sfântul mina

V-am obişnuit în fiecare săptămână cu o reţetă sau două. Ei bine azi nu pot, săptămâna asta va trece fără reţete. Nu pot din cauza Sfântului Mina. Am avut revelaţia în ziua de azi. La televizor am avut-o, adică televizorul  mi-a revelat fenomenul, iar reporterul din sectorul mistic mi-a risipit pe viu îndoielile, chemând la testimoniale credincioşii şi practicanţii într-ale pupatului de racle şi atinsului de moaşte. 

Deşi sfântul în cauză este de origine egipteană, slujind, pe vremea când nu era sfânt ca ostaş în oastea romană, se simte bine pe meleagurile noastre, unde se află cam de pe la 1800 şi ceva sub formă de moaşte. Nu ştim legăturile sfântului cu ortodoxia dar se vede că biserica ortodoxă, tolerantă cum o ştim, l-a adoptat fără rezerve, date fiind performanţele acestuia în materie de minuni. Gurile rele zic că în prezent şi la sfinţii primează competenţele şi că se intră cam greu, numai prin concurs. Doar Ştefan cel Mare cred a intrat cu pile, că n-a auzit nimeni de vreo minune faptuitî di dânsul. Unii vorbesc că la mijloc e un dosar politic iar alţii zic că doctrina psd-ul are la bază un hrisov de-a lui Fănel, unde stă înscris şi că vom avea nu peste mult şi un sfânt Iliescu, primul sfânt ateu. 

Da’ să nu mă abat de la subiect. Ziceam de testimoniale. Biserica declarându-l pe Sfântul Mina ocrotitorul păgubiţilor – că la noi aşa e, nu-i debandadă, fiecare sfânt cu srl-ul şi specialitatea lui – la biserica cu acelaşi nume, posesoare de raclă, s-au adunat tot felul de păgubiţi şi s-au pus pe stat la rând şi întocmit liste de doleanţe. Păcat că din cei prezenţi nimeni nu i-a anunţat pe sindicaliştii bugetari, mai ales pe ăia din poliţie, să vină şi ei cu caşcheta cu cereri. Am văzut-o în schimb pe doamna Dumitra, expertă în comunicarea cu racla, care s-a vindecat de plămâni, şi care cerea şi anul acesta sănătate, pe o altă doamnă care venise cu nepoţii pe motiv că aşa-i bine să-i aducă în prejma sfântului, o altă cucoană care, şi ea, venise să ceară răbdare, înţelepciune, prosperitate… N-am mai ascultat ce, m-am grăbit să scriu articolul, că era o coadă ca la sarmale şi cozonaci iar jandarmii, cu vigilenţa din dotare, vegheau ca fiecare enoriaş să intre când îi vine rândul să se pupe cu sfântul… Cu mici excepţii, se înţelege, că Gigi Becali şi mama lui, care se mai rugase la sfânt de recuperare de maşină, de sănătatea băiatului şi de alte chestii, nu putea să stea la rând, că de-acum erau deja cunoscuţi, erau de-ai casei. 

Ar trebui să închei dar nu-mi vine să-l privez pe Preafericitul Daniel de-o idee: Sfântul Mina ar trebui declarat sfânt naţional, pentru că noi suntem prin excelenţă un neam de păgubiţi. Racla ar trebui montată în faţa clădirii parlamentului, unde să poată fi accesată şi rugată contra cost… Domnilor, e o metodă sigură de a ieşi din criză! Nu contează că după aceea ne vom numi Republica Ortodoxă România, nici dacă n-o facem, nu mai avem mult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu icoana e un necaz. Nu vă adresaţi direct! E cam supărat. În fiecare lăcaş arată altfel, şi cred că nu se ştie care e orginalul. Dacă cereţi ceva şi obţineţi altceva, să nu ziceţi că nu v-am avertizat.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în vorbe și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la sfântul mina

 1. -_- zice:

  La o tara de milogi, un sfant pe masura.

 2. Dulce Deea zice:

  Straşnic tachinezi, moncher 🙂

 3. Ei, să ma ierte Dumnezeu, eu n-am nimic cu sfântul, poate în viaţa lui o fi făcut fapte creştineşti, pe mine mă intrigă atitudinea „credincioşilor” şi a celor care-i îndeamnă la astfel de gesturi, profitând de necazurile şi sărăcia lor cu duhul.

 4. Stefan zice:

  Gazetarilor libercugetatori si inventivi in idei revolutionare, le-as recomanda cu caldura si fara nici un fel de ironie sa isi aplece putin ochii in pamant, si dupa sa ii inalte un pic si la cer, iar apoi, daca nu se supara prea grav pe comentariu de fata, sa arunce si o privire fugara la bietele scrieri gazetaresti ale lui Nae Ionescu, roase de vreme si de uitare…poate din respect pentru el, macar pentru personalitatea lui, sa nu ne mai credem vrednici sa luam sfintii la rost, si sa incepem cu noi insine…si asha ii scuipam, destul cu faptele noastre. Credeti-ma ca nu au nevoie de ironiile noastre, mai ales cand ele pornesc fara macar sa avem bunul simt sa citim ce s-a scris despre viata acestor sfinti. Eu pun pariu ca astfel de comentarii sugubete se pot face si cu folos, ca am cautat un folos la articolul asta si chiar nu am gasit :(. Si as mai avea ceva de spus, cu iartarea de rigoare ca deja am consumat destui de „0” si de „1”… dar nu mai spun sa nu para un monolog de ala prostesc.

 5. Preasfinția ta, Ștefan Ave… şi aşa mai departe, căci bănuiesc că-n spatele cuvintelor se ascunde o faţă bisericească, puteam să nu-ţi public comentariul, dar l-am publicat, nu din respect pentru cele spuse, ci doar ca să mai învățați şi domniile voastre câte ceva despre tolerantă. Eu te las şi pe domnia ta să vorbești, chiar dacă o iei alăturea de drum şi de subiect, considerându-te vrednic de a face altora recomandări. Articolul n-avea nimic „revoluționar” şi nici nu inventa evenimente, venea doar să constate niște realități vizavi de mercantilismul ce a năpădit ca buruiană biserica ortodoxă şi nu numai. Despre asta trebuia să vorbești domnia ta şi să mă combați, să-mi demonstrezi că negrul e alb, că acest comerț cu sfinți nu există, că biserica nu-şi privește enoriașii ca pe niște cotizanți, că în mințile domniilor voastre noi nu însemnăm o sursă de bani din care vă înfruptați cu fiecare ocazie, botez, nuntă, înmormântare, pomenire, parastas, praznic, hram… Mai spune-mi domnia ta – şi lasă-l pe Nae Ionescu să se odihnească în pace, căci nu se leagă cu aste vremuri – că biserica nu e un mare angrenaj piramidal, aspirator de bani, un stabiliment mai mult comercial decât spiritual, ai cărui oameni s-au insinuat peste tot în treburile lumești, uitându-le pe cele sfinte. Spune-mi, dacă poți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s