supa din carne de vită

I-aş fi zis supă de văcuţă dar îmi displac diminutivele de genul ăsta… Imaginaţi-vă o văcuţă, mică, mică, cât un hamster… Cum aş putea eu sa  gătesc aşa ceva? Şi dacă e şi mov, pe deasupra…? Aşa că vită să fie, să aibă şi un os cu măduvă, s-o întindem pe pâine prăjită şi s-o garnisim cu sare şi piper… Ce bine merge asta după un păhărel de pălincă!

Ingrediente: (pentru 10 porţii) 800-900g carne de vită, în care să intre un os mare, o bucată de piept de vită şi două bucăţele de costiţă, 3 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, o ceapă, un ardei gras, o jumătate de ţelină, un cartof, un sfert de varză mică, frunze de ţelină, pătrunjel verde, 15 boabe de piper şi sare.

Prepararea începe prin a pune carnea la fiert, după ce în prealabil am spălat-o bine sub jet de apă rece. Nu trebuie să fiarbă tare ci la foc domol, vreo 2 ore, că în Ardeal nu ne grăbim nicăieri dacă tot acolo ajungem.

Până fierbe carnea, de pe care adunăm din când în când spuma cu o paletă, avem tot timpul să curăţăm zarzavaturile şi să ne gândim ce vom pune în supă, găluşte ori tăiţei. Cel mai uşor e cu tăieţei, căci îi găsim gata făcuţi în piaţă ori la magazin. Eu recunosc că m-am gândit la găluşte dar până nu le-oi face eu nu vă dau nici o reţetă.

Ei bine, când carnea e aproape fiartă slobozim în supă şi zarzavaturile. Cartoful mai la urmă, căci fierbe mai repede decât morcovii. Când toate sunt fierte, stingem focul şi lăsăm lucrarea să se aşeze vreun sfert de ceas, apoi strecurăm zeama cu grijă, fără s-o tulburăm în alt vas şi fierbem în ea tăieţeii sau găluştele de griş. Cu găluştele treaba e mai cu schepsis şi de aceea, ca să prevenim orice accident e mai bine să le fierbem in apă şi abia apoi, dacă ne-au ieşit, să le transbordăm în supa fierbinte.

Asta e. Se serveşte cu legumele fierte în prealabil, ornată cu pătrunjel verde. Cunoscătorii îşi pot adăuga în farfurie un vârf de cuţit de nucşoară şi o feliuţă de ardei iute.

Poftă bună!

NB: Dacă se întâmplă să dați cumva peste o găină de casă, ori cocoș, din astea de se numesc mai nou ecologice și au gust adevărat, nu ezitați, ritualul supei este același.

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s