta…

 34. Vă admir reţetele şi le pun în practică, adică în oală. Textul ăsta însă mă va face să-mi îndrept lingura în alte direcţii. Cu tot respectul şi maximală bunăvoinţă, textul dvs. e o colecţie de clişee periculoase prin perpetuare. Doar un exemplu, ăl care mă doare mai tare: sunt sudistă ajunsă la Cluj în urmă cu zece ani, când nici nu mi-a trecut prin cap să-ntreb pe cineva cum se-nţelege cu ungurii pentru simplul fapt că aveam o minunăţie de mătuşă unguroaică şi apoi învăţasem la şcoală că „românii trăiesc în armonie cu maghiari, germani şi alte naţionalităţi”. Doar la Cluj – constant şi în tot felul de cercuri – am aflat/auzit/văzut că românii au ceva cu ungurii şi în mod egal invers. Frustrări, resentimente, uri şi mişto-uri benigne sau maligne, toate bine, bine împăturite cu o ipocrizie care aici se cheamă „cumpătare ardelenească” sau aşa ceva. Trist că-i aşa, şi mai trist că ajungem să credem ce ne minţim.

  • marosan emil zice:

   Fara suparare, dar cred ca din cauza originilor sunteti lipsita de clarviziune si obiectivitate. Da, sunt de acord ca sunt multe clisee, dar periculoase sunt doar pentru cel de dincolo de Carpati care nu vor sa piarda din mana o mina de aur cum este Transilvania.

   • Nici nu mă îndoiam că obiectivitatea şi clarviziunea sunt strict ardeleneşti şi dacă m-am născut în Bucureşti îmi va fi imposibil să le dobîndesc, chiar şi trăind la Cluj, civilizatul, cultul, rafinatul, ul, ul. Un fapt numa’, care deconstruieşte alt clişeu al dlui Teorean şi pe care-l preluaţi cu poftă: din motive care nu importă aici, Clujul supt de bani de miticii mei a avut în ultimii ani bugete fabuloase. Ce-a făcut cu ele, în de neatinsa lui înţelepciune? Betoane, ciment, oale de fier cu petunii, tronsonele de autostrăduţe, second-uri în centru, gogoşerii şi covrigării şi un Parc-ul Central devastat muncitoreşte, un stadion imens fără parcare şi o sală de sport la cincisute de metri de… o sală de sport. O catedrală cu plăcuţe de plastic INTRAREA A şi INTRAREA B şi nici o filarmonică. Număraţi pentru mine coşurile de gunoi de pe malul Someşului, loc de promenadă. Numai bine, servus!

  • O....ardelean zice:

   Bine-ai venit la noi , e faina oala noasta ardeleneasca , nu? dar cred ca nu te simti chiar asa rau la noi…inteleg printre randuri…la tine acasa ce erai ? te-ai intrebat ?

 35. nimrez zice:

  DOMNUL! Mircea Teorean daca ar fi mai multi ca dumneavoastra am fi altundeva,felicitari din suflet!

 36. mirceamaeru zice:

  sincer eu nu-mi doresc descentralizare. descentalizarea in contextul in care lumea devine din ce in ce mai mica gratie tehnologiei si modernizarii mijloacelor de transport, infrastucturii si toate cele pentru mine echivaleaza cu un haos la nivel national cu un salt inapoi de cel putin 300 de ani si cu distrugerea natiei.
  faptul ca in romania in ultimii 20 de ani calitatea invatamantului a scazut, oameni cu adevarat bine pregatiti in diverse profesii cheie sunt din ce in ce mai putini. ganditi-va ce inseamna descentralizare la nivel micro. de exemplu: comuna cutare este autonoma. un hover de-al primarului se apuca sa faca te miri ce constructii si deviaza un rau . primarul ii autorizeaza acele constructii. pe malul opus o alta casa cade in apa un batran si o femeie singgura ajung in camine de noapte pentru aurolaci si persoane fara adapost. ACEASTA ESTE UNA DIN FETELE DESCENTRALIZARII la toate nivele si in toate sistemele pe toate palierele vietii.
  suntem o tara prea mica pentru descentralizare raportat la nivel european si cu atat mai mult la nivel global. orice comparatie cu germania consider ca este inoportuna.
  consider ca mereu romania si-a sapat singura groapa. dupa revolutie am dorit capitalism(nu eu sincer nu mi-am dorit sincer am simtit uraciunea lui inca din liceu cand nici macar drept de vot nu aveam) si am cazut in capcanele lui deoarece nu am vazut decat staniolul cu care era invelit rahatul. consider ca aceeasi capcana ne intinde si aceasta descentralizare.

  si pe mine ma intreaba „miticii” cum ma inteleg cu ungurii si ma intreaba daca gandesc in aceeasi viteza in care vorbesc. adica viteza intai. 🙂 dar sincer nu ma deranjeaza. si eu spun oltenilor ca vorbesc precum morile stricate si nu-i inteleg nimic. si nu se supara pe mine. niciodata in romania nu au existat conflicte intre oltean si ardelean si muntean sau moldovean insa intre romani si unguri mereu au axistat.
  PERSONAL DACA AR FI REFERENDUM PENTRU INDEPENDENTA REGIUNILOR AS VOTA DIN TOT SUFLETUL SI INIMA MEA „NU”. VREAU SA DAU BANI MUNTEANULUI MOLDOVEANULUI SI OLTEANULUI DACA ACESTIA O DUC MAI PROST DECAT MINE. SI PREFER SA DAU OLTEANULUI MUNTEANULUI MOLDOVEANULUI DECAT SA DAU UNIUNII EUROPENE . DESCENTRALIZAREA PENTRU MINE INSEAMNA FARAMITARE NATIONALA CONCOMITENT CU CENTRALIZARE EUROPEANA. romania este o regiune ff saraca si nu cred ca mai putem duce povara descentaralizarii. pentru mine aceasta este o cruce pe care sincer nu o meritam dupa cate am patimit in ultimii 100 de ani.

