varză a la Cluj

Mâncare mai Ardelenească decât asta nu se poate! Bine că nu i-au schimbat şi ăsteia numele în varză a la Cluj-Napoca! Cum ar fi sunat?

Ei bine , varza asta e o mâncare mai cu dichis iar dacă n-aveți răbdare e mai bine să nu va apucați de ea. Durează cam vreo două ore şi oleacă dar pe de altă parte rezultatul e de-a dreptul spectaculos. Eu zic că merită.

Pentru 10 porţii, ingredientele ar fi după cum se povesteşte: 2 verze măricele, 1kg de carne de curcan (porcul sau un amestec de vită şi porc ar fi mers mai bine dar…. colesterolul…), 250g kaizer (asta chiar că n-o putem evita) 200g orez, 1 litru de bulion, untdelemn 100ml, 2 roşii, sare, piper,boia iute, cimbru, mărar verde. Unii mai adaugă o ceapă si un ardei atunci când călesc carnea, nu e rău dar eu m-am abţinut.

Prepararea e oarecum migăloasă, căci varza trebuie tăiată fideluţe, apoi frământată cu puţină sare, presărată cu mărar verde şi apoi pusă la călit în jumătate din untdelemnul pe care îl avem la dispoziţie.

Când o călim nu-i rău să-i dăm şi o ţâră de piper şi cimbru, căci varza are mare prieteşug cu cele două.

Până moşmondim cu varza putem pune şi orezul la fiert în apa cu sare ori cu o lingură de „Mirodenia”, ştiţi, chestia aceea fără coloranţi şi conservanţi…

Cel mai simplu ar fi să măcinăm carnea dar, asta fiind o mânare preparată pe vremuri de măcelari, care o tocau din satâr sau din cuţit, am ales să fac ca ei şi tare bine am făcut.

După ce mărunţim carnea o aromăm cu piper, boia iute şi sare.

Cu kaizerul procedăm la fel şi apoi îl pripim vreo 8 minute în untdelemnul rămas.

Peste kaizerul aproape prăjit punem carnea de curcan şi o lăsam sa se facă la foc mic pană se evaporă aproape tot lichidul pe care îl lasă.

Când e gata amestecăm carnea cu orezul şi le lăsăm să odihnească împreună vreo 5 zece minute.

Luăm apoi un vas de lut sau de care avem, chiar şi o tavă smălţuită face faţă, şi aşezăm în ea varza şi amestecul de orez cu carne în straturi cât de cât egale. Începem cu varza, apoi carne cu orez şi iarăşi carne… Important e să începem si sa terminam cu varză.

Stropim apoi cu bulion din abundență , decorăm lucrarea cu felii de roșii şi dăm totul la cuptor cam 75 de minute.

Asta a fost. Se poate servi cu smântână şi ardei iute şi chiar în compania unui boţ de mămăligă.

Un vin roşu e oricând binevenit lângă asemenea bucate.

Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s