ciorba de peşte

În Ardeal, ciorba de pește e un soi de fantezie culinară şi se gătește în cele mai diferite feluri, până şi cu smântână, ceea ce, dacă-i vorba de ciorbă de pește, mi se pare o blasfemie. În rețeta mea am încercat să mă țin cât mai aproape de ciorba lipovenilor din Deltă, doar că am adăugat morcovul şi leușteanul ca ingrediente şi am înlocuit oțetul cu borșul.

Ingredientele pentru vreo 6 porții sănătoase ar fi după cum urmează: 1kg de pește, de preferință proaspăt nu congelat (caras, crap, plătică, roșioară, șalău, somn sau de care găsiți, chiar şi pește oceanic) 2 morcovi, 3 cepe, 4-5 cartofi, 500ml roşii în bulion, 2 ardei graşi sau kapia, un ardei iute, pătrunjel verde, leuştean, 500ml borş, sare, untdelemn.

Prepararea nu necesită nu ştiu ce talente deosebite. Putem face aşa: într-o oală încingem vreo 3 linguri de untdelemn şi călim preţ de 3 minute ceapa tăiată mărunt şi morcovii răzuiţi pe răzătoarea mare, după care îi stingem cu un litru de apa.

Tot atunci adăugăm şi cartofii tăiați cubulețe și sarea, după gust. Când cartofii sunt aproape fierți e vremea să intre în joc ardeii, spălați şi tăiați julien. După vreo 5 minute putem acri zeama cu roşiile mărunţite, bulionul în care s-au desfătat şi cu jumătatea de litru de borș. După câteva clocote putem fierbe şi peştele, doar că nu îl fierbem laolaltă cu toate cele, ci separat într-o cratiţă mai mică, în câteva polonice de zeamă extrase din oala mare… Asta ca măsură de precauție, ca nu cumva plăcerea să ne fie curmată de vreo ţeapă rătăcită în gâtlej. Peștele nu trebuie fiert mult şi nici la foc mare. Îi ajung vreo 15 minute de bolboroseală  tăcută la cea mai mică flacără. Apoi îl scoatem cu o paletă într-un castron şi, printr-o sită fină, turnăm zeama în care a fiert în oala unde legumele așteaptă izul de înotător. În momentul acesta putem arunca în joc şi verdeţurile, pătrunjelul, leușteanul și ardeiul iute. Cam atât, ciorba e ca gătită. Mai trebuie mâncată.

Se serveşte cu mămăligă şi mujdei. Mujdeiul e pentru peştele fiert iar mămăliga şi pentru peşte, şi pentru ciorbă. Adevărul e că oamenii Deltei, care ştiu mai bine rostul peştelui, aşa mănâncă: scot peştele din ciorba fierbinte pe o farfurie lată, îl înveselesc cu mujdei iar zeama o sorb pe îndelete cu câte-un boț de mămăligă. Prima dată ciorba, ca să le stâmpere foamea, apoi peștele, desfăcut cu măiestrie de pe oase şi iară o gamelă de ciorbă, dacă îi vine bine creştinului.

După toate astea nu uitați ce zice vorba pescărească, cum că blestemat să fie peştele în cea de-a treia apă şi beţi un vin alb, amărui şi tăios ca vântul pe ape. Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s