  • sitan mihai zice:

   Stimate Domnule ,
   Daca suntem o tara atat de saraca de ce roiesc vanatorii de resurse minerale?Vanzarea Ardealului la kilogram au facut-o cei din Bucuresti intr-un mod cat se poate de talharesc. Se pate sa ne iubim vanzatorii?Asta este Romania Mare?Mai bine NU!!

 37. Prieteni ardeleni sper ca nu v-ati otravit vreodata cu produsele romanesti:))http://www.9am.ro/top/Social/230885/latura-dulce-a-romaniei-10-deserturi-patriotice.html

 38. Pingback: Ce nu sesizează politichia dâmboviţeană | Nelucraciun's Blog

 39. Pingback: Erdély - egy erdélyi román szemével | ALTERNATÍV BLOG MAGAZIN

 40. hoveru' zice:

  ardelenii, rulzz 🙂

 41. Razvan Ionescu zice:

  Stimate domn Teorean,
  Desi incepeti prin a asigura pe toata lumea ca nu vreti sa scrieti de politica, de fapt, scrieti despre politica si va situati de o anume parte si criticati cealalta parte. Pacat si domnia voastra, ca si alti intelectuali, va ascundeti optiunea politica in spatele unor vorbe frumoase. Trist e faptul ca alegeti exact tabara care a facut cel mai mare rau Romaniei de la Iliescu incoace .

  • E părerea dumneavoastră şi o respect. Din păcate, sau din fericire, părerea mea e cu totul alta. Nu vreu să comentez şi nici să mă scuz.

   • O....ardelean zice:

    Nu trebuie nici sa comentezi nici sa te scuzi , trebuie doar sa-ti asumi cele scrise , nu acum ci si peste 20 de ani si oricand. Faci asta ?

 42. Sunt in Ardeal…Si am cam inceput sa-mi explic starea de depresie care s-a instalat pe aici…Arsita a mutilat o mare parte din recolta…Prin magazine nu mai gasesti marfa care era anul trecut…Tristete mare…Oamenii stau pe la porti si se uita pe drum…asteptand in deznadejde sa revina ploaia…Poienile sunt parjolite…brazii arsi:((…Doamne ce ai avut cu noi…Criza si mizerie…Doamne ai mila…

  • Petre zice:

   Cristian, Dumnezu îţi dă, da’ nu-ţi pune-n traistă! De ce ne-a dat ţara asta, dacă noi nu ştim s-o folosim ca lumea. Nu ne-a dat atâta apă ca să ne susure-n urechi. Când am putea face atâtea cu ea fără să ne punem rău cu natura. Apă este, irigaţii nu sunt…nu mai suntem în evul mediu ca să ne plângem că suntem la mila Celui de Sus. Ne-a dat minte, ştim să facem, da’ nu facem…suntem putori.

   • Cu asta sunt de acord…fiindca a pune o pompa in gradina nu este nicio filosofie…Dar aici pe unde am fost…recte Rasinari…oamenii duc mioarele la pascut…Cred ca este mai putin eficient sa faci irigatii la o pasune:))…Vreau sa spun ca am trecut Muntii Fagaras si locuri pe unde clocoteau de apa anul trecut acum nu mai vezi picatura:(( Pana la urma si daca iti faci un putz nu poti sa impingi noroiul prin tzeava:((…Si la un moment dat tzara asta a avut un sistem national de irigatii care a fost jefuit odata cu celebrele vorbe ale lui Roman cu „mormanele de fier vechi”…In principiu este bine sa nu mai fim rai unii cu altii…pt. ca Dumnezeu ne va da pe masura…

 43. Zamfir POP zice:

  Ai spus multe lucruri, dureros de adevărate. Dar, cred că ar fi trebuit să scrii ultima propoziţie cu majuscule:
  NU TREBUIE, MUSAI, SĂ NE IUBIM, ESTE SUFICIENT SĂ NE-NŢELEGEM!!!

 44. O....ardelean zice:

  Imi place cum gandeste Petre , toata stima!
  Cat despre autonomie regionala in Ardeal ..da , as dori si eu , dar fara amestec din Romania sau Ungaria , ori dupa cum vedem , „mici honvezi” vin si acum sa LE spuna cum sa voteze , inchipuiti-va ce ar face daca ar fi mai mult de atat . Oricum absenteismul asta se va uita greu .
  Autonomistilor lipsiti de „interese” le recomand sa scrie mai corect in romana , prea se vede coabitarea pe ei . Daca statuia lui Mihai Viteazul ii deranjeaza ….sorry – istoria o scriu invingatorii si mi-as dori mai multe ale lui Iancu si Antonescu . Dealtfel si in mintea noastra Unio Trium Natiorum e inca prea viu….prea ne doresc acum binele dupa ce sute de ani ne-au tinut in afara oraselor…… Tare as mai dori sa vad ceva – mi-as dori sa vad o Ungarie ( 9.900.000 locuitori actual ) cu Ardealul anexat si cu 4 milioane de romani ardeleni ( miticizati si unsi cu toate alifiile ) reprezentati in parlamentul de la Pesta….IOI ce-as mai rade .

