borş de legume

Ciorba aceasta ar putea fi considerată mâncare de import în Ardeal, căci aici borșurile au emigrat din sud și din Moldova dar au găsit înțelegere și o mulțime de amatori, printre care mă număr și eu. Supele acre au și aici o tradiție doar că ardelenii folosesc zeama de varză murată sau bulionul în loc de borș și nu se sfiesc să le dreagă din plin cu smântână, ceea ce în sud se întâmplă foarte rar.

Lăsând de-o parte istoria şi geografia, pentru borșul de legume avem trebuință de următoarele ingrediente: 2 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, unu, doi ardei grași, o jumătate de țelină, o jumătate de praz, 2 cartofi mari, vreo 10 păstăi de fasole verde, o ceapă, o legătură de leuștean, 3 linguri de untdelemn, sare, o cană de bulion şi o cană bună de borș… Dacă n-avem de unde cumpăra un borș de calitate putem recurge și la „borșul magic” din pliculețe, o lingură sau două, depinde de gust.

Prepararea e deosebit de simplă: curățăm și spălăm legumele, le facem cubulețe și apoi le îndreptăm spre oală  într-o ordine anume.

Prima oară în untdelemnul încins călim rădăcinoasele, morcovul, pătrunjelul, țelina împreună ceapa și prazul tăiat rondele. Dacă avem praz, putem alege să renunțăm la ceapă.

După vreo 9 minute de călit, adăugăm ardeii şi păstăile de fasole făcute bucăţele, acoperim cu apă cinstita adunare de legume și le lăsăm să fiarbă.

Când morcovii și fasolea sunt aproape fierte slobozim în oală şi cartofii iar într-un sfert de ceas acrim zeama cu bulion și borș, o potrivim de sare și o aromăm cu frunzele de leuștean tocate.

Cam asta-i tot. La noi, se servește cu smântână și cu ardei iute.

Poftă mare!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s