ragu

În sudul Italiei, prin regiunea Puglia se face o mâncare, pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Ei o numesc ragu iar, pe cuprinsul Italiei, ragu are zeci, dacă nu sute de variante. Ca şi concept, varianta care urmează, seamănă puţin cu ostropelul nostru din unele zone, numai că nu se face cu usturoi ci cu ceapă.

Ceea ce am preparat eu e puţin diferit de ceea ce manâncă italienii, pentru că în loc de carne de porc am folosit ceva fără colesterol, carne de curcan. Mâncarea asta mi se pare interesantă pentru că găteşti două feluri în acelaşi timp, un sos care se manâncă cu paste şi parmezan şi carnea, care se pupă minunat cu o salată de crudităţi, pe post de garnitură.

Ingrediente: o pulpă de curcan (a mea era trecută bine de o jumătate de kilogram), ulei 70ml, un litru bullion, sare, piper (1-2 linguriţe), oregano.

Preparare: se spală carnea şi apoi se  porţionează în bucăţi mari, cam cât un telefon mobil de pe vremuri. Se maseaza cu sare şi piper (din belşug) şi se lasă în repaos vreo 30 de minute. Până una alta, tocăm mărunt o ceapă mare, bem o bere, şi încingem uleiul în tigaie. Când repausul s-a terminat începem să prajim carnea. Aşa: 

Pe ambele părţi:

 Când carnea a prins oarece culoare, adaugăm ceapa:

 

După aproximativ 3-4 minute, când ceapa dă semne că se simte bine dar că ar vrea să se răcorească puţin

 turnăm şi bulionul, dăm focul mic şi lasăm totul la fiert cam o ora, o oră şi un sfert… Depinde de curcan, dacă fusese cumva bunic, va trebui să fiarbă mai mult.

 Atât. Mai potrivim sosul se sare şi piper, dacă e cazul, adăugăm oregano, cam o linguriţă de oregano uscat sau, cine are, două linguriţe de oregano verde.

Se serveşte după cum ziceam la început dar, pentru cei ce nu respectă nici o regulă, printre care mă număr şi eu, carnea şi sosul se pot servi şi cu o garnitură de pireu de cartofi înnobilată cu puţin parmezan.

Poftă bună!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în la cratita. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s