plăcintă cu carne

Plăcinta cu carne este o lucrare de import despre care am auzit din Italia, unde se face în toate felurile, cu ceapă, cu spanac, cu șuncă şi cașcaval, cu ciuperci şi cu nu mai știu ce. Eu am încercat o variantă autohtonă, cu piept, pulpe de pui, ciuperci și cașcaval şi n-am regretat defel . Nici eu, nici cei care s-au pomenit cu plăcinta în farfurie.

Ingrediente: (pentru 3 plăcinte, sau 12 porții ):

–          Aluatul: 750g faină,  3 ouă,  50ml untdelemn,  sare,  o jumătate de linguriță de zahăr, o nucă de drojdie și apă.

–          Umplutura: 1 kg de carne de pui (eu am folosit un amestec de pulpe dezosate şi piept), 250g șunculiță, 200g cașcaval, 200g ciuperci, 2 cepe, sare, cimbru, piper, 4 linguri de untdelemn, 4 ouă.

Preparare. De obicei se începe cu aluatul: cernem făina într-un lighean, la mijloc facem o gropiță, cât să adăpostească drojdia fărâmițată în 150ml de apă călduță cu zahăr. După ce drojdia s-a desfăcut, deci cam în 5-6 minute, putem adăuga sarea şi uleiul şi frământăm aluatul până ce se desprinde cu ușurință de pe mâini.  Se înțelege, pe parcurs, mai putem adăuga putină apă sau puțină făină. În general, aluatul nu trebuie frământat mai mult de 12-14 minute.  În cazul care avem mașină de făcut pâine putem scăpa de corvoada frământatului , lăsând robotul să lucreze în locul nostru. Odată dospit, (cam după 30 de minute) împărțim aluatul în șase părți egale, din care vom întinde câte 2  foi pentru fiecare plăcintă.

Umplutura. Primul pas: tocăm totul mărunt, carnea de pui, șunculița, ceapa, ciupercile și răzuim cașcavalul.                                                                                                                            Apoi sotăm ingredientele pe rând, începând cu şunculiţa, ceapa, carnea de pui şi sfârșind cu ciupercile. Cei care doresc pot lăsa ciupercile crude, căci se vor face oricum pe parcursul coacerii.

În timpul sotării, care nu trebuie să dureze mai mult de 10 minute, putem adăuga sarea, piperul şi cimbrul sau le putem încorpora de la bun început la carnea de pui. Dacă la final umplutura a lăsat prea mult sos îl putem asana cu o mână, doua de griș.

După acest moment  ne ocupăm de asamblarea plăcintelor. Ce al naibii sună, asamblare! Ungem o tavă cu ulei şi o tapetăm cu făină, întindem prima foaie şi o așezăm peste tavă, apoi peste ea o treime din amestecul de umplutură.

Presărăm cașcaval și turnăm peste toate un ou bătut  cu foarte puțină sare. Tăiem apoi surplusul de aluat care atârnă peste tavă și așezăm cea de-a doua foaie deasupra. Unim foile presându-le ușor marginile,  ungem  plăcinta rezultată cu puțin ou și o găurim din loc în loc cu furculița, ca să poată respira în timpul coacerii, și o dăm la cuptor.

După 30 de minute e gata.

Se poate servi cu o salată de sezon din roşii, castraveţi, ceapă verde, măsline şi pătrunjel verde.

Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s