 45. O....ardelean zice:

  pentru Margareta : Draga Margit , crezi ca Basescu a taiat tot ce a taiat doar pentru romani , pentru unguri nu? unde e respectul tau pentru oamenii acestei tari indiferent de nationalitate ? unde e sunt drepturile omului ? la basescu in palma ?
  astept raspuns ca mai am multe de zis

 46. Geri zice:

  Citind comentariile raman la convingerea ca tot separat ne-ar fi mai bine. Cele mai multe commenturi negative sunt celor care sunt de altundeva decat din Transilvania!!!!!!!! Iarasi cu un ton suprem, cu mai multa minte si cu un iz desconsiderant!!!!! Dragilor!!! Cred ca voua nimeni nu v-a cerut parerea!

  • Petre zice:

   O perioadă am tăcut…citinf comentariile fără rost, unele patriotide, altele pur şi simplu, fără rost! Comentariile de aici nu au venit cu absolut nimic constructiv…toţi vreţi independenţă sau autonomie financiară…alţii nici nu se gândesc la aşa ceva. Domnilor, doamnelor, vorbă multă, sărăcia omului…veniţi cu un proiect viabil, şi porniţi de acolo, fără vorbe goale încărcate de sictir, ură, patriotism fals sau cine ştie ce! Veniţi cu propuneri…pentru autonomie lărgită, federalism, independenţă, de acolo să pornească discuţia. Nu de la faptul că tu eşti sudist, eşti prost, sau tu eşti moldovean, eşti şi mai prost, numai eu ardeleanul sunt deştept. Să ştiţi că nu se mai aplică! Nu se mai prea aplică nici faptul că noi contribuim la bugetul de stat cu nu ştiu cât şi suntem ultimii beneficiari…nu, uitaţi-vă la Cluj, care a primit în timpul mandatului lui Boc cât tot Ardealul la un loc…dacă tot e să criticăm, măcar să avem o critică constructivă. Nu uitaţi, în cazul independenţei dobândite în urma unui tratat paşnic dintre România şi viitorul stat Transilvan, actualele organisme şi tratate internaţionale din care face parte România nu se vor resfrânge asupra viitorului stat (NATO, UE ş.a.). De aici să începeţi discuţia!
   Vă mulţumesc!

  • O....ardelean zice:

   Ba suntem ardeleni , probabil citesti doar ceea ce iti convine

 47. Mitica din Ardeal zice:

  Chestia cu independenta Transilvaniei si respect si intelegere intre romani si maghiari e o utopie de care rad pana si cercurile extremiste de la Jobbik, dar prinde la unii oameni mai naivi care se lasa ademeniti de vise si pica in capcane. Transilvania putea fi independenta doar daca exista natiune transilvaneana, limba transilvaneana, cultura transilvaneana, adica ingredientele necesare unui stat national.
  Dar asa, romanii si maghiarii sunt si vor fi permanent in conflict, chiar daca nu armat, e un fel de razboi rece intre noi. Un Ardeal independent ar insemna sa stea mereu Budapesta calare peste noi, si sincer dintre Bucuresti si Budapesta, as alege Bucurestiul, pt. ca acolo mai ai cu cine discuta, insa la Budapesta suntem considerati prin „dogme ale coroanei” – opincari, valahi imputiti, ciobani, balcanici etc. Asa ca mai bine platesc impozite la Bucuresti decat sa risc sa fiu tratat ca un nimeni de catre singura enclava asiatica a Europei, unde ura si fanatismul sunt politica de stat. Sariti cu injuraturi pe mine, ca sa dovediti ce-am zis!

 48. O....ardelean zice:

  care voi ati ramas cu paguba ????

 49. mihai ardelean zice:

  Vad ca nimeni nu pomeneste de experienta autonomiei Ardealului din timpul lui Horthy, cand multzi ardeleni, zeci de mii, mai cu seama dintre intelectuali și dintre cei care erau cunoscutzi pentru atitudini proromanesti, fara voia lor, au fost urcatzi in vagoane de vite pentru a ajunge la sudisti, care i-au primit in casele lor. Din bugetul Romaniei decupate, asha cum o vrea domnul Mircea, s-au organizat centre pentru refugiatzi, s-au acordat burse shi s-au scolit ardeleni printre regatzeni. In schimb, majoritatea scolilor romanesti din Ardealul eliberat de romani au fost inchise sau li s-a schimbat limba de predare. La Toplitza, de exemplu, cand se organiza vreun bal, la intrare era afisat „interzis pentru caini shi pentru valahi”. La Targu Mures, cand mai ajungeau romani imbracatzi in portul lor de acasa, li se taiau poalele camesoaielor, in bataie de joc. Multzi valahi, asa prosti cum ii credeau unii, o luau prin „vama cucului„ spre Bucuresti sau alte orase din Vechiul Regat, unde nu am auzit shi nu exista marturii ca nu au fost bine primiti. Sunt fapte care chiar daca nu se mai pot repeta intocmai, nimeni nu garantează ca din iubire pentru coroana Sfantului Stefan nu se va reprosa cuiva, ca ardelean fiind, nu are sangele curat shi tot ca balcanicii de peste muntzi se poarta, pentru ca-i lipsesc acei 1000 de ani de civiliizatzie shi sa-shi puna pofta in cui pentru ceea ce va crede el ca i se cuvine. De asemenea puii de ardeleni corcitzi din mame sau tatzi regatzeni sa-shi vada de nasul lor shi sa se rushineze pentru ceea ce sunt. Asta vrei domnu Mircea? Ardealul ardelenilor ca o noua Bosnie, dar uita-te ca shi intre maramureseni shi osheni este diferentza, ce sa mai zici de motzogani shi sibieni ca prea au stat vecini cu miticii. Hai sa mai tragem nishte granitze shi sa mai punem de nishte autonomii ca-i prea lata tzara asta pentru care niste nechematzi s-au strans la Alba Iulia shi au zbierat ca vor sa se uneasca cu Tzara, ca daca nu erau vagabonzii aia, acum graiam shi ne scriam in limba lui Arpad. Te-ai gandit cum au ajuns acolo pe tapshanul acela din cetatea unde l-au atarnat ca pe Hristos pe Horea? Dupa patru ani de razboi, pe jos sau in trenuri in care trageau concetatzenii lor, pentru ca nimeni nu credea ca valahii chiar au ajuns sa-shi ceara dreptul lor la autodeterminare ca asha umbla vorba prin Europa, dupa ce Wilson a pus umarul la daramarea imperiilor vremii. Dintre care cel mai regretat de federalisti a fost Osztrák-Magyar Monarchia.
  M. Ardelean

