tocana de legume

Nu numai în vreme de post ci ori de câte ori ne e dor de gustul legumelor, putem încerca aventura asta culinară cu ierburi şi zarzavaturi. Felul acesta e de două ori sănătos, odată pentru că e vegetarian şi în al doilea rând deoarece musai trebuie să facem mișcare până la piață, să alegem cele mai arătoase ingrediente: 2 morcovi, 2 pătrunjei, o țelină mică, 3 cepe, doi ardei grași, un dovlecel, vreo 6 ciuperci mari, 500g de roșii în bulion, 100ml bulion, o legătură generoasă de pătrunjel verde, una de mărar, 3-4 frunzulițe de leuștean, 4 linguri de untdelemn, 2 foi de dafin, sare, piper și opțional, boia iute.

Zarzavaturile se spală şi se mărunţesc apoi în bucăţi măricele, aşa ca să le mai recunoaştem şi după ce am terminat de gătit. Ceapa se taie julien iar roşiile după cum nimerim, că forme geometrice precise din ele nu vom obţine niciodată. (Vara, când apar roşiile de grădină putem renunţa la cele din conservă, înlocuindu-le cu 4 roşii dulci şi aromate, pe care le opărim şi le decojim înainte de a le mărunţi.)

Când am isprăvit cu tocatul, fără să omitem pătrunjelul verde, mărarul şi leuşteanul, putem purcede dinaintea cratiţei, în care înfierbântăm vreo 4 linguri de untdelemn şi punem la călit ardeiul şi ceapa.

Nu zăbovim prea mult iar când ceapa prinde să sticlească adăugăm morcovul, pătrunjelul și țelina și le lăsăm să se cunoască vreo trei minute, amestecând din când în când, ca niciunele să nu fie private de căldură.

Apoi e rândul dovlecelului și al ciupercilor, pe care le supunem aceluiași tratament.

După încă vreo 2 minute adăugăm roşiile, bulionul, foile de dafin şi leuşteanul tocat mărunt, lăsând fiertura să bolborosească sub capac, la foc mic, cam 20 de minute. Între timp potrivim lucrarea de sare şi piper iar doritorii o pot aspri cu o idee de boia iute. Când a trecut vremea de fiert, presărăm deasupra mărarul şi pătrunjelul verde, mai amestecăm de vreo două, trei ori şi stingem focul.

Se poate servi ca atare sau cu orez, rece sau caldă.

Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s