cocoradă (plăcintă) cu caise

Mi-am amintit într-o seară de plăcintele pe care le făcea bunica după ce scotea pâinea din cuptor, plăcinte cu brânză, cu prune, cu urdă şi mărar, cu varză…  Aveau şi un nume şod plăcintele astea, li se zicea cocorade, deşi erau din făină de grâu şi n-aveau urmă de mălai. În sfârșit, tot gândindu-mă la ele, mi-am zis că n-ar fi rău să le reabilitez şi, fiindcă avem chef de ceva dulce, am complotat pe a doua zi niște plăcinte cu caise.

Ingrediente:

–    Aluatul : (pentru 2 plăcinte, aproximativ 12 porții), 500g faină,  2 ouă,  30ml untdelemn (sau 50g de unt),  sare,  o jumătate de linguriță de zahăr, o nucă de drojdie și apă.

–          Umplutura: 1kg caise, 400g cireşe, 300g zahăr, esenţă de rom, 4-5 linguri de griş.

–          Ornare: un ou bătut, 150g zahăr pudră

Preparare: Începem cu aluatul, cernem făina într-un lighean, la mijloc facem o gropiță, cât să adăpostească drojdia fărâmițată în 150ml de apă călduță cu zahăr. După ce drojdia s-a desfăcut, deci cam în 5-6 minute, putem adăuga sarea şi uleiul şi frământăm aluatul până ce se desprinde cu ușurință de pe mâini.  Se înțelege, pe parcurs, mai putem adăuga putină apă sau puțină făină, dacă e cazul. În general, aluatul nu trebuie frământat mai mult de 12-14 minute.  În cazul care avem mașină de făcut pâine putem scăpa de corvoada frământatului , lăsând robotul să lucreze în locul nostru.

Până aluatul își face treaba pregătim umplutura: spălam caisele şi cireşele şi în 2 vase separate le curățăm de sâmburi şi le amestecăm cu zahăr. Apoi, când a dospit aluatul, îl împărțim în 4, întindem prima foaie, puțin mai mare decât dimensiunea tăvii şi o așezăm peste ea, după ce în prealabil am uns tava cu ulei şi am tapetat-o cu făină.                       Peste foaia din tava așezăm jumătate din cantitatea de caise şi din loc în loc presarăm şi câteva cireşe. Presărăm şi puțin griș, să mai absoarbă din lichidul lăsat de fructele cu zahăr,                                                                                                                                           întindem cea de a doua foaie, o așezăm peste prima şi peste umplutura de fructe, sigilăm marginile şi înlăturăm surplusul de aluat cu ajutorul unui cuțit. Din loc în loc înțepăm plăcinta cu o furculiță, ca să poată respira în voie,  o ungem cu puțin ou pe deasupra și o dăm la cuptor cam 30 de minute.

O pudrăm apoi cu zahăr praf şi peste o jumătate de oră e numai bună de mâncat.

Poftă bună! Merge de minune cu un vin dulce, licoros, fie el alb sau roşu.

P.S. Cu cea de-a doua plăcintă procedăm la fel.

Reclame
Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s