paste în 7 paşi… paste cu şuncă şi zacuscă

Chestia cu paşii e de la „dansez pentru tine”… Domnule, cum intră cultura TV în conştiinţa colectivă! Lucru necurat şi cultura asta… Ei bine, eu nu dansez pentru nimeni, eu joc în filmul „gătesc pentru mine” şi pentru cine o vrea să mă asculte.

Pe scurt: dacă aveţi pe acasă paste, usturoi, vreo 3 linguri de bulion, 3 linguri de zacuscă de vinete, 150 de grame de şuncă, nu-i musai să fie „panceta”, e bună şi şunca de ţară, românească, cea conservată în sare şi afumată, puteţi face un prânz delicios în câteva minute, nu mai mult de cincisprezece.

Pasul unu: se pune la fiert apa pentru paste cu sare din belşug, adică o lingură cu vârf de sare la doi litri de apă. Nu vă amăgiţi că dacă veţi pune ulei în apă pastele nu se vor lipi. Uleiul nu are nici un rost sau are, veţi spăla mai greu cratiţa. Şmecheria e să puneţi pastele la fiert în apă cât de multă iar apa să clocotească atunci când puneţi pastete. Curenţii din apa care fierbe vor împiedica pastele să se lipească… Ah, şi mai e o chestie, trebuie să le fierbeţi în conformitate cu indicaţiile de pe pachet, nu după ureche.

Pasul doi: curăţaţi 3, mai bine 4, căţei de usturoi şi tăiaţi-i în felii subţiri. Nu zdrobiţi usturoiul când vreţi să-l prăjiţi, se va arde prea repede şi usturoiul ars e amar.

Pasul trei: tăiaţi şunca fâşii subţiri… Aici nu mă bag, cât de subţiri vreţi.

Pasul patru: Încălziţi o tigaie cu 1-2 linguri de untdelemn şi în ea şi după un minut, aruncaţi acolo şunca şi usturoiul. Lăsaţi-le la prăjit vreo 2 minute – nu strică să amestecaţi – după care stingeţi-le suferinţa cu vreo 2 linguri de vin alb şi 2-3 linguri de bulion.

Pasul cinci: După ce şunca, usturoiul, vinul şi bulionul au fiert cam un minut, hai fie unu şi jumătate, mai puneţi în tigaie 3 linguri sănătoase de zacuscă de vinete şi amestecaţi-o cu neamurile din tigaie. Dacă n-aveţi zacuscă de vinete, şi cea de ciuperci e excelentă…

Pasul şase: potriviţi sosul rezultat de sare şi piper… şunca e destul de sărată, eventual puţin piper ar mai trebui. Apoi presăraţi deasupra o ţâră de oregano şi gata, stingeţi focul.

Pasul şapte: pastele fierte şi strecurate de apă – să nu cumva le limpeziţi cu apă rece – zvârliţi-le în tigaie peste sos, amestecaţi-le duios şi se pot mânca.

Pas opţional: dacă aveţi pe acasă oarece parmezan ori caşcaval indigen, răzuiţi-l peste paste după voia inimii şi decoraţi-le cu pătrunjel verde şi o idee de piper negru, proaspăt măcinat.

 

Poftă bună! 

PS. Trebuie să mă laud, că altfel cine s-o facă: reţeta asta e creaţia mea… Aşa se întâmplă când n-ai timp şi ţi-e foame, te apucă creaţia şi uneori chiar îţi reuşeşte. Pastele astea sunt absolut delicioase! Ah, să nu uit, eu am gătit pentru 3 persoane… 300 de grame de paste şi tot ce am spus mai sus… Dacă aveţi oameni mai mulţi la masă, ajustaţi puţin cantităţile.

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la paste în 7 paşi… paste cu şuncă şi zacuscă

  1. Tincuța spune:

    Genială rețetă! Am să o încerc cât de curând, arată prea bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s