distracţia

Spuneam că starea de sănătate psihică, afectivă a unei naţiuni, omenia ei, în cele din urmă, le poţi judeca după numărul de animale abandonate pe străzi, şosele sau aiurea. Mă gândeam mai deunăzi că şi modul de a se distra al unei naţii poate spune multe despre ea. Cel mai sincer barometru în acest sens sunt emisiunile de divertisment de pe diferite canale de televiziune, cele cu cel mai umflat rating, căci ele povestesc despre preferinţele românilor.

În acest sens oferta diferitelor canale de televiziune nu e defel variată şi, mai toate, merg pe linia cerută de marele public, de unde putem deduce că acest public e destul de ţicnit să facă audienţă unor emisii, trase cam pe acelaşi calapod, Happy Hour, Acces direct, Răi da’ buni şi Hanu lui Tatu, etc., toate la fel de insipide şi lipsite de vlagă. Necazul tuturor este că se vor senzaţionale iar atmosfera pe care moderatorii ţin morţiş s-o imprime discuţiilor este, nu de puţine ori, jenantă.

Cum să mă amuz eu văzându-l pe Măruţă, după părerea mea, unul dintre cei mai nesimţiţi şi antipatici moderatori, bătându-şi joc de Mariana Moculescu, îmbrăcând-o ba în mireasă, ba dezbrăcând-o şi servind-o pe tavă, pe post de trufanda second-hand? Se prea poate ca Mariana să sufere de o anumită modestie, că de acolo probabil şi zâmbetul tâmp cu care a marşat la propunerile lui Măruţă, dar el, profesionistul, cum de s-a-ncumetat să facă asta unei femei? Cu toate că nu mi-e simpatică creatura, cred  că nu se face s-o batjocoreşti astfel. Nu e singurul exemplu de mitocănie la Happy Hour, ele se ţin lanţ, indiferent de cine ar fi invitaţii. Drept e că şi invitaţii te invită uneori să sari calul, sunt unul şi unul, aleşi dintre cei  pe care-i prinde ploaia şi intră la ProTv să-şi spună oful naţiunii. Simona Senzual, Viorica de la Clejani, Monica Tatoiu, Oana Roman, Sânziana Buruiană, “inegalabila” Carmen Hara, Iurie Darie, Dichiseanu, Viorel Lis şi mulţi alţii, toţi şi-au pus poalele în cap (pe ale lor sau ale nevestelor) pentru amuzamentul nostru.

La Acces direct atmosfera e asemănătoare, doar că mondenoizii sunt de speţă mai joasă iar maneliştii apar ceva mai des decât pe canapeaua lui Măruţă dar moderatoarea, Simona Gherghe, finuţă, blondă, zâmbitoare, dulcică, de mai c-ai zice că n-a mâncat usturoi, face toţi banii. Uiţi, de multe ori, că te duce la plimbare prin cocină. Aici, în ultima vreme, am reţinut o întâlnire de gradul zero între Monica Columbeanu şi două curviştine nemulţumite de prestaţia sexuală a soţului ei… Mde, în total erau de fapt trei curve, doar că una luase lecţii de doamnă. Se presupunea apoi că ne vom distra de minune aflând ca Sânziana Buruiană îşi micşorează sânii, ca Vârciu a rupt-o definitiv cu fosta soţie, că Adriana Iliescu mai vrea un copil… Dumnezeule, arătarea aceea cu aspect de mumie dusa cu pluta, de dragul recordului, la 72 ani, ar mai vrea un copil… În sfârşit, chestii de râs!

Răi da’ buni, ar putea fi bună dacă n-ar fi rea. Sunt eu rău, da asta e, Morar n-are faţă de om care să te amuze iar umorul lui e chinuit şi bolovănos, ca de altfel şi discursul moderatorului. Cu ce credeţi ca s-a gândit el că poate distra România mai zilele trecute? Cu mărturisirile Monicăi Tatoiu, despre tinereţea ei zbuciumată, când consuma la greu vodkă, whisky  şi sex… Nu zic că madam Tatoiu n-ar fi de râs dar discursul ei despre cum o curvă ajunge  profesoară şi doamnă, condimentat cu exemplificări din trăirile ei matematico- tantrice din juneţe, le-a întrecut pe toate. În general, la Morar, abundă figurile triste… Nici beat nu poţi râde de ele.

La Hanu’ lu’ Tatu, penibilul e de natură folclorică. Avem, o balenă isterică, cu ifose de fetişcană care îşi ţine invitaţii şi publicul cu nervii încordaţi, bombardându-i cu perle din puţul gândirii personale, condimentat pe alocuri cu panseuri folclorice şi ţipete de tot felul. Cumplit. Mai mult de cinci minute nu eu nu rezist să mă „distrez”.

Aş putea vorbi şi despre alte emisiuni da’ mi-e că-i de pomana. Întrebarea e de ce râd românii, ce emisiuni îi amuză, ce le place, ce îi bucură, ce îi deconectează? Sondajele spun că acest popor creştin ortodox se bucură în primul rând de răul, de necazul altuia, de scandal, de soţi înşelaţi, de curve păcălite, de glume proaste, de trădări, de farse grobiene, de neveste leneşe, de soţii beţivi ai altora, de cântăreţi afoni, de senzaţionalul monden, în general de lucruri care ar trebui să le displacă. Asta le place românilor, de asta râd şi, atunci, am tot dreptul să bănuiesc că suntem oarecum bolnavi. Aşa zic sondajele, că de n-ar fi aşa, Măruţă ar prezenta ştiri sportive, Morar, rubrica decese, Simona s-ar reprofila pe produse cosmetice iar Tatu, nu ştiu, ar putea face orice dar nu televiziune.

Reclame
Acest articol a fost publicat în vorbe și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la distracţia

  1. -_- zice:

    Tanjesc dupa vremurile cand la televizor mai putea vedea un concurs de cultura generala gen „Stii si castigi”, „Vrei sa fii milionar”, „Robingo”, etc. .

  2. Da, emisiunile de cultură generală erau deconectante dar eu la altceva mă gândeam, că nu ne-ar strica să şi râdem… Dar cu cine? Eu nu pot râde cu Andreea Tonciu, cu Ogică, cu VC Tudor şi toată şleahta de retardaţi care se perindă pe la emisinunile de divertisment. Există şi umor de calitate şi mă întreb ce s-o fi întâmplat cu el? Mi-e tare teamă că, pe lângă tipul emisiunilor, am împrumutat de la americani şi tipul lor de umor pentru mase, grosier, suburban, numai bun să-l savureze hamalii din porturi. Există oare tendinţa de a fi menţinuţi la acest nivel? Singurii care mai au cât de cât umor mai sunt cei de la „Divertis”, da’ şi ei se mai chinuie pe alocuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s