  • Sunt obişnuit cu comentarii tip „Romania Mare” a românilor cu ‘sânge pur’, numai că domnia ta l-ai postat într-un loc nepotrivit. Nu mă impresionează câtuşi de puţin, iar dacă alegerea dumneavoastră e să trăiţi în trecut, este un drept pe care nu vi-l poate lua nimeni. Eu am ales să trăiesc în prezent, iar ideea era autonomia administrativă a Transilvaniei şi nicidecum dezlipirea de ţara mamă. Noi ne-am săturat să finanţăm huzurul găştilor politice de pe Dâmboviţa, să întreţinem interlopii şi să acordăm subvenţii ţiganilor cu palate… Din banii noştri vrem să gospodărim pământul pe care trăim. De 23 de ani ‘politicienii’ noştrii au demonstrat că vor cu totul altceva, iar ţara ajunge încetul cu încetul o ruină. Asta era ideea, degeaba îmi povesteşti dumnitale despre ungurii lui Horthy. Greşelile aparţin trecutului, trebuie să iertăm unii altora, căci nici noi nu am fost nişte sfinţi. La urma urmei, pământul nu e al nostru, ci noi suntem ai pământului, iar atâta vreme cât trăim pe el trebuie să-l cinstim cu munca braţelor noastre, de orice naţie am fi, români, unguri, şvabi, slovaci, evrei sau „corciţi”, după cum, cu dispreţ, spuneai domnia ta. În Transilvania, acest lucru e posibil, noi ştim să trăim împreună şi nimeni nu are a se ruşina că provine dintr-o familie mixtă. Domnule Ardelean, numai bine şi sănătate ! Ah, şi nu te obosi să-mi răspuzi, căci nu prea ai ce să-mi spui.

 50. mihai ardelean zice:

  Rectific: COȘBUC NU CREANGĂ
  Domnule Mircea nu ai înțeles ironia referitoare la faptul că nu mai exista ardeleni puri și treaba cu sangele o impui dumneata inventând o națiune nouă, cea ardelenească. Mare parte dintre ardeleni au părinții din Moldova și Muntenia, după cum și mama mea e regățeancă, deci și eu sunt un corcit . Asta am vrut sa-ți spun, cu toate ca-mi interzici să-ți mai răspund, pe noi corciții unde ne trimiți? Deoarece, pentru mine Bucureștiul înseamnă și orașul teatrelor, muzeelor, orașul în care au trăit și s-au afirmat Coșbuc, Rebreanu, Goga, niște umbre din trecut a căror limbă te-a ajutat să te exprimi mai bine în românește și nu în ardelenește. Poate interdicția de a vorbi despre ei o suprapui peste aceea de a vorbi despre trecut. Ai dori o nouă cenzură, pe model stalinist, nimic despre trecut sau trecutul trebuie permanent rescris? Să fie singura preocupare numai banii pe care-i plătim fiscului? Aceasta ți-e argumentația? Și trimiterea în loc de origini la România Mare? Românie întradevăr rămasă în istorie, despre care nu am scris și din care nu mi-am făcut vreun ideal. Iar dacă tot te pasionează aportul bănesc la bugetul comun, în Osztrák-Magyar Monarchia Ardealul era pe penultimul loc, înainte de Bosnia-Herțegovina, și poate Galiția, din punct de vedere economic, mult după Boemia, Moravia, Croția, Slovenia, și cu toate acestea Ardealul nost nu s-a complexat față de Budapesta capitala noastră de atunci. Singura discriminare pe care mă faci s-o resimt este excluderea din grupul interlocutorilor domniei tale. Poate faptul dezvăluit că sunt un corcit te va face să te simți superior să-mi dai lecții de ardelenism, cu toate că m-am născut la Cluj și peste 90% din viață mi-am trăit-o în Ardeal, unde mă aflu și în prezent ca să-mi câștig păinea și să-mi plătesc impozitele pentru țara asta, unde m-am simțit și bine din când în când. Dacă ai cât de cât glagorie și nu te-ai oțărât, răspunde-mi, că pari un cocon cam năstrușnic și pus pe rele, să strici ce și-au dat alții gata făcut, chiar dacă tot ce ai moștenit ți se pare de izbeliște.

