tăieţei cu varză

Sunt zile, la unii mai rare, la alții mai dese, când nici nu vrem să auzim de carne sau pește. În astfel de momente, nu-i rău să ne gândim la un fel de mâncare vechi de când lumea, şi pe cât de vechi, pe atât de simplu: tăiețeii cu varză. Această mâncare de patrimoniu culinar, în Ardeal cel puțin, nu necesită prea multe ingrediente: pentru 4 porții avem nevoie de 400g tăieței lați (cunoscuți și sub numele de tagliatele), o varza de vreo 900 de grame (dacă-i mai mare nu-i nici un necaz), sare, piper, 3 linguri de untdelemn și o legătură de mărar verde.

Nici prepararea nu ne supune la cazne. Prima dată mărunțim varza, adică o tăiem fideluţe și o frecăm cu puțină sare, ca să mai lase din apă.

Apoi, într-o cratiță în care am încins untdelemnul, punem varza la călit, cu puțin piper și cu jumătate din mărarul verde tocat mărunt.

Amestecăm mereu şi în 6-7 minute operațiunea e gata. Dacă dorim varza „al dente”, reducem timpul de călire la 3-4 minute. Pastele, tăiețeii adică, îi fierbem în apă cu sare, îi scurgem, îi amestecăm cu varza călită, mai ajustăm sarea și piperul și gata. Se servesc ornați cu mărar verde și piper proaspăt măcinat, cu care acest fel de mâncare se potrivește de minune.

 Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s