Lasagna

Ei, se mai întâmplă în weekend-uri să fim dărâmaţi de problemele săptămânii care tocmai a trecut sau, pur şi simplu, să ne fie lene, una dintr-aceea sănătoasă, să ne apucăm de gătit, de ceva elaborat, care să ne mănânce toată dimineaţa. În astfel de momente, când preferăm să-i înjurăm pe cei de la televizor, cu programele lor suburbane, decât să stăm în bucătărie, ideea salvatoare e lasagna sau „lazania” cum se pronunţă pe după blocuri.

Ingrediente: (pentru 8 porţii) Umplutura: un kilogram jumătate de carne tocată, de preferinţă un amestec de porc cu pui, să nu ne jignească la colesterol prea intens, 200 grame de caşcaval, 400 mililitri de bulion, 2 cepe, un ardei, cimbru, sare, piper şi eventual o ţâră de ardei iute. Alatul de lazania: (la noi se face în casă, că la cel din magazine preţul nu motivează calitatea) 4 ouă, 400 grame făină, 2 linguri de untdelemn, sare şi de apă dacă e nevoie.

Preparare. Umplutura se prepară extrem de simplu, călim ceapa tăiată mărunt şi ardeiul, adăugăm carnea tocată şi amestecăm până ce îşi schimbă culoarea, îi dăm sare, piper, cimbru şi eventual mărar tocat foarte fin iar după vreo cinci minute turnăm şi bulionul peste amestec şi lăsăm să fiarbă la foc mic încă vreo 5 minute. Atât.

Aluatul nu-i nici el mare filozofie. Amestecăm ingredientele şi frământăm până ce ne iese un aluat destul de vârtos. Împărţim compoziţia în trei si întindem pe un blat presărat cu făină trei pături, cam de mărimea tăvii în care urmează să aşezăm opera noastră culinară.

Apoi, punem în tavă prima foaie, peste ea un strat de umplutură şi caşcaval răzuit, apoi iar o foaie şi iar umplutură şi caşcaval… Terminăm cu a treia foaie, peste care turnăm un sos beşamel şi iarăşi nişte caşcaval ras. În mare cam asta a fost. Tava trebuie dată la cuptor cam 35-40 de minute, până ce se carnea e făcută şi blatul de sus auriu.

Poftă bună!

Da, merge de minune cu nişte gogoşari muraţi şi o ţâră de parmezan pe deasupra, dacă aveţi… eu n-am avut şi, zău, că nu i-am simţit lipsa.

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s