supa de cartofi

Ce-ar fi să uităm împreună de sărbători şi de felurile de mâncare care ne-au făcut să mai dăm drumul curelei cu o gaură şi să ne bucurăm de simplitatea unei ciorbe sau supe  tradiţionale, cea de cartofi. Dacă am zis că e simplă, aşa e, fără afumătură, urmă de porc sau pasăre. E o zeamă care te vindecă şi te întremează după toate excesele cu costiţe, cârnaţi, fripturi, rulade, ouă, maioneze şi alte sosuri ce ne-au înspăimântat ficatul de la Crăciun până la Sf. Ioan.

Ingrediente: 1kg de cartofi sau mai bine, în funcţie de câţi vor sta la masă, o ceapă, un morcov, o ţelină mică, 2 ardei kapia, cât de amărâţi or fi, că tot lasă oarece aromă, 300ml bulion, o lingură de făină, sare, ulei, smântână, leuştean şi frunze de pătrunjel.

Preparare: Se pun la fiert ceapa întreagă, plus morcovii şi ţelina, tăiate bucăţi mai mari sau mai mici, după cum ne este pofta, şi după 7 minute de clocote se pot adăuga şi cartofii, împreună cu cei doi ardei. Dacă fierb toate, laolaltă, 15-20 de minute e chiar suficient dar cel mai sigur e să gustăm, iar dacă-s fierţi cartofii, nu-i mai chinuim.

Între timp, într-o tigaie măricică, pregătim materialul cu care vom drege supa. În uleiul încins, să tot fie vreo 4 linguri de ulei, presărăm o lingură sănătoasă de făină şi amestecăm iute şi hotărât, cam 30 de secunde, să nu se ardă făina… O astâmpărăm apoi cu bulion şi-o mai lungim apoi cu 2-3 polonice din zeama în care fierb cartofii. Sărăm apoi compoziţia, presărăm nişte leuştean, iar dacă bulionul e prea acru, o îmbunăm şi cu o lingură de zahăr.

 

Cam asta e, căci în momentul când cartofii sunt fierţi turnăm conţinutul tigăii în oală, o mai lăsăm un clocot, două şi gata, adăugăm vreo 4 linguri bune de smântână, frunzele tocate de pătrunjel  şi stingem focul.

Când o servim, mai putem bucura privirea meseanului cu încă o lingură de smântână la fiece farfurie de ciorbă ori supă. De fapt, în felul cum am povestit-o eu e supă dar, dacă uităm de bulion şi o dregem cu borş şi smântână la greu, amestecată o lingură de făină, e ciorbă în toată regula. Nu vă sfiiţi să mâncaţi minunăţia asta cu ceapă roşie unsă cu puţin ulei şi înmuiată cu doi stropi de oţet.

Poftă bună!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s