absolvenţii

Când oamenii nu mai au ce să-şi spună, spun bancuri, şi toţi rămân cu impresia că s-au simţit bine împreună, şi cei ce le spun, şi cei care ascultă… Îi dor fălcile de râs şi pleacă spre casele lor convinşi că au prieteni de nădejde.

Întotdeauna bancurile bune sunt strict legate de crunta realitate, de şefi, politicieni, miniştri, preşedinţi, neveste, amante, soţi creduli şi iubiţi năprasnici, sex, prieteni, biserică, armată… Bancuri se fac despre orice şi oricine dar cele mai gustate sunt cele despre prostia altora. Avem noi o apetenţă să râdem de proşti, de nu s-a mai văzut. Ne bucurăm copios de prostia altora, căci subconştientul nostru jubilează şoptindu-ne în urechi comparaţii mieroase, menite să ne încredinţeze că am fi deştepţi.

Când e vorba de bancuri, treacă, meargă, orice om se gâdilă la orgoliu, dar ce ne facem când avem de-a face cu proşti adevăraţi, în carne şi oase? Să ne înspăimântăm, zic eu, căci proştii genuini au ambiţii fudule: azi îi vezi cumpărându-şi diploma în liceu iar mâine răsar din ei primari, consilieri, înalţi funcţionari, deputaţi, senatori şi chiar miniştri.

Nu de mult, m-am îngrozit auzind-o pe Lia Olguţa Vasilescu (nu ştiu de la ce partid, dar e sigur femeie şi mamă politică – era prea de tot să-i zic om politic ) exprimându-se ca o hahaleră, folosind cu voluptate „decât” în propoziţii afirmative… „Eu sunt decât un om politic care...” zicea tribuna în nu ştiu ce context, pe un post de televiziune. Şi câţi ca ea!

Cu tristeţe, în cele ce urmează,vă spun că nu ne aşteaptă un viitor mai paşnic; următorii politicieni sunt şi vor fi şi mai proşti. Minunaţi-vă de colecţia de perle ‚Bacalaureat 2008’:

 

°Cu ajutorul câinelui, Vitoria Lipan şi-a găsit foarte repede zăcămintele soţului.     

° Şcoala Ardeleană nu a avut propriu-zis sediu, din lipsă de fonduri austro-ungare.  

° Alexandru Lapusneanu s-a tinut de cuvint atunci cind a spus: « De mă voi scula, pre mulţi am sa popesc si eu! » Dovadă că azi cel mai întîlnit nume este Popescu.  

° Poezia „Sburătorul” de Ion Has Rădulescu este un omagiu adus aviatorilor romani.  

° Mircea cel Bătrân a fost înmormîntat la Cozia împreuna cu umbra sa…  

° Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este  considerata a treia.. In „Scrisoarea a treia” se desfaşoară batalia de la Rovinari.  

° Mircea cel Mare, care prima dată a fost bătrin, stă la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeşte politicos, dar cu obrăznicie, şi-l face in tot felul, ca pe o albie de porci. Când Baiazid îl intreaba arogant „Tu esti Mircea?”, domnitorul roman nu se pierde cu firea şi îi răspunde la fix: „Da-mpărate! ” Pînă la urma Mircea cel Mare, deşi bătrin il va ingenunchia pe trufaşul otoman cu citeva proverbe si zicatori bine plasate.  

° Manole a pus-o pe Ana la zid si a inceput sa o lucreze.   

° Poema „Mioriţa”circula pe baza orală, adica nu a fost scrisa, din motive tehnice.

In balada „Miorita” este vorba de trei ciobani care comploteaza împreună să-l omoare pe unul dintre ei.  Ciobanul „Mioriţei” a spus ca la cap sa-i puie diverse categorii de fluiere. 

° Mulţimile de boieri exploatatori îşi ţineau banii numerar în pungi. Haiducii îi atacau si îi uşurau de bani în toate baladele.  

° Creierul este un organ oarecum indispensabil capului. 

° Călin ţine de mîna mireasa care are părul lung de fericire.   Ea luptă sa pună mîna pe dragostea flăcaului.  Poetul îsi asteapta iubita ca împreuna sa cutremure o barcă.   


° Ion Creangă s-a nascut între anii 1887-1889.  

° Nechifor Lipan a avut fericita ocazie de a nu se mai întoarce acasă fiind jefuit de nişte oameni invidioşi.  

° În romanul „Răscoala” personajul principal este poporul si marea masa a ţăranilor.    

° Nechifor Lipan statea „pe spate cu fatza in jos”…  

° Haiducii din doine, balade si idile erau liberi si fericiţi ca păsarile, animalele si peştii care zburdă prin codri. De cum venea primavara, haiducii cei harnici plecau în pădure. Acolo ei cîntau suflînd din frunză si lăsindu-i pe boieri cu buza umflată.  

° Latina clasică este o limba moartă, care nu se poate vorbi decît in scris. După căderea Imperiului roman, o parte din latina clasică defunctă a devenit bulgară. Limba romană are la baza latina bulgară, amestecată cu elemente de dacă si o groază de cuvinte slabe.  In secolul al XV-lea, limba vorbita de popor era considerata vulgară şi n-o vorbea nimeni.   

 °În cunoscuta baladã Mioriţa, sunt descrise câteva  întâmplãri în care sunt implicate doi criminali, o oaie turnãtoare, şi un cioban care şocheazã prin prostia lui.  

° Toma Alimoş era viteaz pentru cã cu o mânã conducea calul, cu o mânã îsi ţinea maţele şi cu o mânã se bãtea cu Manea…  

° Inima este împãrtitã în douã atricule şi douã testicule…  

° Zoe si Tipãtescu se iubeau pe la spate.    

° Eminescu este trist pentru cã nu a reuşit sã facã nimic în viaţa lui.

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în vorbe și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s