castraveţi în oţet şi alte acrituri

Cum peisajul monden, politic ori scandalurile cu tentă sexuală din „lumea bună” nu mă inspiră, rămân tot la toamnă și minunile ei conservate în borcane pentru mai târziu… Ce-i drept şi astea au o oarecare tentă senzuală, căci şi ele se adresează simțurilor, dar se limitează la văz, gust și miros. Ce poate fi mai tentant în zilele de post sau în afara lor, lângă niște costițe  rumenite sau lângă o zacuscă de fasole decât niște murări bine făcute, cu arome de mărar, cimbru și alte cele, ce se obișnuiesc la acrituri, că în Ardeal ăsta le este numele lăsat din bătrâni?

Pentru castraveții murați, dacă vrem să-i avem pe gustul nostru, n-avem nevoie de prea multe… Ingrediente: castraveți, oțet, sare, piper, hrean, morcovi, apă, mărar, cimbru, ardei iuți, zahăr și, ca să fim siguri de reușită câte un plic de „picant fix” la 2 litri de lichid. Mă vor acuza unii pentru pliculețul de „picant fix”, care nu cadrează cu rețeta tradițională, dar asta e, are conservanții necesari pentru asigurarea stabilității în timp, a gustului şi texturii legumelor peste iarnă, până târziu în primăvară.

Preparare: curățăm hreanul și morcovii, îi tăiem bastonașe sau rondele, spălăm castraveții şi ardeii iuți şi aranjăm totul în borcane. Începem cu mărarul şi cimbrul, spălate şi ele în prealabil, din care, pe fundul fiecărui borcan, înghesuim câteva rămurele, 2 sau 3 de borcan. Apoi, cu mare artă, orânduim castraveții în casa lor de iarnă, strecurând din când în când hrean, morcovi și ardei iuți, ordonându-i în așa fel încât să lăsăm cât mai puțin spațiu liber în borcane.

Când terminăm lucrarea asta, umplem borcanele cu apă, aşa, ca să putem aprecia cât lichid de conservare trebuie sa preparăm. Golim apa din borcane, o măsurăm cu un vas gradat şi trecem la prepararea lichidului: 1, 75 de apă, 0, 25 ml oţet (de 9 grade), 8-10 linguri de zahăr, o lingură de sare fără iod și 10 boabe de piper negru și un plic de „picant fix”. Fierbem amestecul preț de 3-5 minute, îl turnăm cu grijă peste castraveții din borcane și le sigilăm cu celofan sau cu capace metalice și atât.

E bine ca atunci când ne apucăm de murături să nu ne rezumăm doar la un singur sortiment… Odată cu castraveții mai putem conserva şi murături asortate: adică un amestec de conopidă, bucăți de castraveți, felii de gogoșari, ciuperci, ceapă, morcovi, gogonele, ardei iuţi, varză roşie şi albă, dovlecel, mere, prune nu foarte coapte, pepene roșu, gutui, struguri… În general, orice fruct sau legumă se poate mura.

Eu am încercat o combinație de castraveți, conopidă, morcovi, ceapă roșie, ardei iuți, ciuperci, însoțită de conservantul și de buruienile rigoare,  câteva boabe de piper, coriandru şi frunze de țelină. A ieșit de minune!

Poftă bună!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la castraveţi în oţet şi alte acrituri

  1. Andrada zice:

    Inca ceva din sertarul cu minunatii. Bravo!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s