gulii umplute

Mai zilele trecute m-am gândit să repet figura cu dovleceii umpluţi, dar n-a fost să fie, dovleceii erau cam pleoştiţi şi trişti şi atunci am dat cu ochii de nişte gulii numai bune de prelucrat artistic. Guliile umplute, nu sunt mare scofală şi sunt aproape sigur că nu sunt primul care s-a gândit la aşa ceva. Nici nu ştiu de unde dorinţa asta tipic masculină de a fi primul… Mde, dar să nu mă abat de la subiect.

Ingrediente (pentru 8 porţii) : opt gulii măricele, ½ kg carne tocată (porc sau amestec), o ceapă, un ardei gras sau capia, 100g orez, sare, o linguriţă de piper măcinat, una de cimbru, o legătură de mărar verde şi una de frunze de pătrunjel, ½ litri bulion, o lingură sănătoasă de făină, 2 linguri de untdelemn şi voie bună.

Preparare:

  1. Guliile. Se curăţă de coajă, şi scobesc cu o linguriţă, până ce pereţii găoacei de gulie au cam o jumătate de centimetru grosime. Materialul rămas după aceste săpături nu trebuie musai aruncat, se poate păstra în congelator pentru o supă de gulii, când ne vine dorul.
  2. Umplutura. Se prepară aproape ca la sarmale sau ardei umpluţi. Se căleşte ceapa şi ardeiul tocat în untdelemn, după 2 minute adăugăm şi orezul şi mai apoi, la 1 minut, carnea tocată şi se mai călesc împreună încă vreo 2-3 minute. În final potrivim amestecul de sare, îi dăm piper, cimbru şi mărar verde tocat şi amestecăm bine să obţinem o compoziţie omogenă.
  3. Umplem guliile, le aşezăm într-o cratiţă cu pereţi groşi sau într-un vas termorezistent (cu umplutura în sus), turnăm apă până la jumătatea guliilor şi le dăm la cuptor.
  4. Sosul de bulion. Într-o lingură de untdelemn călim 15 secunde făina şi încorporăm bulionul, încet si amestecând mereu să nu facă cocoloşi. Turnăm apoi sosul peste gulii. Dacă nu le acoperă  până sus mai completăm cu bulion. Le dăm iar la cuptor şi în 30 de minute sunt gata. Le scoatem, presărăm deasupra frunze de pătrunjel tocate din abundență şi am terminat.
  5. Se servesc cu smântână din belșug şi ardei iuţi… Şi, nu faceţi ca mine, când le serviţi, mai presăraţi deasupra şi câteva frunzuliţe tocate de pătrunjel. 

Poftă bună !

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la gulii umplute

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s