ciolan cu orez

Oricât de intrigați am fi, trebuie să admitem că există şi persoane cu mațe mai intelectuale, care nici nu vor să audă de iahnie din fasole boabe, chiar dacă n-au nimic împotriva ciolanului, ba, din contră, ar mânca dar nu se-ndură când e însoțit de fasole… Cum și în familia mea sălășluiesc astfel de excepții, am inventat pentru ei ciolan cu altceva, cu orez, la fel de gustos şi irezistibil ca neamul său intrat deja în istorie.

Ingrediente: un ciolan fără os, cât o fi, 500, 700 de grame, o jumătate de ţelină, un morcov, un pătrunjel, o ceapă, un ardei gras, 100 ml bulion, 5 căţei de usturoi, 2 foi de dafin, sare, piper, 4 boabe de ienibahar, jumătate de linguriță de cimbru și frunze de pătrunjel, 3 linguri de untdelemn. Ei, da, bineînțeles orez, cam 200 de grame, orez cu bob lung, prefiert…  

Prepararea, ca la orice produs cu iz tradițional, n-are prea multe meandre ci se ancorează direct în sinergia implacabilă a concretului… Spălăm ciolanul şi îl punem la fiert împreună cu legumele, nu cu toate, cu morcovul, pătrunjelul și țelina. Nu durează prea mult, căci ciolanul dezosat este fiert în prealabil, așa că vreo 30 de minute sunt suficiente.

Între timp, tocăm ardeiul şi ceapa şi le sotăm în 2 linguri de untdelemn până ce se fac frumoase și sticloase iar când ciolanul e fiert, îl scoatem pe un fund de lemn şi îl tăiem felii, nu mai groase de un deget.

Legumele fierte, prăjeala de ceapă cu ardei, bulionul şi usturoiul le pasăm cu ajutorul unui blender şi ajutându-ne de aproximativ un polonic, cel mult două din zeama în care a fiert ciolanul până ce obținem un sos grosuț şi cuminte, pe care îl aromăm cu cimbru şi dafin, lăsându-l mai apoi să fiarbă la foc mic vreo 10 minute. Când sosul e gata, îmbăiem în el feliile de ciolan şi le mai dăm un clocot – asta înseamnă 40-70 de secunde.

Orezul, că iar era să uit de el, îl pregătim după cum am mai povestit şi cu alte ocazii, adică îl prăjim vreo 2 minute într-o lingură de untdelemn şi îl fierbem, de data aceasta, adăugând în loc de apă, zeamă rămasă de la ciolan… Nu toată, la o măsură de orez, trei măsuri de zeamă!

Cam asta fuse…  Preparatul se servește cald, garnisit cu pătrunjel verde şi cu oarece murături sau ardei iuți în oțet.

Poftă imensă!

PS. Un vin roșu după și o palincă înainte sunt obligatorii, că de ele fuge colesterolul ca cel căruia nu-i pomenesc numele, de tămâie.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s