fasolea frecată

O mâncare străveche de care ne amintim, din păcate, destul de rar este fasolea frecată, cu ce s-o nimeri, sau chiar simplă, fără nici un fel de adaos. E atât de veche încât, în Ardeal, are şi un nume cu rezonanțe arhaice, „păsulă zolită”, păsulă fiind adaptarea ungurescului paszuly iar zolită derivând din ucraineanul zolyty.

În copilărie, întâlneam mereu acest fel de mâncare, fie în post, înviorat cu o prăjeală de ceapă şi boia, fie pe lângă, în compania cârnaţilor de casă, pe care oamenii mari îi ostoiau cu un pahar de vin roşu.

Fasolea potrivită pentru astfel de încercări este cea albă, cu bob mărunt şi tânără, adică nu mai veche de un an, ca să fiarbă repejor şi să nu ne ţină prea mult încordaţi de pofte. De puţine ingrediente avem nevoie, de fasole în primul rând, 500g pentru 4 porții, 2 cepe, un ardei kapia, 4-5 linguri de ulei, puţină boia dulce sau iute şi vreo 200g de carnat uscat de casă, ale cărui imitații le găsim mai prin toate magazinele. Bineînțeles, pentru vegetarieni şi pentru cei care postesc se poate omite cârnatul.

Prepararea e fără dureri de cap. Fasolea o punem la  înmuiat de cu seară, adică o lăsăm într-un vas acoperită bine de apă. A doua zi o fierbem în apă cu sare şi, ca să ne îndulcim așteptarea, nu-i rău să folosim o oală sub presiune. Între timp pregătim efectul artistic. Tăiem ceapa şi ardeiul julien şi le călim în uleiul încins vreun minut, după care adăugăm feliile de cârnat uscat şi le mai lăsăm încă un minut. Cam asta e, după ce a fiert fasolea o scurgem de apă şi o zdrobim cu o lingură de lemn până obţinem un piure, sau folosim un mixer, un blender ori altă unealtă asemănătoare. Piureul se serveşte cald dar şi rece, ornat cu ceapă călită cu sau fără cârnat.

Poftă bună!

PS. Nu uitați, la ambele variante un pahar de vin e de mare ajutor.

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s