 51. mihai ardelean zice:

  mihai ardelean says:

  30 august 2012 la 12:04 pm

  Domnule Mircea nu ai înțeles ironia referitoare la faptul că nu mai exista ardeleni puri și treaba cu sangele o impui dumneata inventând o națiune nouă, cea ardelenească. Mare parte dintre ardeleni au părinții din Moldova și Muntenia, după cum și mama mea e regățeancă, deci și eu sunt un corcit . Asta am vrut sa-ți spun, cu toate ca-mi interzici să-ți mai răspund, pe noi corciții unde ne trimiți? Deoarece, pentru mine Bucureștiul înseamnă și orașul teatrelor, muzeelor, orașul în care au trăit și s-au afirmat Coșbuc, Rebreanu, Goga, niște umbre din trecut a căror limbă te-a ajutat să te exprimi mai bine în românește și nu în ardelenește. Poate interdicția de a vorbi despre ei o suprapui peste aceea de a vorbi despre trecut. Ai dori o nouă cenzură, pe model stalinist, nimic despre trecut sau trecutul trebuie permanent rescris? Să fie singura preocupare numai banii pe care-i plătim fiscului? Aceasta ți-e argumentația? Și trimiterea în loc de origini în România Mare? Românie întradevăr rămasă în istorie, despre care nu am scris și din care nu mi-am făcut vreun ideal. Iar dacă tot te pasionează aportul bănesc la bugetul comun, în Osztrák-Magyar Monarchia Ardealul era pe penultimul loc, înainte de Bosnia-Herțegovina, și poate de Galiția, din punct de vedere economic, mult după Boemia, Moravia, Croția, Slovenia, și cu toate acestea Ardealul nost nu s-a complexat față de Budapesta capitala noastră de atunci. Singura discriminare pe care mă faci s-o resimt este excluderea din grupul interlocutorilor domniei tale. Poate faptul dezvăluit că sunt un corcit te va face să te simți superior să-mi dai lecții de ardelenism, cu toate că m-am născut la Cluj și peste 90% din viață mi-am trăit-o în Ardeal, unde mă aflu și în prezent ca să-mi câștig păinea și să-mi plătesc impozitele pentru țara asta, unde m-am simțit și bine din când în când. Dacă ai cât de cât glagorie și nu te-ai oțărât, răspunde-mi, că pari un cocon cam năstrușnic și pus pe rele, să strici ce ți-au dat alții gata făcut, chiar dacă tot ce ai moștenit ți se pare lăsat de izbeliște.

  • Domnule Ardelean (că aşa se zice în limba română, nu se foloseşte prenumele după ‘domnule’) am înţeles ironia dar nu-i văd rostul.. ironică era şi sintagma „români cu sânge pur” cu care v-am răspuns. Şi încă ceva, eu nu sunt un ‘cocon năstruştic pus pe rele’ şi nu vreau să stric nimic, aş vrea să repar, aş vrea ca feciorii mei să rămână în ţară, să nu se gândească să meargă dincolo, căci, vă place sau nu, aici ce mi-au dat ai mei se duce pe râpă. Tonul dumneavoastră moderat şi civilizat mă face să vă răspund… Autonomia administrativă a Transilvaniei e în mare măsură o utopie şi, chiar dacă se va întâmpla vreodată, eu nu voi apuca acele vremuri. Pe de altă parte, această „autonomie” nu are nici o legătură cu limba română, ea este şi trebuie să rămână limba oficială a ţării, Transilvania fiind parte din ea. Nu înţeleg, pe cine derajează că în Transilvania se mai vorbesc şi alte limbi ? Foarte bine, fiecare cetăţean român are dreptul să vorbească limba maternă… Dacă noi nu o cunoaştem, e necazul nostru. Apropo de limbă, mă bucură că aţi început să scrieţi cu „ş” şi „ţ”, nu ca puştimea internaută, cu „sh” şi „tz” – e o formă de respect pentru limba pe care o vorbim. Ce să mai zic? Hai, ca între clujeni, că am ocolit esenţa problemei… Dumneatale îţi convine în ce hal am ajuns ? Dacă munceşti şi plăteşti taxe, n-ai vrea să rămână ceva în urma ta, aşa, să se vadă că n-ai plătit impozite de pomană ? Poate mi se pare mie, dar am senzaţia că toată viaţa, inclusiv în ultimii 23 de ani, am plătit impozit pe prostie. Acum nu mai am de plată, am o pensie mizeră, dar n-aş vrea ca urmaşilor mei să li se întâmple acelaşi lucru. Domnule, asta e problema. Sănătate !

 52. mihai ardelean zice:

  Corectat: diacritice
  Muțumesc pentru răspuns. Mesajul trimis conține idei pe care le împărtășesc și eu. Scrisul meu din primul comentariu a fost atât de șleampăt din cauza impresiei mele greșite că semnele diacritice urmează aceeași soartă ca în poșta de pe Internet, adică devin niște hieroglife. Acum că ne-am pus într-un fel de acord, îmi dau seama că tot arțagul cu care m-am năpustit pe primul patriot regional întâlnit pe Internet îmi vine de la faptul că v-am confundat cu o sosie a lui Sabin Gherman. Trăim vremuri în care paranoia poate deveni din nou epidemică sau poate este doar o proiecție a nemulțumirilor mele mai vechi și mai noi. În rest și în plus și la fel
  Salve!

 53. nelu zice:

  Felicitari !!!!!!
  INDEPENDENTA ARDEALULUI este singura solutie pentru ardeleni.Politicieni romàni sau unguri fac ura intre etniile din ardeal.
  SUNT MANDRU CA SUNT ARDELEAN!

