dovlecei umpluţi

 

Dacă ne-am plictisit de fripturi, chifteluțe iahnii şi paste în tot felul de combinații putem încerca un dovlecel umplut. E o experiență unică care îi  răsplătește pe deplin atât pe cel care gătește cât şi pe cei care mănâncă. Deși, ca mod de preparare, se înrudesc cu sarmalele, guliile şi ardeii umpluți,  dovleceii au ceva aparte, ceva care-i face fini, catifelați, suculenți şi aromați, un fel de mâncare pe care, după ce l-ai cunoscut, începi să ţi-l doreşti.

Pentru 10 porţii avem nevoie de următoarele ingrediente: 5 dovlecei, 1kg de carne tocată (eu am folosit curcan), 250g kaiser, 2 cepe, 100g orez, 3 linguri de făină, 1 litru de bulion, o legătură de mărar verde, o legătură de frunze de pătrunjel, cimbru, mărar uscat, 150g cașcaval sau parmezan răzuit,sare, piper, ulei.

Prepararea, deşi mai laborioasă nu e defel complicată. În primul rând spălăm şi curăţăm dovleceii, după care îi scobim cu ajutorul unei linguri până ce obţinem nişte bărcuţe. Apoi pregătim umplutura, adică tăiem kaizerul cubuleţe şi îl călim împreună cu ceapa, tăiată şi ea cât mai mărunt, în 2-3 linguri de ulei. Când s-a înmuiat ceapa şi kaizerul s-a prăjit puţin, oprim focul şi adăugăm orezul, carnea tocată, mărarul verde tocat mărunt şi potrivim compoziția de sare şi piper. Urmează operaţiunea de umplere: încărcăm bărcuţele de dovlecel cu amestecul de carne tocată, le aşezăm frumos într-o tavă, le scăldăm în apă, cu puţin peste nivelul dovlecelului şi le însoţim cu o rămurică de cimbru şi una de mărar uscat.Turnăm deasupra jumătate din cantitatea de bulion şi le dăm apoi la cuptor. După vreo 80 de minute şi dovlecelul şi umplutura trebuie să fie potrivit de fierte. Atunci adăugăm bulionul rămas cu care am desfăcut făina şi încă puţină apă dacă sosul a scăzut prea tare. Tot acum presărăm pe deasupra dovleceilor caşcavalul şi pătrunjelul verde şi le mai dăm la cuptor încă vreo 5 minute.                                                                                                               Se servesc cu o lingură, două de sos şi smântână.

Poftă bună!

 

 

 

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s