supa de varză

Mi-am adus aminte ca pe vremuri  bunica făcea  supa asta de varză şi era o zeamă deloc sofisticată pe care  o mâncam cu toții cu o deosebită plăcere. Vara o făcea cu varză proaspătă, oarece afumătură, bulion şi smântână iar iarna cu varză murată și cu câteva felioare de cârnat rătăcite prin ea.

Tot o mâncare ardelenească e şi asta, împrumutată, de la şvabi, bănuiesc, care se aveau bine cu varza şi știau să-i dea diferite întrebuințări.

Cum nu e încă vremea verzei murate am ales s-o încerc cu varză proaspătă si puţină afumătură şi m-am străduit s-o fac cât mai uşor de digerat eliminând din start prăjeala si rântaşul.

Pentru 8 porţii am folosit următoarele ingrediente: o varza de mărime medie spre mică, un morcov, o jumătate de ţelină mare, 700 ml bulion, 200g pastramă (sau kaizer), 2 crenguţe de cimbru, o legătură de mărar verde, sare şi piper.

Preparare. Morcovul , ceapa, ţelina şi pastrama se taie bucăţi şi se pun la fiert într-un litru de apa. După 20 de minute se scot şi se fac piure cu ajutorul unui blender, piure pe care îl diluam cu cele 700ml de bulion.

În apă rămasă se pune la fiert şi vaza, pe care în prealabil am tăiat-o fideluţe.

Când varza e aproape fiartă înglobăm piureul obţinut anterior, adăugăm cimbrul, trei sferturi din mărarul tocat şi potrivim fiertura de sare şi piper. O mai lasăm pe foc încă vreo 1o minute şi e gata.

Supa o servim cu smântână, ornată cu puţin mărar şi, dacă vrem, în compania unui ardei iute.

Era să uit, supa asta e foarte reconfortantă și rece.

Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s