 54. In Romania, exista doua feluri de lupte sau scopuri: lupta bogatilor pentru imbogatire continua si lupta saracilor pentru scaparea de saracie. Cea mai grea problema pentru politicieni este aceea de a gasi solutii de eliminare sau diminuare a decalajului economico-social care a aparut intre aceste doua categorii de romani.Asteptam de la domnul Basescu o rezolvare rapida a acestei probleme vitala ce s-a abatut asupra romanilor, mai ales in ultimii 2 ani! Nu pot sa cred ca Romania, s-a putut transforma in ultima vreme din tara bogata intr-o tara plina de saracie; cu scoli si spitale inchise, cu sistem de irigatii distrus, medicamente si spitalizari foarte scumpe, pensii si salarii mici, manuale pentru scolari foarte scumpe, cu tineri care isi cauta locuri de munca in alte tari, cu mame care isi abandoneaza copii sau cu un absenteism scolar accentuat datorita lipsei de posibilitati materiale ale oamenilor, si exemplele pot continua. Ma asteptam ca banii alocati de F M I sa fie folositi cu precadere in aceste sectoare de interes vital pentru romani si mai putin pentru Sali de sport, stadioane, piscine, partii de schi cu zapada artificiala, patinuare, inlocuirea bordurilor strzilor, etc. Cu sanatate mai multa puteam sa le facem si pe acestea pe parcursul timpului.
  Doresc tuturor conducatorilor Romaniei, cat si romanilor, INTELEGERE, UNITATE, CONLUCRARE si SANATATE! Asa sa ne ajute DUMNEZEU. D.P.

  • Un comentariu de mare bun simţ.

  • Petre zice:

   Îmi pare rău să vă stric iluzia de mai bine, dar de la actuala clasă politică nu ne putem aştepta la multe, din orice partid ar face parte. Datorită împrumutului de la FMI, România a ajuns înapoi în vremurile de tristă amintire trăite cu Iliescu şi sub Constantinescu (tot din cauza lui Iliescu). Prin împrumutul luat de Traian Băsescu de la FMI, ne-a îndatorat pe fiecare dintre noi, până la adânci bătrâneţi. Şi cât despre statul reformat a lui Băsescu, nu aşa trebuia făcut. Trebuie început şi reconstruit, aproape de la zero, pentru că până în anii 2000 s-a furat totul, şi de atunci suntem în aceaşi stare de necesitate, acuma adâncită şi de criza mondială. Sunt atâtea modalităţi de refacere, doar să se vrea. Şi trebuie construit un sistem sănătos, să nu ajungem iar la ghiorlăniile şi exagerările din 2008! În primul şi în primul rând trebuie lucrat la mintea generaţiilor noi. Doar de acolo se poate începe reconstrucţia statului, trebuie refăcut sistemul naţional de educaţie. În momentul de faţă, băgăm informaţii în capul elevilor dar nu-i învăţăm! Nu-i pregătim pentru viaţă, nu sunt dascăli pregătiţi psihologic ca să-i îndrume pe drumul vieţii. Nu mai sunt dascălii aceia care ne pregăteau cu câte-o vorbă aruncată-n vânt, dar care însemna foarte mult. Într-adevăr, nici elevii nu mai ascultă de profesori, pentru că au bani, pentru că mama şi tata le dau nas. Momentan suntem în groapă şi suntem prea plini de noi ca să ne apucăm să ieşim prin forţe proprii. Când mă uit în jurul meu, şi văd oameni, care nu doresc să clădească nimic în lumea lor, nu pun umărul să facă ceva, nu au dedicaţie, oameni pentru care întreaga lor viaţă se rezumă la bani, şi la a avea câţi mai mulţi bani, mă întristez, plec capul şi plec mai departe. Trebuie încurajată performanţa, nu trebuie să ne batem joc de cei care pot şi care sunt capabili sau vor fi capabili să ne dea soluţiile viitoare, pentru că dacă ne batem joc, îi pierdem. Uitaţi-vă în istorie, câte personalităţi de marcă din România au fost cu adevărat apreciate în România!? Brâncuşi, Coandă, Poenaru şi lista poate să continue. În guvern avem nevoie de tehnocraţi, nu de politicieni, poate avem nevoie de o coaliţie naţională la fel cum a fost şi forţa care a propulsat-o pe Merkel la postul de cancelar german. Avem nevoie de o regionalizare, de împărţirea ţării în regiunile istorice, pentru că altfel se pot gestiona fondurile la nivel local, unde se ştiu mult mai bine interesele comunităţilor locale. Poate eu din Oradea nu am aceleaşi aşteptări ca şi comunitatea din Craiova. Poate eu vreau mai multe parcuri sau străzi mai bune, şi acces mai bun în judeţ sau regiune, pe când unul din Oltenia poate are nevoie mai mult de locuri de muncă sau locuri de muncă mai bine plătite. De aceea eu militez pentru o reorganizare teritorial-administrativă, cu guverne regionale şi un parlament naţional. Cu un guvern naţional, care să traseze doar nişte direcţii, la fel ca şi UE. Gândiţi-vă numai la faptul, că noi, ca ardeleni, ne-am cam dat foc la valiză cu Boc.

