gulaș (gulyas) de curcan cu cartofi noi

Multe feluri de mâncare încep aproape identic cu toate că rezultatul final e diferit, chiar dacă ingredientele de bază sunt aceleași. În cazul de față, pentru 10 porții, pornim la drum cu: 1kg pulpă de curcan, 2kg cartofi noi, 3 ardei grași (2 galbeni  și unul roșu), 3 cepe, o jumătate de țelină, un morcov, un păstârnac, 2-3 linguri de pastă de roșii, frunze de țelină, de dafin (două) și pătrunjel, cimbru, boia dulce (2 linguri) și iute (o linguriță), chimen măcinat (o linguriță), sare, piper și voie bună.

Preparare. Pentru început ne facem de lucru cu cartofii noi pe care îi alegem mici, mici, puțin mai răsăriți decât o nucă. Îi spălăm de pământ, dacă cumva mai au asemenea resturi, apoi îi închidem într-o pungă cu un sfert de kilogram de sare, îi scuturăm bine vreo 10 minute și gata, sunt curățați. Îi limpezim și mai rămâne să-i mai cioplim pe ici pe colo de câte-un ochi sau cine știe ce hibă.

Ne îngrijim apoi de carne, o spălăm, o tăiem în bucăți mai măricele, aproximativ cuburi cu latura de 3-4 centimetri, îi dăm sare și piper și o lăsăm să aștepte în frigider. Legumele nu au o soartă mai bună, și pe ele le curățăm, le spălăm și în cele din urmă le facem bucăți. Nu le mărunțim prea tare căci în timpul fierberii se vor pierde oricum printre cartofi și bucățile de carne.

Tratamentul termic îl pornim cu morcovul, păstârnacul și țelina, urmate de ardei și ceapă.

 

Când s-au înmuiat puțin, vine și carnea la rând și tot acum nu-i rău dacă presărăm peste toate boiaua și chimenul.

De îndată ce carnea dă să-și schimbe culoarea adăugăm pasta de roșii și niște apă fierbinte, cât s-o acopere, 2 ramuri de țelină și le îngăduim să fiarbă molcom cât să se facă carnea aproape bună de mâncat.

În cele din urmă, adăugăm cartofii și iarăși apă fierbinte și lăsăm totul să fiarbă mai departe. Când au fiert și cartofii, potrivim fiertura de sare, slobozim pe deasupra pătrunjelul verde și gata.

Se servește cam la o oră, două după ce am isprăvit lucrarea, când gusturile se mai amestecă, cu o salată de sezon sau castraveți covăsiți, murați la soare adică.

Poftă bună!

PS. Nu strică să încercați aceasta aventură la iarbă verde, în ceaun. În mod sigur iese iarăși o minunăție, aceea de în Ardeal se numește bogracs gulyas , sau prescurtat bograci.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s