quiche

Quiche (care se pronunță şi se scrie fără fasoane „kiş” ) este o întâmplare culinară de origine franțuzească inventată de nemți. Cuvântul quiche tot din germană se trage, de la kuche care ar vrea să însemne prăjitură… În Europa mai toate lucrurile sunt așa, unii le inventează, alții își atribuie paternitatea lor și ceilalți le folosesc. Dacă e vorba de mâncare, nu e rău iar în materie de bucate, neexistând  test ADN, și unii și alții  au dreptatea lor…  Poveste lungă.

Kiş, pe cât de spectaculos arată, pe atât de cuminte se prepară. Ingredientele totuși sunt după voia și inspirația bucătarului, căci kiş poate fi de tare multe feluri. Într-o variantă mai simplă, proletară, pentru 2 tăvi (o tavă însemnând 4 porții mari sau 6 pentru foto-modele ) am avea nevoie de:

  1. pentru aluat – 600g făină, 2 ouă, 200g unt (adică un pachet), aprox. 50ml vin alb sau lapte, sare şi voie bună;
  2. pentru umplutură – 400g şunculiţă sau şuncă (în Ardeal şuncă însemnă jambon de porc conservat în sare şi apoi afumat şi în nici un caz slănină, cum se traduce prin alte zone), 400g cașcaval, 800g ciuperci, 8 ouă, 400g de smântână, 100ml de lapte, sare, piper, mărar verde, cimbru (verde sau uscat) şi untdelemn, vreo 5 linguri.

Pentru cei ce n-au fost olimpici la matematică, dacă dorim să preparăm doar o singură tavă, cantitățile de mai sus se împart la doi.

Prepararea începe cu aluatul: făina, ouăle şi vinul se amestecă bine şi se frământă până ce coca devine elastică şi nu se mai prinde de mâini, după care se pune la rece cam o jumătate de oră sau chiar şi mai mult. Ideal ar fi să preparăm coca cu o zi înainte şi s-o păstrăm la frigider până în momentul preparării.

Umplutura nu are nevoie de prea mult repaus şi se poate pregăti chiar înainte de coacere. Șunca se face cubulețe, se prăjește şi se așează pe un șervețel absorbant ca să-i mai ia din grăsime şi umezeală. În același ulei în care s-a prăjit șunca sotăm şi ciupercile tăiate felii, cu putină sare, piper şi o idee de cimbru uscat şi le scurgem apoi de lichidul în care s-au făcut. Cașcavalul îl răzuim pe răzătoarea mare. Ouăle le spargem într-un castron şi le batem cu smântâna şi laptele iar la final le amestecăm cu mărar şi puțin piper.

Înainte de coacere, luăm 2 tăvi (dacă se poate rotunde), le ungem cu unt şi le tapetăm cu făină, împărțim aluatul în două şi îl întindem în foi subțiri puțin mai mari decât suprafața tăvilor. Așezăm foile în tăvi încercând să-l mulăm pe forma acestora și înlăturăm surplusul care se revarsă peste marginile lor. Apoi așezăm umplutura în straturi egale, începând cu șunca, ciupercile, cașcavalul și, la urmă, ouăle bătute cu smântână și lapte.                                    

Putem garnisi cu bucăţele de șuncă afumată, mărar, ardei iute, ardei gras, măsline… Depinde de inspirație. Le dăm apoi la cuptor câte 35-40 de minute fiecare.

Atât. Se pot servi cu ketchup, smântână, niște răzături de parmezan ori ca atare.

Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s