zacusca

Mi-am început seria de reţete cu gândul să-i ajut pe cei care nu ştiu şi vor să gătească cât de cât sănătos, cu toate că eu însumi eram un începător într-ale bucătăriei, unul care jubila ori de câte ori îi ieșea ceva comestibil. M-am concentrat cu precădere asupra bucătăriei românești din Ardeal, o bucătărie cosmopolită, care îmbină tradiții culinare aparținătoare mai multor culturi. Au ajuns la noi rețete din Ungaria, Cehia, Slovacia, Italia, Croaţia,Ucraina… Până şi din Rusia… Mai toate au căpătat aici o oarecare culoare locală și multe s-au împământenit de parcă ar fi fost aici de când lumea.

Zacusca, în Ardeal, e o afacere culinară de familie. Mâncare ieftină, delicioasă pe care rareori o găsim prin restaurante ori aiurea prin crâşme, bodegi ori fastfood-uri. E semn că vine toamna când oamenii se dedau la astfel de îndeletniciri şi e semn clar că după zacuscă, la scurtă vreme urmează tulburelul cu care aceasta se împacă nemaipomenit.

Ingredientele pentru o porţie rapidă, adică una pe care o rezolvam în câteva ore după amiaza, sunt: 4 kg de vinete, 2 kg de ceapă, 2 kg de gogoşari sau ardei kapia, sare, piper, 2 foi de dafin, 600 ml untdelemn, 700 ml bulion.

Prepararea durează câteva ore dar în mod sigur merită efortul. Ritualul este următorul: ceapa şi gogoşarii curăţate şi spălate le dăm prin maşina de tocat şi le călim în untdelemn preţ de 30-40 de minute.

Dacă nu vrem să le păzim în acest timp şi sa amestecăm mereu să nu se prindă, putem foarte bine să le dăm la cuptor iar când se încheie sorocul amestecul e făcut şi numai bun de combinat cu vinetele pe care în acest timp le coacem, le curăţăm si dăm si pe ele prin maşina de tocat carne.

După ce adăugăm vinetele, încorporăm bulionul, potrivim gustul de sare şi piper şi aromăm cu foi de dafin iarăși le dăm la cuptor pentru încă o oră jumătate, chiar două.

Atât. Dacă vrem s-o păstrăm pentru iarnă, punem zacusca în borcane, le acoperim cu capace sau celofan, aşezăm borcanele într-un vas cu apa fierbinte şi le fierbem la foc mic cam o jumătate de oră. Apoi le acoperim cu haine şi le lăsăm să se răcească treptat. Eu, prima zacuscă o scutesc de chinurile termice suplimentare, o depozitez în frigider, închisă în borcane şi mă minunez văzându-le cum dispar rând pe rând.

Poftă bună!

Reclame
Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s