ciorbă de păsăret

 Când n-ai chef de nimic, plouă, e luni, sfârşit de concediu, eşti plecat departe şi vrei să-ţi alini dorul ori eşti mahmur şi ţi-ai dori să te speli de păcate, sau, dimpotrivă, nu simţi nimic din toate astea, fă o ciorbă! E remediu pentru orice, te dregi făcând-o, eşti alt om, eşti omul care a făcut o ciorbă.

Ciorba, cum o văd eu, nu e ceva special, nici nu cred că are vreo reţetă bătută în cuie… E un conglomerat de tot ce ai pe acasă, de ce ai vrea să spui şi nu poţi,  ş-o ţâră de pricepere în bucătăreală. Eu am învăţat-o şi inventat-o din mers şi o reinventez ori de câte ori  o fac şi nu s-a întamplat să nu-mi  iasă…  

Ciorbei i se zice pe nume după zona din care este. Dacă-i din sud, se prepară cu diminutive, e de purceluş, de văcuţă, de aripioare, viţeluş… Ş-apoi ciorba e ciorbică, supa e supică… Mă tot întreb cum îi zic ciorbei de pasăre, de păsărică?  În Ardeal, din ce faci ciorba, din aia e şi, la ţară, nici nu-i prea zice ciorbă, ci zeamă de ce-o fi să fie, da să aibă oleacă de carne şi, mai ales, smântână. Total nesănătos. Să nu încercaţi aşa ceva când sunteţi singuri acasă!

Ingrediente (pentru aproximativ 7-8 porţii): 700 gr carne de orice, târtiţe de curcan, aripi de pui, spate de pui sau de găină, prepeliţe, porumbei, aripi de curcan sau, ca să nu aveţi dureri de cap cu porţionarea, puteţi cumpăra carnea făcută bucăţi măricele, îi spune carne de lucru, cu numele ăsta o găsiţi în măcelării…Important e să fie multă şi mai grasă (nu trebuie să mâncaţi grăsimea dar e bine de ştiut că ea dă gustul ), 400 gr morcovi,  400gr albituri (pătrunjel, păstârnac şi, neapărat, ţelină), o mână de păstăi de fasole verde, doi cartofi, o ceapă, un ardei gras, două frunze de ţelină, tarhon sau  leuştean, sau chiar amândouă, sare, piper, puţin bulion (100 ml), un shot de oţet… Ce să mai zic, merg şi câteva firicele de varză, câteva bucăţele de conopidă, dacă n-avem varză, un pumn de mazăre, dacă n-avem fasole verde…  şi frunze de pătrunjel. În sfârşit, ciorba e  capitolul cel mai deschis inovaţiei şi improvizaţiei.

Preparare. Începem prin a spăla carnea şi a împărţi-o în bucăţele măricele, cam cât găvanul lingurii. O punem apoi la fiert în doi litri de apă. La foc domol. În timp ce fierbe şi o mai spumuim din când în când, curăţăm zarzavaturile, le tăiem cubuleţe şi le aşezăm în castroane, în ordinea în care urmează să le punem la fiert. În primul castron, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, fasolea verde, în altul ceapa şi ardeii şi în altul cartofii, tăiaţi cubuleţe. Când carnea e fiartă de jumătate începem sa adăugăm zarzavaturile: primele vor fi morcovii şi albiturile şi două trei rămurele cu frunze de ţelină, apoi, la un interval de cinci minute, fasolea şi, după alte cinci minute, ceapa şi ardeii. Nu peste mult, zece minute să zicem, e timpul să potrivim zeama de sare… Asta e pe gustate, eu de obicei, pun o lingură de sare grunjoasă, nu mai mult. Cartofii intră ultimii în competiţie, când celelalte zarzavaturi sunt aproape fierte. Când au fiert şi cartofii, e momentul să mai condimentăm fiertura cu o linguriţă de piper, sau chiar mai puţin, frunze uscate de leuştean şi tarhon, că verzi nu aveam, bulion şi oţet. Am zis eu un shot de oţet dar totul e chestie de gust, dacă omul o vrea mai acră, o face mai acră. Ideal ar fi, ca în loc de oţet, să dregem ciorba cu borş….   da’ în Ardeal nu se poartă       ş-apoi borşul, zic unii, parcă nu merge cu smântâna, deşi eu cred că e doar o prejudecată. După ce oprim focul, aruncăm în oală şi pătrunjelul verde. De-aici-ncolo poftă să fie, că de mâncare este!

Atât. O servim, bineînţeles, cu smântână şi un ardei iute. (nota bene: verbul a servi nu înseamnă a mânca sau a consuma dintr-un fel de mâncare, după cum ne sugerează programele diferitor canale de televiziune, a servi însemnă conform DEX, „A pune, a aduce la masă mâncare, băutură etc. * A prezenta cuiva o mâncare ca să ia din ea, a trata pe cineva cu ceva; a da să mănânce”  Nu suport gazdele sau chelnerii care mă îmbie să gust cu cuvintele: Serviţi, vă rog!)

Asta-i tot. Poftă bună!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în la cratita. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s