papricaş de pui cu smântână

În Ardeal există multe rețete pentru papricaş dar am ales-o pe aceasta deoarece îmi aduce aminte de carnea de pui de casă pe care o îneca în sos de smântână bunica mea din partea mamei şi ni-o punea în faţă lângă o mămăligă aburindă, de curând răsturnată din ceaun.

În vremea aceea nu-mi prea plăcea mie mămăliga, fiind deprins, ca mai toţi copiii de la oraş, cu pastele, găluştele şi cartofii. Acum însă mă aflu mai îngăduitor cu gusturile şi nu rareori duc dorul mâncărurilor simple dar nemaipomenit de rafinate prin simplitatea lor.

Ingrediente: (pentru 8 porţii) 4 pulpe superioare, 4 pulpe inferioare, un piept de pui, 4 cepe, 3-4 foi de dafin, 1 lingură de boia dulce, o jumătate de linguriţă de boia iute, sare, piper, 50 ml vin alb (opţional), 200ml smântână, 2 linguri de făină, 50ml untdelemn, pătrunjel verde.

Prepararea nu e foarte anevoioasă căci în trei sferturi de oră felul acesta poate fi servit la masă.

Începem cu pulpele şi cu pieptul de pui, le curăţăm, le spălăm iar pieptul îl porţionăm în bucăţi de 50-70 de grame.După ce lăsăm carnea să se scurgă de apă, o prăjim uşor în untdelemn.

Până ce se perpelesc bucăţile de pui avem tot timpul să tăiam ceapa, mărunt, cât de mărunt ne pricepem. Când carnea a prins oarece culoare o scoatem într-un vas şi în uleiul rămas sotăm vreo 4-5 minute ceapa.

Apoi punem carnea de pui la loc în tigaie, o presărăm cu sare, boia şi puţin piper şi timp de 3 minute îi facem cunoştinţă cu ceapa după care le stropim cu vin şi le mai dăm un răgaz de vreo 3 minute, până când turnăm apă cât mai să le acopere şi le lăsăm să fiarbă la foc domol cam 20 de minute.

În acest moment ne putem pregăti de final: tocăm pătrunjelul şi amestecăm smântâna cu făina. Smântâna va da tot farmecul acestei mâncări şi e bine să ştim cum s-o înglobăm fără să se brânzească. O amestecăm bine cu făina într-un castron mai mare şi apoi, când carnea e fiartă, adăugăm câte o lingură din sosul fierbinte, crescând astfel treptat temperatura amestecului. Când am încorporat cam trei sferturi din sosul fierbinte, putem turna totul peste carne şi fierbe la foc mic încă vreo 5 minute. Jumătate din pătrunjelul tocat îl adăugăm înainte de a stinge focul iar cealaltă jumătate o păstrăm pentru ornat.

Se poate servi cu mămăligă sau cu găluşte dar merge şi cu paste ori cu cartofi piure.

Dacă alegem varianta cu găluşte, acestea se prepară relativ simplu după cum urmează: spargem 2 ouă şi separăm albuşul da gălbenuş. Batem albuşul şi apoi încorporăm uşor gălbenuşurile. Urmează făina, nu ştiu câtă, ştiu doar că trebuie să obţinem o pastă mai groasă decât  smântâna pe care s-o putem tăia cu lingura şi s-o slobozim într-un vas în care fierbe apa. Daca amestecul ne iese prea gros, nici un necaz, adăugăm apa iar de-i prea subţire îl ajutăm cu puţină făină. Găluştele nu trebuie să fiarbă mai mult de 5-6 minute, după care le scurgem de apă într-o strecurătoare şi le limpezim puţin cu apă călduţă.

Atât. Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s