curcan la ceaun

Am făcut nu de mult o ispravă culinară pe care nici nu ştiu cum s-o numesc dar nici nu contează prea mult cum îi zice de vreme ce dintr-un ceaun de 10 litri n-a rămas mare lucru după ce s-au încruntat mesenii la el.  Fiertura a fost de fapt o imitație de bogracs gulyas, căci originalul se gătește din carne de vită combinată cu carne de porc pe os (coaste sau picioare) iar eu am folosit curcan, aşa că numele de gulyas de curcan la ceaun i se potrivește de minune.

Ingredientele de bază au fost 2kg de pulpe de curcan, 500g de kaizer, 1kg de gogoşari, 1kg de ceapă, 3 morcovi, 2 pătrunjei, o ţelină mică, vreo 10 păstăi de fasole verde, 150ml untdelemn, 3 linguriţe de pastă de ardei iute, 2 linguri de pastă de tomate, 150ml vin alb, sare, piper, boia dulce, chimen, cimbru, o legătură de pătrunjel verde, şi  o legătură mică de frunze de ţelină, 1kg de cartofi, 2 ouă  şi 200g de făină pentru găluşte.

Prepararea e migăloasă şi ia oarece timp dar grabă mare nu-i când omul se trage la umbră iar focul de sub ceaun e molcom, numai bun pentru o mâncare câmpenească leneşă, bolborositoare şi aromată care dilată nările pofticioșilor pe o rază de câțiva zeci de metri.

Începem prin a porționa carnea de curcan în bucăți generoase, cam cât cutia de chibrituri ş-apoi  îi dăm sare şi mirodenii, adică piper, cimbru, boia şi chimen. Până carnea se cunoaște cu condimentele luăm legumele şi le facem bucățele, nu foarte mici, că asta e mâncare țărănească şi putem uita de tot felul de fandoseli. Când le avem pe toate pregătite putem face focul şi înfierbânta uleiul pe fundul  ceaunului. Focul îl lăsăm cuminte căci altfel nu ne putem apleca asupra ceaunului să grijim de bucate. La început în căldarea cu untdelemn fierbinte slobozim în kaizerul pe care l-am tăiat bucăți, care seamănă mai mult sau mai puţin a cuburi şi îl prăjim preț de câteva minute până ce împrumută din aroma lui şi uleiului iar mai apoi adăugăm morcovii pătrunjelul şi ţelina ardeii şi ceapa.

Le facem la foc mic vreo 15 minute şi mai bine până ce încep să se înmoaie şi să elibereze din sucuri. Următoarea e carnea de curcan cu care procedăm la fel, o sotăm la foc mic pană ce îşi schimbă culoarea şi mai lasă o ţâră de zeamă.

Cam după o jumătate de oră ne putem gândi să le răcorim cu vin şi să le mai dăm culoare cu pastă de ardei şi roşii. După încă vreo 10 minute turnăm deasupra puţină apă cât să acopere toată înghesuiala din ceaun, adăugăm  păstăile de fasole rupte bucăţi, frunzele de ţelină şi o jumătate de oră bună ne putem împrieteni cu o bere rece sau cu un pahar de vin.

Când carnea e fiartă e rândul cartofilor făcuţi cubuleţe. Mai adăugăm şi apă cât să treacă peste cartofi şi ne înarmăm cu răbdare căci la ceaun lucrurile se întâmplă mult mai domol.

Până ce fierb cartofii putem pregăti găluștile. Frecăm făina cu cele 2 ouă şi un strop de apă şi fie le fierbem separat, fie așteptăm să le vină rândul la ceaun.

Suntem aproape de final. De îndată ce au obosit cartofii de fiert, am adăugat găluștile şi pătrunjelul, le-am mai îngăduit câteva clocote şi am tras ceaunul de pe foc sau focul de sub ceaun, nu mai ţin minte.

Ei bine pofta a fost pe măsura așteptării, mare, mare.

Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la curcan la ceaun

  1. vase spune:

    Foarte buna reteta {10 persoane ti-am multumit} ceaunul si tastul fac delicatesuri.

  2. grosu toader spune:

    Am incercat reteta e super

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s