Orez cu piept de curcan şi legume

Mai în glumă, mai în serios, felul ăsta de mâncare e un fel din trei feluri, carne, orez, legume, fiecare necesitând atenţie, dragoste, preocupare, pentru că ele, spre delectarea meseanului, se amestecă doar în final.

Carnea – ingrediente : 700 grame piept de curcan (dar poate fi orice altă parte), sare, piper, boia iute, rozmarin, capere, roşii uscate la soare, 150-200 ml vin alb, dulce, ulei de floarea soarelui. Cu carnea e simplu, luăm pieptul de curcan, îl spălăm şi îl facem cubuleţe mărişoare, aşa, cu latura de vreo doi centimetri şi îi dăm sare, nu multă, cam o linguriţă, piper, o idee de boia iute şi câteva frunzuliţe uscate de rozmarin şi gata, frământam bucăţelele cu condimentele şi le lăsăm să zacă într-un castron, la rece, până ce pregătim legumele.

Legumele – ingrediente : un dovlecel, doi gogoşari, o ţelină măricică, sare, piper, două linguri de miere, o jumătate de ardei iute, ulei, zeamă de lămâie. Legumele, după ce le spălăm şi le curăţăm le tăiem fideluţe. Dovlecelul tăiat, îl punem singur într-un castron şi îi dăm puţină sare, ca să elimine o parte din apa pe care o are în compoziţie.

Orezul – ingrediente : orez prefiert, o cană de 250 ml sau o cană şi jumătate, că e vorba de 4 porţii sănătoase, ulei, 750 ml supă de carne fierbinte sau – dar să nu facem din asta un obicei – 750 de apă şi o lingură de vegeta sau orice alt praf asemanător. Cu orezul, nici că se poate mai simplu, îl prăjim puţin într-o cratiţă cu ulei, după care adăugăm supa, fierbinte, sau apa şi, fără să ne mai atingem de el, îl lăsăm să fiarbă în voie. Nu ştiu să spun cât, mie îmi spune orezul, până când deasupra nu mai este lichid iar în orez se formează o mulţime de cratere mici, prin care ies aburi. Atunci închid focul, acopăr cratiţa şi îl las să se umfle în baia lui de aburi.

În mod normal, ar trebui să începem cu carnea dar dacă, prima dată, punem orezul la fiert, nu-i nici o greşeală. Apoi, încingem ulei într-o tigaie şi deşertăm în ea cubuleţele de carne. Le lăsăm să se perpelească şi să-şi schimbe culoarea iar, între timp, le distragem atenţia adăugând o lingură de capere şi vreo trei roşii, din acelea uscate la soare şi conservate în ulei de măsline. Nu-i mare scofală, le găsim în orice magazin mai serios… nu dau nume, pentru reclamă nu mă plăteşte nimeni. Distracţia asta poate ţine fără băutură vreo zece minute, după care, musai s-o înveselim cu vin, vin cât să acopere bine carnea, şi o lăsăm să fiarbă la foc mediu… Nu ştiu cât, până carnea e fiartă şi din vin nu mai rămâne aproape nimic, decât puţin un sos delicios, cam de un deget, pe fundul tigăii, cu care vom stropi orezul.

În timp ce carenea îşi vede de ale ei şi orezul bolboroseşte într-o limbă asiatică necunoscută, ne putem ocupa de legume. Nu-i mare lucru. În tigaie intră prima dată gogoşarii şi ţelina. Apoi, după vreo 3 minute, urmează dovlecelul, pe care îl stoarcem de apă. Le sotăm în ulei fierbinte, nu mult, cam o lingură iar când s-au înmuiat adăugăm mierea şi zeama de lămâie şi ardeiul iute tăiat mărunt. În câteva minute, să zicem tot vreo trei, dacă au un gust iute-dulce-acrişor putem zice că sunt gata.

Atât. Se servesc pe o farfurie întinsă, cu castraveţi cruzi sau muraţi şi, pentru impresie artistică, cu frunze de pătrunjel. Poftă bună !

orez cu piept de curcan si legume

orez cu piept de curcan si legume

Acest articol a fost publicat în la cratita și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s