muşchiuleţ umplut

Muşchiuleţul de porc e bun în multe feluri, dar umplut cu ciuperci sau cu cârnat e fantastic, şi n-o zic numai eu, au spus-o şi cei pe care îmi testez fără mustrări reţetele. Cea mai migăloasă variantă e cea de muşchiuleţ umplut cu ciuperci, iar când am zis umplut aşa e, căci nu tai muşchiuleţul ca mai apoi să-l bat şi să rulez în el umplutura, ci îi fac un buzunar de-a lungul, pe care-l umplu apoi fără milă cu ciuperci, cu cârnaţi sau cu fructe uscate.

Ingrediente: (pentru opt porţii sănătoase) 2 bucăţi muşchiuleţ, 500g ciuperci proaspete, o legătură de ceapă verde, 5 căţei de usturoi, 1-2 legături de frunze de pătrunjel, un ardei capia, 2 linguri de untdelemn, sare, piper, 2 linguri de miere, chili sau boia iute, 100ml vin roşu.

 Preparare:

1. Muşchiuleţul. Se fasonează muşchiuleţul, apoi, începând de la capătul mai gros, tăiem un buzunar cu ajutorul unui cuţit lung (de preferat unul cu lama dreaptă). După această operaţiune chirurgicală lărgim buzunarul cu ajutorul unui sucitor… Cu grijă, muşchiuleţul e o carne sensibilă şi s-ar putea rupe pe alocuri.

2. Umplutura. Tocăm totul, ciupercile, ceapa, usturoiul, frunzele de pătrunjel şi ardeiul capia. Călim ardeiul şi ceapa şi după vreo 60 de secunde adăugăm şi ciupercile; nu le lăsăm prea mult, un minut sau două, căci oricum se vor face la cuptor. Stingem focul şi punem în compoziţie şi pătrunjelul verde şi usturoiul mărunţit.

 3. Umplem bucăţile de muşchiuleţ cu amestecul de ciuperci ceapă şi alte cele. Le aşezăm într-un vas termorezistent sau într-o tavă, le presărăm sare şi piper, le ungem cu untdelemn, le stropim cu vin mai adăugăm vreo 4-5 căței de usturoi şi le dăm la cuptor 40 de minute. Cu 10 minute înainte de termen, facem un sos din miere, o lingură de ulei, şi boia iute şi ungem bucăţile de muşchiuleţ – asta pentru impresia artistică, deoarece mierea şi boiaua vor forma o crustă arămie, iute şi dulceagă. Dacă nu avem miere, în acelaşi scop putem folosi zahăr brun sau zahăr obişnuit.

 4. Se poate servi cu piure de cartofi şi salată verde sau cu orez şi un sos de ardei copţi din 3-4 linguri de sos de pe carne, 2 ardei copţi şi pastă de ardei iuţi. Dacă umplem muşchiuleţul cu cârnaţi, ritualul e acelaşi. Poftă bună !

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la muşchiuleţ umplut

  1. Cristina spune:

    Foarte frumoase culorile…:)

  2. Angela Tocila spune:

    M-ai omorât! Arată superb şi cred că e foarte gustos, papilele mele suferă🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s