omul de sauvignon

Pe „omul de Sauvignon” l-am întâlnit în urmă cu vreo 37 de ani, îl chema altfel dar noi îl porecliserăm în glumă şi oarecum admirativ Kakasumi. Îl admiram pentru multe, pentru priceperea de a trăi, fără zgomot şi fără fasoane, ascetic, în oarece măsură, dar bucurându-se din plin de orice nimicuri, de mere verzi, de lapte prins, de primăvară şi toamnă, de clătitele cu magiun şi de poezia pasiunii lui, Japoneza. În cartea lui l-am regăsit neschimbat, cu aceeaşi poftă de alege din viaţă ineditul şi de a descoperi umorul în cele mai nebănuite cotloane ale limbii române. Scrierea, Criza’n teme niponoclaste, demonstrează asta din plin. E drept, e vorba de un umor disimulat, de unul mai finuţ, dintr-acela ce nu-i pentru băieţii în uniforme… De ce v-aţi gândit la poliţişti? Eu mă refeream la băieţii din serviciile de pază, matahalele acelea cu ceafă groasă de mişună pe lângă bănci şi casele de schimb… Ei sunt angajaţi la kilogram, fiecare după cum îl lasă punga, unii îşi cumpără 160 de kilograme de pază, alţii 130 iar cei mai săraci se mulţumesc cu 100, că, la urma urmei, eficienţa e aceeaşi, diferă doar impresia artistică. 

Până nu uit despre ce vorbeam, fapt e că ziceam vorbe despre Emil Eugen Pop, un personaj deosebit din breasla profesorilor de engleză, care nu predau engleză ci dedându-se poligloţiei, practică alte limbi, în cazul lui japoneza, pentru traiul de fiecare zi şi spaniola, germana, finlandeza, suedeza, portugheza şi Dumnezeu ştie ce mai poate face omul ăsta când are chef să se distreze. Ei, da, când vrea să râdă, scrie şi ne spune poveşti ca cea despre Omul de Sauvignon, capitol al ficţiunii sale, atât de bine ancorată în realitate. Poveştile lui sunt cât se poate de adevărate, doar că le spune în aşa fel încânt să ni se pară nouă că şuguieşte, că fabulează. E o cursă.   

Romanul, nu, că nu e roman, e un gen nou care, peste ani, se va învrednici şi el cu un nume… Criza’n teme niponoclaste, adică, are drept pretext nişte cărţi, scrisori, cu alte cuvinte, primite de la un amic de-al lui plecat haihui prin lume, care-i scrie ba din America, ba din Japonia şi căruia autorul îi răspunde ca unui frate mai mic, în epistole pline de ironie, umor şi, câteodată, amărăciune, atitudine pe care o adoptă adesea în calitatea lui de observator al propriei vieţi şi al vieţilor altora… 

Da ce spun eu, că doar nu sunt critic literar?! Cartea-i de citit nu de povestit. Mie mi-a plăcut şi m-am bucurat să regăsesc un vechi amic, fie şi în paginile cărţii, la fel de viu şi hâtru ca în anii studenţiei.  

Cartea se poate comanda on-line la una din următoarele adrese:  
http://www.edituraunivers.ro/ContactUs.aspx
laura.savu@edituraunivers.ro
sau şi mai sigur, direct de la sursă, eccepop@yahoo.com , eccepop@japrotrans.ro 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în vorbe și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la omul de sauvignon

  1. De fiecare data cand intru pe aici, mi se face ori pofta de mancare, ori pofta de citit. Cu prima pofta ma descurc acceptabil, dar cand vine vorba de cea de-a doua, nu pot decat sa oftez si sa ma declar invins. Singura literatura la care atentez de ceva vreme incoace, e cea tehnica. Noroc cu internetul si cu bloguri ca cel de fata, altfel in vocabularul meu n-ar mai incapea decat termeni tehnici de specialitate… si din pacate, sunt prea tanar sa ma pensionez.

  2. H zice:

    Merci. Deja imi place, vreau s-o citesc.

  3. Merci, Mircea, pentru frumoasele rânduri la adresa soţului meu. Şi pentru că tot eşti maestru în gastronomie, îmi permit să-ţi spun că prieteniile adevărate sunt ca vinul: cu cât mai vechi, cu atât mai nepreţuite!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s