ghiveci de legume

După atâta carne, mi s-a făcut dor de legume…  Mint, n-a fost iniţiativa mea, Andrei, fiul meu cel mic, care, câteodată joacă rolul de înger păzitor m-a întrebat dacă noi n-am putea mânca şi fără carne? Aşa am ajuns la ghiveciul de legume, care, sincer, nu-mi displace defel, cu condiţia să nu se repete prea des.

Ingrediente: 3 cepe, 2 ardei graşi sau, mai bine, gogoşari, dacă găsim, o vânătă, 300 grame ciuperci, un morcov, o ţelină, un pătrunjel, o mână de fasole verde, un dovlecel mic, un ardei iute, 200 g orez, ulei de floarea soarelui, 150 ml de bulion, sare, piper, foi de dafin, frunze de pătrunjel, parmezan. Se înţelege, dacă vrem mai putem adăuga şi alte cele, cum ar fi varza,  conopida, cartoful, prazul, arpagicul deşi eu aş evita atât varza cât şi conopida, pentru că au tendinţa să acopere aromele celorlalte legume.

Preparare: Orezul se pune la fiert în apă cu sare. Legumele se vor sota pe rând şi de aceea le lăsăm în aşteptare în castronaşe separate. Ceapa se taie în două iar apoi felii subţiri iar gogoşarul fideluţe şi se pun în acelaşi castron. În alt castron depozităm morcovul, ţelina şi pătrunjelul tăiate bastonaşe scurte de 3-4 centimetri sau cum vrem noi, că gustul va rămâne acelaşi. Separat tăiem cubuleţe măricele, cam cât un dop de apă minerală, vânata şi dovlecelul. Fasolea o spălăm şi o rupem bucăţele de 2-3 centimetri. Ciupercile, le spălăm şi le tăiem cubuleţe. Apoi, într-o cratiţă încăpătoare punem la încins apoximativ 50 ml de ulei şi începem să sotăm morcovul, pătrunjelul şi ţelina. La un interval de 3 minute urmează ceapa, gogoşarii şi ardeiul iute, tăiat felii subţiri, la vreo 3 minute, fasolea, la puţin timp, dovlecelul şi vânăta şi în cele din urmă ciupercile. Le lăsam aşa la foc mic, sub capac, circa cinci minute, după care le potrivim de sare şi piper, adăugăm foile de dafin, vreo 3 şi vreo 50 ml de apă şi iarăşi acoperim totul cu capac, în jur de cinci minute. Putem amesteca din când în când iar când fasolea s-a făcut al dente, adăugăm orezul fiert şi bulionul, 150 de mililitri sau chiar mai mult, depinde de gust. Mai lăsăm să se acomodeze şi bulionul cu fiertura, să zicem patru minute, presărăm deasupra frunzele de pătrunjel, stingem focul şi putem spune că am terminat.

Ghiveciul se poate servi cu acoperit cu un strat subţire de parmezan ras şi, deşi nu s-ar zice, până şi compania murăturilor nu-i o idee rea.

Poftă bună!

Acest articol a fost publicat în la cratita. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s