 55. Plecăciuni! Sunt ardelean și simt că vorbim exact aceeași limbă citindu-vă textul, domnule Teorean. Am terminat istoria și am reușit să nu cad în plasa extremismelor în care au căzut unii colegi…sudiști. Mereu m-am întrebat de ce sudiștii au atâta ură împotriva maghiarilor? În familie am avut cazuri (nu sunt 100% ardelean dpdv genetic, dimpotrivă, mai mult muntean, dar am crescut în Ardeal, locuiesc în Ardeal și mă îndoiesc să mă mut spre sud sau est de voi rămâne în țară). Aceleași întrebări mi-au revenit la orele de istorie unde, cu atât mai mult, nu-mi putea concepe mintea ce văd ei rău și eu nu văd… văd și eu unele rele din istorie, dar parcă sunt mai mici în comparație cu zestrea lăsată. Sau nu e așa? Cunosc maghiari puțini, dar toți sunt oameni de bază, cu care am mai multe în comun decât cu prieteni din sud. Știți unde am fost cel mai bine tratat într-o vacanță tip citybreak? În Debrecen. De ce? Pentru că așa sunt ei, împotriva defectelor pe care orice popor le are: ospitalieri, veseli, pasionali, harnici, curați etc. etc. etc.
  Acest post nu se vrea o odă închinată maghiarilor ci una închinată autonomiei, toleranței și independenței din ghearele miticismelor de doi bani. Asta e, suntem ardeleni… suntem puțin diferiți (sau eram, până-n 1948), dar lucrul acesta e delicios 🙂 Mulțumiri încă o dată pentru frumoasele dvs. cuvinte! Mihai

 56. De prin Moldova zice:

  Stereotipurile, de oricare ar fi acestea, sunt deranjante cand privesti din prisma celui etichetat. Iar reducerea unei comunitati, oricare ar fi asta, la o serie de trasaturi „definitorii” inghetate intr-un context arbitrar, nu este un lucru deranjant, este de-a dreptul periculos.
  Nu cred sa detina ardelenii sau „sudistii” dreptatea si adevarul absolut unii despre ceilalti si poate ca ar fi mai bine nici sa nu incercam s-o facem.
  Am totusi o intrebare pt. autorul articolului: ce-ar fi daca ati cobori dvoastra doua case mai jos la vecinul al carui nume se termina in -escu sa-l intrebati de sanatate?

 57. Sud zice:

  Mda… un alt exemplu de rasism si chiar ura la adresa muntenilor si moldovenilor. Si te-as ruga sa te informezi macar atunci cand spui regateti si moldoveni (regateni sunt si muntenii si moldovenii… doar Muntenia si Moldova erau Vechiul Regat).
  Draga Mircea, spui ca regatenii nu te-au iubit niciodata? Ba te-au iubit si te iubesc… nu stiu ardeleni sa fi venit in Sud sau prin Moldova si sa fi fost priviti cu dispret. Toata lumea ii admira pe ardeleni.. DAR.. exista un dar… cand un regatean – fie muntean, fie moldovean – se duce prin Ardeal.. are 98-99% sanse sa fie privit cu dispret de catre ardeleni… doar pentru ca este muntean sau moldovean.
  Se duce un prieten din Bucuresti in Ardeal si-l ghideaza lumea exact in sensul opus.. pentru ca era un Mitica, avea numar de B.
  Adevarul este ca in Ardeal sentimentul general este de dispret si ura la adresa regatenilor, un sentiment de superioritate…dincolo de Carpati ei vad numai rele.
  Ospitalitatea ardeleneasca e valabila probabil pentru ardeleni.. ma intelegi, ardeleni pentru ardeleni…n-are legatura cu cei din afara Ardealului. Sunt povesti, basme de adormit copiii…
  Ardelenii se simt „jupuiti” de politica de la Bucuresti.. dar nu se intreaba o clipa daca ceilalti romani – moldoveni sau munteni – se simt la fel de jupuiti!! Nu, pentru ca doar ei conteaza.
  Vreti unii dintre voi sa nu mai aveti treaba cu Romania, sa ziceti prin strainatate ca va numiti ardeleni/ transilvaneni si nu romani!
  Traiti cu impresia ca numai „sudistii” si moldovenii va fac de ras prin strainatate…
  Cel mai celebru roman din Italia, Romulus Mailat, cel din cauza caruia s-a pornit o adevarata prigoana impotriva tuturor romanilor din Peninsula, este 100% ardelean, din judetul Sibiu. Va simtiti tare mandri de el nu? Dar nu, ardelenii de prin Italia zic ca Mailat e roman.. in timp ce ei sunt tare mandri sa spuna ca sunt transilvaneni!!!
  Credeti voi ca doar muntenii si moldovenii fac magarii nu?
  Pai sa va spun ca cea mai mare magarie, cea mai mare escrocherie de dupa revolutie, faimosul Caritas, a avut sediul la Cluj si a fost fondat de fagaraseanul Ioan Stoica!! Acest „cinstit” ardelean, a pacalit romani din toate colturile tarii.. si da, poate ca pentru noi regatenii ar fi fost mai bine sa nu-i avem pe Mailat, pe Stoica, pe Ioana Vlas (presedinta altei escrocherii numita FNI) ardeleanca si ea de fel, pe Radu Sarbu care a vandut Romtelecomul la greci pe nimic, pe mult inteleptul prim-ministru Ciorbea etc…

  Numai bine de prin Sud!

  • Ador comentariile ale căror autori nu au nume. E cea mai comodă modalitate de a scrie exact ce gândeşti, sub paravanul anonimatului. E o chestie pe care n-o înţeleg şi nici nu doresc s-o comentez. Acu’, în ceea ce priveşte termenul de „regăţean”, ai şi nu ai dreptate. Limba evoluează iar, de multe ori, sensurile unui cuvânt pot diferi şi în funcţie de cei care îl folosesc. Da, la început, cuvântul denumea locuitorii Vechiului Regat, munteni şi moldoveni, deopotrivă. Cum de multă vreme încoace Regatul nu mai există, cuvântul şi-a mai pierdut din „conţinut”, ajungând să-i denumească cu precădere pe cei ce locuiesc în zona Bucureştiului, excluzând moldovenii, care sunt denumiţi ca atare. Oricum, mulţumesc pentru îndemnul de a studia. Îmi dau silinţa. (Apropo de studiu, n-ar strica să aprofundaţi termenii de „rasă” şi „rasism”) În rest, no comment.

