piftia de curcan

Piftia de curcan poate privită ca o lucrare cu care ne putem delecta simțurile la sfârșit de săptămână. Ce simțuri? Mai toate. Ne poate surprinde ca gust dar şi olfactiv, vizual şi, de ce nu, artistic. Glumesc. La urma urmei nu e decât niște carne în aspic dar bună rău şi de dat la masă fie ca aperitiv, fie, dimineața ori spre seară, ca fel de bază.

Ingrediente: 1kg de carne de curcan cu os, cum ar fi două aripi şi un gât, o pulpă inferioară şi o aripă (rămâne să hotărască bucătarul, în funcție de cât îl lasă punga) un morcov, o ceapă, sare, piper boabe, una sau două căpăţâni de usturoi  şi apă.

La preparare chiar că n-ai nevoie de talent, ai neapărată nevoie de răbdare. Se face mai greu, căci carnea, după ce o spălăm şi o adăpostim într-o oală, cu apă cât s-o acopere, un dram de sare şi boabe de piper, trebuie să fiarbă tihnit, cam o oră şi mai bine, până când se desprinde de pe os. E bine de știut că ceapa şi morcovul, tăiat felii se pun la fiert doar spre final, în ultima jumătate de oră. Era să uit, după ce carnea începe să fiarbă, e musai să adunăm spuma cu o paletă… Nu ține mult, vreo 15 minute, apoi spumele dispar şi carnea îşi vede de fiert. Usturoiul, zdrobit şi frecat bine cu sare, se adaugă mai la urmă de tot, cam la 3 minute înainte de final.

Când se împlinește sorocul, stingem focul, şi scoatem carnea şi zarzavaturile într-un castron şi le lăsăm să se răcorească. Desprindem mai apoi carnea de pe oase şi  repartizăm totul egal în mai multe castronașe. În fiecare locație, acoperim carnea cu zeama în care a fiert… Şi gata, asta e piftia! Punem totul la rece iar dacă dorim efecte artistice, la servire, răsturnăm castronașul pe o farfurie şi îl ornăm cu pătrunjel, boia iute şi piper şi însoțim conținutul cu un sfert de lămâie.

Poftă bună!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în la cratita. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s