supa de dovlecel

Dacă tot suntem în post, să vin şi eu cu ceva care se asortează la sezonul pocăinței culinare, o treabă cât se poate de sănătoasă dar care nu vă absolvă de toate păcatele, nici măcar de lăcomia la bucatele de dulce.

De supa de dovleac este vorba, o supă pe care-o ţin iarăşi minte din pruncie, când bunica, în loc să sucească gâtul unei găini, mai bine tăia un pui dintre loaze, un pui de dovleac. Pui dintr-aceea nu mai găsim, dar la supermarket şi în piață avem un sortiment bogat dovlecei şi zucchini crescuţi din loazele altora, de prin Turcia, Italia, Libia, sau te miri de unde… Ce mai contează, până ţăranii noştri se vor lăsa de politică, mâncăm şi din import.

Ingrediente: 3 dovelecei sau zucchini, toţi trei cam la vreo 800 de grame, o legătură de mărar, un morcov, o jumătate de ţelină, o ceapă, un ardei kapia, 3 linguri de făină, sare, piper şi 200ml de bulion, pătrunjel verde.

Prepararea nu-i mare trudă. Întâi dăm pe răzătoare, cu vajnică mânie proletară, ceapa, morcovul şi ţelina. Apoi curăţăm dovleceii şi îi tăiem fideluţe.

Pe la unele bordeie, până şi dovleacul se dă pe răzătoare – se poate, dar nu e atât de aspectuos. Când am terminat cu munca fizică – care oricând poate ține locul unor exerciții de întreținere – punem la călit morcovul, țelina şi ceapa.Nu mult, până ce se înmoaie puțin, moment în care adăugăm şi ardeiul tăiat pătrățele sau fidele. La un minut, stingem totul cu un litru şi jumătate  de apă şi lăsăm lucrarea în stadiul acesta până ce apa dă în clocot şi fierbe de-a binelea vreo 10 minute. Odată ajunşi aici, finalul e aproape: adăugăm şi dovlecelul şi mărarul tăiat mărunt iar după cinci minute şi bulionul amestecat cu cele trei linguri de făină. Potrivim fiertura de sare şi piper, o mai lăsăm să fiarbă încă vreo 5 minute şi atât.

Se servește cu ardei iute și smântână iar dacă-i post fără cea din urmă.

Poftă bună!

 

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s