curcan cu afumătură şi găluşte

Despre carnea de curcan se spune că previne cancerul, generează buna dispoziție,  este un puternic stimulent imunitar,  ajută la menținerea cantității optime de testosteron în organism, combate insomnia şi conține o cantitate redusă de colesterol… Ei, când ne-am săturat de toate aceste binefaceri, măcar o dată pe an, putem încerca o combinație mai nesănătoasă, strecurând  printre ingrediente o bucățică de Kaizer sau de şunculiţă, așa cum se povestește mai jos.

Ingrediente: 1kg de pulpă de curcan, 200g şunculiţă, 200g ciuperci, 3 cepe normale şi 2 cepe verzi, 2 morcovi, jumătate de țelină, un ardei gras, 4 linguri de untdelemn, 3 linguri de pasta de roșii, sare, piper, 1 lingura de boia dulce, o linguriță de boia iute, 1 linguriță de chimen măcinat şi una de piper, 2 foi de dafin, o legătura mare de pătrunjel verde.

Prepararea:

1. Pentru găluşte  folosim 250g făină un ou, sare, o mână de griș și apă. Amestecăm ingredientele până ce obținem o cocă groasă, de consistența pastei de dinți, din care tăiem cu o lingură găluștile, una câte una (nu mari, cam cât o jumătate de nucă) şi le slobozim în apă clocotită. La început se ridică la suprafață dar pe măsură ce se fierb se lasă una câte una la fundul cratiței. Deci, când au fiert, le scoatem cu o paletă într-o strecurătoare şi le lăsăm să aştepte tocănița.

2. Tocana, sau gulașul , că seamănă leit cu el, nu-i mare scofală, totul e să vrem, că de putut putem. Spălăm carnea şi o tăiem cuburi cu latura de 2-3 centimetri. Îi dăm putină sare și piper şi o lăsăm să se odihnească la rece şi vedem de legume şi zarzavaturi. Sunculiţa o facem cuburi mici, ceapa o tăiem rondele, ardeiul cubulețe, morcovul şi țelina la fel, doar că bucăţelele sunt o idee mai mari. Mărunțim şi ceapa verde iar pătrunjelul îl tocăm mărunt.

Cu asta efortul fizic s-a cam încheiat, de aici înainte le gătește focul. Într-o cratiță încingem untdelemnul şi începem prin a căli ceapa şi bucăţelele de şunculiţă.

Urmează morcovul şi țelina iar la interval de 3-4 minute ardeiul.

Apoi adăugam carnea, boiaua dulce şi iute, chimenul şi, amescând din când în când, le lăsăm la căldura până ce îşi schimbă culoarea.

Urmează pasta de roșii, putină apa și foile de dafin.

După vreun sfert de oră de fierberi şi clocote mocnite adăugăm şi ciupercile.

Spre final, căci în jumătate de oră carnea trebuie să fie făcută, potrivim fiertura de sare, îi dăm pătrunjel verde şi stingem focul.

Se servește cu găluşte sau cu cartofi natur. Un vin roșu e obligatoriu!

Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s