pui cu sos de smântână și cartofi noi

 Când  apar cartofii noi, putem încerca ceva care mai mult de o jumătate de oră nu ne  ține legați de cratițe și tigăi și nici nu ne dărâmă financiar: pui cu sos de smântână și cartofi noi. Ingrediente (pentru șase porții): 8 pulpe dezosate (eu am folosit și aripioare, și pulpe inferioare și superioare) 1kg de cartofi, 2 cepe, un ardei, 5 căței de usturoi, 100ml vin alb dulce, 150ml smântână, o legătură de mărar verde, una de pătrunjel, untdelemn, sare, piper.

Prepararea. Prima acțiune e destinată cartofilor, trebuie curățați și spălați. Dacă sunt prea mari îi tăiem apoi în două sau în patru, deși ideal ar fi să găsim unii puțin mai mari decât o nucă și să-i fierbem întregi. Petru cei ce încearcă asta prima dată, trebuie sa spun că acești cartofi nu se curăță de coajă ca cei pe care îi folosim în timpul anului… Coaja nu e formată și  în locul există doar o pieliță subțire pe care o îndepărtăm fie frecându-i cu o sare mai grunjoasă, fie cu un burete de bucătărie din plastic.

Ei, după ce i-am curățat, îi punem la fiert 15- 20 de minute în apă cu sare și după fierbere, îi strecurăm de apă, îi stropim cu ulei și îi înveselim cu pătrunjel verde. Până ce se fac cartofii vedem de celelalte treburi, adică spălăm pulpele, le zvântăm într-un prosop de hârtie și le porționăm, tăindu-le în două sau în trei și le sotăm vreo 10 minute în undelemnul încins.

Scoatem apoi bucățelele de pulpă într-un castron și în sosul și uleiul rămas în tigaie perpelim ardeiul, ceapa și usturoiul, pe care în prealabil le-am mărunțit fără milă.

Faza asta nu durează prea mult, 3-4 minute, după care punem iarăși carnea în tigaie, îi dăm sare și piper, o amestecăm cu ceapa și ce-o mai fi pe acolo, o stâmpărăm cu un pahar de vin și lăsăm totul la fiert până ce vreo 30% din vin se evaporă.

Între timp, ca să nu ne plictisim, într-un castron amestecăm făina cu cei 150ml de smântână și tocăm mărarul. La vremea potrivită, când carnea e fiartă, turnăm peste ea smântâna și îi mai îngăduim câteva clocote, 2-3 minute, adăugăm și mărarul și putem zice că am terminat.

Se servește cu cartofi natur dar la fel de bine merge și cu mămăligă.

Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s