   • Sud zice:

    Cuvantul „regatean” nu si-a pierdut absolut deloc din „continut”, doar voi, romanii din Ardeal, ati pierdut din continut. Va place mult sa fiti numiti dupa zona, si sa-i numiti si pe altii tot dupa zona, pe voi din Ardeal – ardeleni, pe cei din Moldova sa-i numiti moldoveni, pe cei din Banat – banateni, insa pe cei din Oltenia si Muntenia nu-i numiti asa (olteni si munteni) ci cautati fel si fel de cuvinte ca sudist, regatean, mitic.. pentru ca voi le folositi ca insulte, ca sa radeti de ei..
    De fapt suntem toti romani, n-am stiut niciodata ca (inca) suntem regateni pana sa ma duc in Ardeal. Dar romanii din Ardeal se considera mai intai ardeleni, si-apoi romani. Asta spune multe..
    In privinta cuvantului „rasism”… da, probabil ai dreptate. Trebuia sa spun „xenofobie”sau „discriminare”. Discriminati la greu, nu pierdeti nici o ocazie sa radeti si sa aratati cu degetul spre partea de sud a Romaniei sau partea de nord-est, ca fiind raspunzatoare pentru toate relele posibile.. observati cu usurinta paiul din ochiul altuia, insa barna din ochiul vostru n-o vedeti…Poate ar trebui sa va uitati mult mai bine in propria ograda.. inainte de a pune la zid pe altii. Si mai puneti si foarte multa patima in ceea ce spuneti…
    Am si eu o intrebare: nu o data am auzit ardeleni spunand (la modul general) „Cei din sud sunt mai colorati, noi ardelenii suntem curati” – deci cum numesti tu asta?
    Cand cineva spune ca sudul e populat de tigani, turci si alte natii.. generalizeaza si discrimineaza la greu.. tu ce denumire ai?
    Este ingrozitor sa simti atata ura nejustificata din partea altor romani. Tu n-ai de unde sa stii cum e, ca doar discriminezi si tu la greu.. alaturi de altii ca tine.

   • Zoltan zice:

    D-ul Mircea nu va facut tigani, in rest adevarul doare, normal ca si romanii din Ardeal in primul rand se simt ardeleni, ca doar au fost mai de mult ardeleni decat altceva, si calatorind mult si prin tara mi-e evident ca Ardealul are foarte putin in comun cu restul tarii, din ce motive? Multiple, dar e normal ca-s mandrii, au pe ce.

   • (Pentru „Sud”) E clar că nu gândim, nu simţim la fel, suntem amândoi subiectivi, iar asta e bine, căci doar maşinile sunt oarecum obiective. Respect părerea oricui, accept dreptul la opinie, dar nu însemnă că-mi însuşesc „truismele” emise de alţii. Pe de altă parte, de la subiectivism până la insolenţa de a sfătui pe cineva ce să facă, cum să gândească şi de a-i face un proces de intenţie ar trebui să fie cale lungă, ceea ce în cazul tău nu se întâmplă. Insolenţa e copilul de suflet al suficienţei, căci asta îmi inspiră tonul şi nivelul la care ai coborât discuţia. Necazul e că, în astfel de condiţii, eu nu pot fi un partener de dialog. Ai bunătatea şi caută în altă parte.

 58. Andrei zice:

  Oare de ce intr-o tara ca Elvetia pot trai linistiti francezi, nemti si italieni in principal dar si multe alte natii si sa faca din tara aia cea mai prospera tara europeana, iar noi tre sa ne injuram mereu sau sa ne spargem capetele. Ce ne atata atat de mult? De ce ii uram atat de mult pe romanii de etnie maghiara? Ce ne-au facut? Si daca ei ii urasc pe romani (desi nu pot spune ca stiu asta cu siguranta) de ce o fac oare? Poate ar fi bine sa discutam toate problemele astea. Si sa invatam de la altii. De la natiuni in care populatii mari de etnii diferite traiesc impreuna in pace, armonie si mai ales prosperitate.

 59. Initial m-am gandit ca macar Ardealul si Banatul merita sa intre in Schengen. Dar apoi m-am gandit mai profund. Nu merita. Nu merita ca se lasa condus din Bucuresti, de niste indivizi care n-au nimic de a face cu nimic ce inseamna valoare, ciilizatie, cultura, si definitiv nimic european. Ei vor face si regionalizarea dupa placul si interesele lor despratind zone care de secole apartin unui altuia, vor modifica si constitutia (da cu C mic, pentru ca nu pot respecta ceva care in articolul 1 incepe cu miniciuna) si sansa noastra a ardelenilor si banatenilor de a mai aspira catre civilizatie si Europa vor fi diminuate dramatic. Scuze de greseli, nu e limba materna, e limba pe care l-am invatat nu fortat si obligat ci din curiozitate si respect fata de vecinii cu care ma jucam si traiam prin Oradea, pentru mine Nagyvárad, si pe care-l respect mai mult decat altii care vorbesc mai corect si mai pur, dar care nu sunt curios sa afle mai mult despre natiile cu care traiesc impreuna de secole, si care au adus un plus prin cultura si civlizatie lor acestor meleaguri si au facut ca putinii straini care mai vin sa invete ca sunt in Transylvania si nu in Romania. As putea numara pe degete de cate ori a pronuntat printul Charles ca-i place in Romania si de cate ori cat de frumos e in Transilvania.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s