plăcintă moţească

Reţeta asta e cu dedicaţie, că nemţii din Dussledorf habar n-au de aşa ceva, şi i-am zis moţească cu toată dragostea, mai ales, pentru că soiul ăsta de plăcinte le-am învăţat într-un orăşel din Apuseni. Învăţat e un fel de-a spune, am învăţat să le mănânc, în primul rând, şi să le ud cu bere şi, abia acum, după ani m-am învrednicit să cercetez coregrafia de bază pentru aceste minunăţii.

E o mâncare fără fasoane şi n-avem nevoie de prea multe, căci ingredientele se limitează la: 1kg de făină,1/2kg brânză de burduf, 2 ouă, 50 ml ulei, drojdie şi lapte cât cuprinde. Dacă, după frământare coca nu vi se pare destul de satată, mai puteţi adauga puţină sare. Nici prepararea nu dă nu ştiu ce dureri de cap. În primul rând, într-un vas, se amestecă făina cu brânza de burduf, adică se frământă împreună pentru a obţine un amestec omogen. Apoi în mijlocul viitorului aluat se face o gropiţă în care se pune la desfăcut trei sferturi de pacheţel de drojdie în 50 ml lapte călduţ şi o linguriţă de zahăr.

Cam în 15 minute operaţiunea e gata şi ne putem apuca de frământat. Cu lapte frământăm aluatul, cu vreo 700ml, şi două ouă, până ce obţinem o cocă molcuţă, ca cea pentru gogoşi. Era să uit, frământăm ce frământăm dar mai pe urmă adăugăm şi uleiul. Apoi, lăsăm coca la dospit, cam o jumătate de oră, nu mai mult.

Când se împlineşte sorocul tăiem coca în două şi din jumătăţi întindem pe rând câte o pătură, nu prea subţire, cam de grosimea unui creion. Cu un pinten sau cu un cuţit împărţim pătura în pătrate, triunghiuri sau romburi, după preferinţă şi iar le lăsăm să se odihnească o vreme, 15-20 de minute

Prăjim apoi figurile geometrice în ulei încins.

Asta-i tot, doar aşteptarea a fost lungă şi grea. Plăcinţele astea geometrice se pot consuma ca atare, însoţite de o bere bună sau cu smântână ori iaurt, după preferinţe. Ar fi bine ca în ziua, aceea la altă mâncare nu mai visăm, căci plăcinta asta ţine de foame, nu glumă.

Poftă bună!

 

 

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s