supa de roşii

Dacă e luni sau marţi, iar mesele de duminică au fost prea îndestulate, dacă te simţi slăbit, indispus, răcit, dacă n-ai bani, dacă se clatină corabia, dacă eşti patriot, dacă nu eşti, dacă ţi-e greaţă, în orice împrejurare supa de roşii îţi poate fi de mare ajutor. Pentru mine e supa nostalgiilor mele, o mâncare din copilărie, când, chiar dacă podul era mereu plin cu  slănină, şunci şi cârnaţi, mâncam cu cumpătare, că oamenii, abia ieşiţi din război, ştiau valoarea bucatelor fără să apeleze la nutriţionişti. Oamenii nu se ghiftuiau a proasta, căci cu stomacul îngreunat nu puteai nici munci, nici gândi.

Ingredientele sunt puţine şi deloc sofisticate: o ceapă, un morcov, un pătrunjel mai supărat, o jumătate de ţelină mică, 500ml bulion, 2 linguri de făină, frunze de pătrunjel, busuioc, 100g de paste mărunte, sare, zahăr, piper şi opţional, smântână.

Prepararea e floare la ureche. După ce am curăţat şi spălat legumele, le facem bucăţi măricele şi le punem la fiert împreună cu ceapa într-un litru şi jumătate de apă. Până ce fierb legumele, într-o tigaie în care am încins vreo 3 linguri de ulei, potrivim un rântaş din făina de care pomeneam, pe care, după 30 de secunde de prăjeală, în stingem cu bulion şi, eventual şi cu un polonic, două din apa în care fierb legumele.

Când legumele sunt aproape fierte, slobozim în oală şi pastele iar când şi acestea au fiert,  le amestecăm cu sosul de roşii din tigaie şi le mai lăsăm să socializeze preţ de câteva clocote, adică vreo 3-4 minute. În timpul acesta potrivim fiertura de sare, dacă bulionul e prea acru, adăugăm o lingură de zahăr iar în final o parfumăm cu busuioc şi pătrunjel verde şi o idee de piper negru măcinat. Iarna, când nu găsim busuioc verde, merge şi cel uscat.

Se poate servi cu smântână, pâine prăjită iar cei care nu au „intoleranţă” la parmezan pot presăra deasupra farfuriei puţin parmezan răzuit.

Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s