Ilie de la primărie

                 Până ce nu iubim un câine o parte a sufletului nostru rămâne amorțită.

Nu demult Dan Simai a publicat un articol despre ideile Primarului Oradiei, Ilie Bolojan, vizavi de managementul câinilor comunitari, ( http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/ilie-bolojan-vrea-sa-castreze-toti-cainii-din-zona-metropolitana–95460.html) idei care vor fi supuse dezbaterii publice sub forma unui proiect de Hotărâre a Consiliului Local. Articolul e cum ne-a obișnuit domnul Simai, rece şi imparţial, căci domnia sa nu se implică ci doar ne explică ce urmează să pățească cetățenii ce dețin câini în raza de acțiune a uimitoarelor inițiative ale domnului Bolojan.

Ce să zic, parcă era mai bine dacă acești domni, primarul şi cei din consiliul lui îşi vedeau de treabă, că mai aveau multe lucruri de făcut, şi tare ne-ar fi plăcut nu-i frământe grija de animale, căci  ideea de bază este că toți deținătorii de câini din Oradea vor fi obligați să-şi sterilizeze animalele de companie (!!!) ori să plătească o taxă de 100 de lei anual. Mărinimia şi grija aleșilor noștri locali merge până într-acolo încât tot ei propun ca 50% din costurile operației să fie suportate de municipalitate, iar în cazul persoanelor asistate sterilizarea animalelor să fie suportată integral de primărie. Asta da dovadă de omenie și înalt spirit civic!

Cred că nici eu nu m-as da înapoi când ar fi să ajut şi am multe cunoștințe care ar face la fel, am pune mâna de la mână şi am suporta integral castrarea membrilor consiliului local şi chiar a primarului… Pentru Dumnezeu, până unde merge ipocrizia aleșilor noștri!? Ce mai e şi cu „propunerea asta de hotărâre de consiliu”? Am intrat cumva în an electoral? Domnule Bolojan, dacă prin măsura asta doriți să atrageți de partea dumneavoastră toți frustrații, dereglații şi istericele care fac urât la vederea unui câine, aflați că i-ați pierdut pe ceilalți, indivizii normali, care au şi iubesc câinii.

Pe bune, inițiativa asta e total aiurea! În primul rând pentru că Oradea se numără printre puținele orașe din țară care nu are probleme cu câinii comunitari. Ei există dar nu în număr exagerat de mare şi, fiind deja sterilizați, pericolul înmulțirii lor este nul . Îi vedem zilnic prin piețe, prin curțile unor instituții, pe lângă blocuri, pe stradă, la semafoare traversând numai pe culoarea verde… Sunt o prezență plăcută şi total neagresivă. Vor dispărea şi ei dar nu peste noapte, căci un câine trăiește cam 12 ani.

Pe de altă parte ideea de a castra sau steriliza toți câinii mi se pare inoportună şi invazivă din două puncte de vedere: unu, pentru că se extinde fără nici un temei legal asupra proprietății private şi doi, deoarece prevede intervenția chirurgicală nemotivată şi injustă asupra unui animal sănătos.  Trebuie să avem în vedere faptul că animalele, câinii în speță, au ajuns în stradă din cauza iresponsabilității oamenilor, iar acum, în loc să taxeze aspru abandonul animalelor de companie, aleșii noștri pedepsesc tot câinii. Bine zicea cine zicea că  poţi citi caracterul unui om atunci când vezi cum se comportă cu cei lipsiți de apărare.

Un alt aspect imoral îl reprezintă taxa anuală de 100 de lei pe care cetățeanul ar trebui s-o plătească în caz că refuză să-şi sterilizeze animalul de companie. Bineînțeles că eu şi ca mine mulţi alţii vom refuza să facem acest lucru şi am fi refuzat chiar dacă taxa ar fi fost mai mare, doar că taxa nu mi se pare impusă corect, ea semănând mai mult a șantaj decât a taxă. În fine, de la politicieni nu ne putem aștepta la mai mult.

Cu un singur lucru sunt de acord, cu necesitatea recensământului animalelor de companie. Un recensământ este necesar dar nu în vederea sterilizării, ci în vederea responsabilizării deținătorilor de animale, a prevenirii abandonului şi a înmulțirii necontrolate. Revin la ideea că animalele nu au nici o vină şi că toate relele pornesc de la noi, oamenii. Aici ar fi nevoie de reglementări, taxe şi amenzi. Animalele de companie nu sunt nici jucării, nici accesorii care să se asorteze cu culoarea pantofilor, mașinii sau a chiloților. Un câine înseamnă responsabilitate şi, chiar dacă nu-i democratic, nu sunt de părere că orice zgubilitic poate avea dreptul să dețină un câine. De aici s-ar cuveni pornit, stabilite niște drepturi şi obligații pentru proprietarii de câini şi amenzi aspre în cazul în care sunt încălcate. Asta nu înseamnă că poliția comunitară ar trebui să ne ia la amendat de cum ieșim pe stradă… Apropo de asta, îmi aduc aminte de o scenă de vigilență grețoasă a funcționarilor în discuție: era în piață, în spatele organului, că nu-i pot zice polițist, la doi pași vreo trei tuciurii vindeau țigări de contrabandă, îmbiindu-te cu ţighi- ţighi, de cum ajungeai în dreptul lor, el însă avea treabă cu o băbuță care comisese o infracțiune intrând cu teckelul în piață.

Sunt curios dacă propunerea domnului Bolojan se va vota. Bănuiesc că da. Poate până la dezbaterea publică domnia sa stârnește şi o campanie de presă şi-şi face rost şi de câteva victime ale agresiunii câinilor comunitari… La noi aşa se sensibilizează opinia maselor, ăsta e filmul, l-am mai văzut şi la ProTv, atunci când, din cauza isteriei din media, pitbullii au fost scoși în afara legii.

Poze făcute cu ocazia târgului de adopții din Parcul Olosig, Oradea.

Foto: Andrei G. Teorean

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în vorbe și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Ilie de la primărie

 1. Mai bine i-ar castra pe tigani, ca si aia se inmultesc necontrolat si ne ”ajuta” sa evoluam intr-un adevarat popor european.

 2. Cristina zice:

  Nu stiu exact cum e in Romania, in orasele mari ma refer, pentru ca stau la tara ( atunci cand sunt in Romania), dar aici, in Norvegia, cand iesi cu cainele la plimbare, in mod automat iei cu tine si o hundepose ( adica, o plasuta neagra ) pe care o folosesti la indepartarea de pe trotuar a excrementului canin. Plasuta are si un dispozitiv ingenios de inchidere ermetica. Dupa utilizare se arunca in cosul de gunoi Restavfal care ulterior este incinerat.

 3. Cristina zice:

  Asta ca reactie la politistul care nu vroia sa o lase pe babuta cu tekelul in piata. Oare a observat ca femeia nu avea hundepose?

 4. Miranda zice:

  FOR THOSE THAT VISIT MY HOUSE AND COMPLAIN ABOUT MY DOGS: I clarify
  1) They live here, not you!
  2) If you do not want their hair on your clothes, don’t come
  3) I like them more than many people and is more faithful than humans
  4) For you, is an animal. For me they are my hairy daughters, walk on all four legs, clearly communicated and how people feel!

 5. Miranda zice:

  Complimente pentru poze. E atat de reala aceea cu catelul alb, de parca ii simt rasuflarea.

 6. fbudea zice:

  corect, cu respect!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s