marea uimire

Doamne, ce zi! Ziua ipocriziei naţionale! Cu cât patos, cu câtă frenezie ne felicităm ţara şi spunem la televizor  tot felul de minciuni cleioase, cuvinte pe care n-avem cum să le credem şi suntem convinşi că nu le cred nici cei care le ascultă… De la crainicii TV, deşi ei nu mă mai miră, am auzit repetate obsesiv două, trei întrebări tâmpite: Ce-i doreşti României de ziua ei? Cum te simţi de ziua României? De ce eşti mândru că eşti român?…

Ziua asta e o zi ca oricare. Românii nu sunt nici mai buni, nici mai primitori, nici mai toleranţi şi cu nimic mai deştepţi decât în alte zile. Nu sunt, pentru că niciodată n-au fost. Noi ne atribuim aceste calităţi, doar aşa, din inerţie, fiindcă aşa ne-am văzut descrişi de autorii manualelor de istorie, fiindcă aşa ne simţim bine, când ne minţim. Istoria e veche şi se repetă an, fie de sărbătorile religioase, fie de cele naţionale, ne minţim cu cinism.

Cu ziua asta naţională e poveste lungă dar nu se apucă nimeni să spună tot adevărul… Când a fost să se unească Transilvania cu ţara era vorba să avem independenţă administrativă, să ne gospodărim singuri, nu să stăm la mila Bucureştilor. Bunicul meu a fost la Unire, şi la încoronare a fost, tot la Alba Iulia. Se vede însă că de pe atunci lucrurile nu erau prea clare, căci Transilvania a vrut „unire”, nu „anexare” dar, ca întotdeauna, la Bucureşti, lucrurile s-au înţeles altfel. În sfârşit, azi sunt treburi uitate despre care nu se mai vorbeşte.

Eu stau să mă gândesc la întrebările stupide ale reporterilor şi mă întreb de ce aş putea fi atât de mândru şi de ce m-aş bucura nespus? Nu văd motive. România e cum e, la coada Europei, iar noi tot umili şi supuşi.

Deci, dacă m-ar întreba cineva pe mine cum e cu România şi cu Unirea, aş zice cum zicea un filozof neamţ după ce fusese întâia oară la bordel: lucrul în sine e bun, dar mişcările au fost penibile.

Acest articol a fost publicat în vorbe și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la marea uimire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s