ghiveci cu ciuperci

Dacă în zile noastre postul tradiţional, cufundat în meditaţie şi rugăciune, a rămas doar în amintirile despre părinţi sau bunici, putem face totuşi ceva pentru curăţirea trupului de prea multă mâncare de dulce. În ziua de azi e greu, aproape imposibil, să mergi şi la lucru şi, în acelaşi timp să te adânceşti în meditaţie şi rugăciune…. Nu se poate, că ori nu munceşti, ori nu te rogi. De meditaţie ce să mai zic, nici pomeneală.

Erau frumoase sărbătorile de altă dată dar şi atunci, de postit postea femeia, care era mai în tot locul casnică, iară bărbatul, chiar dacă mânca bucatele de post  gătite de ea, prinzându-se cu lucrul, uita ce cele sfinte şi mai păcătuia cu vorba şi, uneori, cu fapta. Azi cine să postească, că suntem cu toţii prinşi de treburi şi ne e gândul la ban, căci lumea într-aşa hal s-a ticăloşit, că e condusă de acest zeu mârşav în faţa căruia se închină până şi feţele bisericeşti. Nu-i chip să scapi de atingerea lui murdară, oricât te-ai feri, căci în numele lui se construiesc temple, se duc războaie şi mor oameni.

Mda, ce legătură au toate astea cu ghiveciul de ciuperci, nu? Au. Putem în aceste zile să ne curăţim măcar trupul şi să-l lipsim de carne, căci se zice să şi spiritul se primeneşte într-o casă curată. Nu sunt practicant al vreunei religii, nici oarece sectant, încerc doar să ridic o minge la fileu.

În sfârşit, până nu uit, pentru felul de mâncare de care pomeneam în titlu avem nevoie de următoarele ingrediente: ciuperci, 800g, un morcov măricel, o jumătate de ţelină, 2 cepe, un ardei gras sau un gogoşar, 200g fasole verde (congelată sau din conservă) o cana de orez (dacă-i sălbatic, cu atât mai bine), ulei, sare, piper.

Nici pregătitul nu-i mare lucru şi nu ne mănâncă prea mult timp. Spălăm şi curăţăm legumele, ceapa şi ardeiul le mărunţim bine şi le lăsam într-un castron iar morcovul şi ţelina le debităm sub formă de bastonaşe scurte. Ciupercile se spală şi se taie în patru sau în opt , în funcţie de mărimea lor.

Gata cu migala, după faza asta putem trece la acţiune. În ulei încins, se călesc prima data morcovii şi ţelina, cam 4-5 minute, apoi ardeiul şi ceapa, cam tot aşa 5 minute. Urmează fasolea şi ciupercile. După încă vreo 5 minute de perpeleală, putem domoli amestecul cu puţină supă sau apă călduţă şi îl lăsăm sa fiarbă la foc domol sub capac, până ce în tigaie lichidul se evaporă aproape de tot, moment în care, dacă e necesar mai adăugăm sare şi, neapărat, piper.

Ei, în timpul în care fierb legumele şi ciupercile, putem pregăti şi orezul. Îl călim puţin în ulei şi îl fierbem în de 3 ori atâta lichid, adică, la o cană de orez adăugăm pentru fierbere 3 căni de apă sau, dacă îl vrem al dente, două căni şi jumătate. Când orezul e fiert am terminat cu chinurile. Îl amestecăm cu legumele si ciupercile şi gata.

Fără teamă, e comestibil! Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la ghiveci cu ciuperci

  1. Ioana Cristina Pop spune:

    Trag concluzia că, postind, rugându-mă şi meditând, sunt anacronică. Tant mieux pour moi! Anyway, merci mult, Mircea! Orezul cu ciuperci e întru totul pe gustul meu, iar la tine în farfurie arată teribil de ademenitor!

  2. Dorina spune:

    Gandesti ca un ardelean cumsecade..si e asa e cum spui tu! A scrie e un gest de iubire,iar diferenta ramane in grija fiecaruia,sau in celebrul…cuget deci exist..Nu mai stiu precis..soarele a apus de atatea ori in viata mea,au fost atatea apocalipse si atatea inceputuri…dar,azi,acum,ma bucur se savoarea bucatelor tale…de acel miros si gust inconfundabil al coplariei…Iti multumesc,m-ai determinat sa ma gandesc la o filosofie gustoasa a ghiveciului,la amestecul savuros de legume proaspete,culese dimineata din gradina…Si ca sa-ti demonstrez ca si eu sunt o ardeleanca de treaba,te tzuc(asa se scrie?)si pofta buna la toti cei infometati si de cuvinte alese si de mancare pe masura!!!

  3. nelu spune:

    am icercat si e foarte foarte bun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s